svaki dan zeleni čaj
Foto: Pixabay

Redovno konzumiranje zelenog čaja ima brojna blagotvorna djelovanja.

Zbog fluora zeleni čaj pomaže u zadržavanju gustoće kostiju, pomaže u prevenciji raka i srčanih oboljenja, a čini višom i razinu energije.

Ovo su neki razlozi zašto svaki dan trebate piti zeleni čaj:

1. Zeleni čaj usporava proces gubitka koštane mase

U istraživanju objavljenom u časopisu Nutrition Research navodi se da zeleni čaj usporava proces gubitka koštane mase i smanjuje rizik od prijeloma uzrokovanih osteoporozom. Žene koje su pile do tri šalice zelenog čaja dnevno imale su 30 posto manji rizik od osteoporoze.

2. Zeleni čaj također pomaže u prevenciji raka

Stopa raka niža je u azijskim zemljama, poput Japana, gdje se zeleni čaj pije svakodnevno. Iako znanstvenici nisu sigurni da li je jedino zeleni čaj razlog niske stope raka, zeleni čaj sadrži EGCG, EGC, EKG, i EC kemikalije koje su poznate po svom antioksidativnom djelovanju.

Ove kemikalije mogu pomoći u zaštiti DNK stanica od oštećenja, jednog od prvih uzroka rasta stanica raka. Osim toga, svojstva zelenog čaja mogu pomoći u zaštiti kože od UV zraka koje su vodeći uzrok raka kože.

3. Zeleni čaj pomaže u održavanju tjelesne težine

Redovno dnevno konzumiranje zelenog čaja ubrzava metabolizam i lakše sagorijeva višak kalorija, a ekstrakt zelenog čaja čak može smanjiti pretilost i oboljenja uzrokovana gojaznošću, poput dijabetesa.

4. Smanjuje loš kolesterol

Povezan je s nižim nivoima “lošeg” kolesterola, a istraživanja pokazuju da osobe koje redovno konzumiraju zeleni čaj imaju niži kolesterol od osoba koje ne konzumiraju zeleni čaj.

5. Zeleni čaj pomaže protiv oboljenja desni

Prema rezultatima mnogih istraživanja, osobe koje redovno konzumiraju zeleni čaj imaju nižu stopu pojave propadanja tkiva desni i krvarenja. Što su ispitanici više i češće pili zeleni čaj to su imali manje simptoma oboljenja desni.

6. Svakodnevno konzumiranje zelenog čaja smanjuje rizik od srčanih oboljenja

U istraživanju koje je provedeno u Japanu sudjelovalo je 40.000 ispitanika, a rezultati pokazuju da su ispitanici koji su redovno konzumirali zeleni čak imali 26 posto manje rizika od dobivanja srčanog udara.

7. Povećava razinu energije

Zeleni čaj također povećava razinu energije, a 230 ml ove tekućine sadrži između 24 i 45 miligrama kofeina, zbog čega zeleni čaj poboljšava energiju uz smanjenje rizika od nastanka glavobolja, drhtanja i mučnina koje se pojavljuju prilikom pretjeranog unosa kofeina, piše Klix.