Sva vlast dolazi od Boga

Bog uspostavlja vlast. Oni koji su na pozicijama vlasti – predsjednici, dopredsjednici, senatori, članovi kongresa, guverneri, gradonačelnici ili osobe s koje druge pozicije – su tamo postavljeni od Boga, glasali li vi za njih ili ne. 

Živimo u politički nabijenim vremenima, s neslaganjima o mnogim problemima. No Bog je uspostavio vlast. Rimljanima 13,1 nam govori: „Svaka duša neka se podlaže vlastima nad sobom. Jer nema vlasti doli od Boga: koje postoje, od Boga su postavljene“ (Rimljanima 13,1).  

Kada je apostol Pavao napisao te riječi, živio je pod Rimskom vladavinom. Rim je vladao nad većim dijelom poznatog svijeta, a cezar Neron je bio na vlasti. Neki cezari su bili gori od drugih, ali je Neron vjerojatno bio najgori od svih kada je bila riječ o progonu crkve. 

Neron je progonio kršćane. Pogubljivao ih je. Mučio ih je. Hranio je njima životinje kako bi zabavljao ljude u Koloseumu. 

VIDI OVO: Zašto trebamo biti poslušni vlasti?

No Pavao je napisao: „Koje (vlasti) postoje, od Boga su postavljene“. To je bila prilično radikalna izjava za Pavla. Imao sam priliku ići u Bijelu kuću i moliti se za predsjednika više puta. Nakon toga su me neki ljudi kritizirali zbog toga. 

No, zašto se ne bih htio moliti za vođu slobodnog svijeta i moliti Boga da ga vodi i usmjerava? Osjećam da je to moja odgovornost. Ujedno mislim da, kada se izoliramo i dopustimo si da postanemo pasivni u odnosu prema stvarima, mi ne razmišljamo kao kršćani. 

Ne razmišljajte kao politički komentator; razmišljajte kao sljedbenik Isusa Krista. Mi smo dio kraljevstva Božjeg. Kao predstavnici Isusa Krista, trebamo željeti utjecati na sve druge porukom evanđelja. To uključuje i one koji su na poziciji vlasti. 

Autor: Greg Laurie; Prijevod: Mislav U.; Izvor: Harvest.org