Suhi laktovi mogu biti znak opasne bolesti

Ruska liječnica i dermatologinja Irina Skorogudaeva upozorava da biste kožu trebali hidrirati jednako na svim dijelovima tijela.

Razlog isušivanja nekih dijelova kože može biti znak stvaranja sloja mrtvih stanica na koži. Ovo je obično karakteristika ljudi koji sjede dugo za stolom radeći za računalom.

S druge strane, suha koža može biti znak upozorenja za stanja kao što su alergija na hranu, atopijski dermatitis ili vazomotornog rinitisa.

Ispucala koža na ovim dijelovima ruke upozorava i na nedostatak vitamina A, B i D. Razlog nedostataka ovih vitamina u tijelu se odmah vide na koži, a ako imate ovaj problem onda se ovi vitamini ne apsorbiraju kako treba u vašem probavnom sustavu.

Suhi laktovi mogu ukazivati na probleme s psorijazom i dijabetesom

Suha koža na laktovima može ukazivati i na pojavu psorijaze, ali i dijabetesa.

Psorijaza se najčešće javlja na laktovima i koljenima, a pojavljuje se u obliku crvenih mrlja prekrivenih ljuskicama.

S druge strane infekcije na laktovima su prvi znak dijabetesa jer su bakterijeske i gljivične infekcije koje isušuju kožu česte nuspojave dijabetesa.

Suhi laktovi također mogu biti znak bolesne štitnjače

Suha koža može biti alarm i za probleme sa žliježdama.

Štitnjača luči hormon koji održava stanice u tijelu na okupu. Kada se smanji razina lučenja ovog hormona (hipotireoza), sve se usporava.

Može se javiti zatvor, depresija i umor. Tireoidni hormoni imaju receptore u koži i imaju ulogu osigurati nove stanice koje će zamijeniti one koje se stalno gube, a samim ti i koža postaje suha i hrapava.

Dermatolog Irina savetuje da je najbolje posjetiti liječnika ako osjetite snažnu suhoću laktova, neizdrživ svrab i veliku nelagodu na tom dijelu kože.

Prvo i najvažnije je da se, prije primene bilo kakvih krema posavjetujete s vašim dermatologom jer su ovakva stanja uglavnom prouzrokovana kožnim oboljenjima.

Ako je problem dublji, liječnik će vas uputiti kod drugog specijaliste, endokrinologa ili gastroenteorologa.