8 znakova da možda bolujete od dijabetesa

Ovi se simptomi javljaju kao rezultat povećane količine glukoze.

Dijabetes je stanje u kojem tijelo ima problema u proizvodnji inzulina ili u načinu reakcije na njega. To rezultira u abnormalnom metabolizmu ugljikohidrata i u povećanoj količini glukoze u krvi i urinu.

Donosimo 8 znakova i simptoma koji mogu biti pokazatelj da patite od dijabetesa. Vrlo je važno prepoznati ih i što prije otići liječniku kako bi se počeli pravilno liječiti.

1. Osjećaj gruboće

Ako osjetite određenu gruboću i tvrdoću na stopalima ili rukama to može biti znak koji upućuje na dijabetes ili povredu živca. Stručnjaci objašnjavaju da su takvi problemi sa živicama znak povećanja glukoze.

2. Problemi s kožom

Pigmentacija kože, osip i drugi kožni problemi su neke od posljedica dijabetesa.

3. Zamagljen vid

Prevelika količina glukoze i šećera u krvi može uzrokovati zgušnjavanje krvi što dovodi do problema s vidom. Jako je važno odmah početi liječenje jer može doći do trajnog oštećenja vida.

4. Problemi sa zacjeljenjem rana

Ovo je još jedan znak dijabetesa uzrokovan abnormalnim količinama glukoze u krvi.

5. Gubljenje na težini i velika čežnja za hranom

Trebate imati na umu da svaki iznenadni gubitak težine može značiti da imate dijabetes. To se dogodi jer neprestano urinirate te tako gubite kalorije. Postoji mogućnost da ste neprestano gladni jer dijabetes ne dopušta stanicama da zadrže dovoljno glukoze.

6. Neprestana iscrpljenost

Učestalo mokrenje i dehidracija može uzrokovati iscrpljenost. Uz to ćete se možda osjećati slabo zbog manjka šećera u organizmu.

7. Podložnost bolestima

Stručnjaci i pacijenti su zaključili da se osobe su osobe s dijabetesom manje otporne na bolesti i zaraze.

8. Neprestana žeđ i pretjerano mokrenje

Ovi se simptomi javljaju kao rezultat povećane količine glukoze.

NAJNOVIJE!