NaslovnicaŽivotZa svaku tvoju suzu, komad srca joj se otkinuo: Ovih 10 stvari...

Za svaku tvoju suzu, komad srca joj se otkinuo: Ovih 10 stvari majke nikada neće reći djeci

Većina majki diljem svijeta je divan primjer nesebičnosti, suosjećanja, predanosti i ljubavi.

Majčinska iskustva prkose svim logičnim objašnjenjima i razumijevanju, i jednostavno ne možete ovo shvatiti ako nemate svoje dijete!

One će sve učiniti da njihovo dijete ne iskusi nikakvu bol, pa iz tog razloga sigurno ni vama majka nikada nije priznala ovih 10 stvari:

Zbog vas je puno plakala

Plakala je kad je saznala da je trudna. Plakala je kad vas je rodila. Plakala je kad vas je prvi put uzela u ruke. Plakala je od sreće. Plakala je od straha. Plakala je od brige. Plakala je jer vas je toliko voljela. Osjećala je vašu bol i sreću, dijelila ih je s vama, primjećivali vi to ili ne.

I ona je htjela taj posljednji komad torte

Ali, kad je vas vidjela s tim velikim očima kako se oblizujete, nije ga mogla pojesti. Znala je da će biti sretnija kad vidi vaš pun trbuh nego svoj.

Boljelo ju je

Kad ste je vukli za kosu, boljelo ju je. Kad ste je grebali oštrim noktićima poput žileta, boljelo ju je. Kad ste sisali, boljelo ju je. Kad ste je šutirali u rebra još u trbuhu, boljelo ju je. Boljelo ju je kad ste dolazili na svijet. Strašno je boljelo. Ali je vrijedilo.

Uvijek se plašila

Još od trenutka kad je otkrila da je trudna, napravila je sve što je u njezinoj moći da vas zaštiti. Bila je vaša mama medvjed. Ona je ta koja je željela da kaže “ne” malenoj susjedi koja vas je htjela držati, jer je mislila da ni kod koga niste sigurni kao kod nje. Srce joj je preskočilo kad ste napravili prve korake. Ostajala je budna do pola noći kako bi se uvjerila da ste sigurno stigli kući. A onda je ustala rano da vas isprati u školu. Za svaku ogrebotinu i povredu bila je uz vas. Za svaku vašu noćnu moru, zubobolju i temperaturu, bila je uz vas. Bila je tu da bi sve bilo u redu.

Mama koja stalno crveni na roditeljskom sastanku: Ima nešto važnije od svih petica u školi!

Zna da nije savršena

Majka je vlastiti najstroži kritičar. Zna svoje mane i ponekad sebe mrzi zbog njih. Najteže joj je kada se radi o vama. Željela je biti savršena, da ništa ne napravi pogrešno, ali ona je čovjek i pravi pogreške. Vjerojatno još uvijek pokušava sebi oprostiti za njih. Sve bi dala da može vratiti u prošlost i to ispraviti, zato budite pažljivi prema njoj – napravila je onako kako je najbolje umjela.

Gledala vas je dok spavate

Bilo je noći kada je ona bila budna do 3 ujutro i molila se da konačno zaspite. Jedva je držala otvorene oči dok vam je pjevala uspavanku. Kad ste napokon zaspali, sav njezin umor je nestao i više joj se ne spava. Samo joj se gleda vaš savršeno, nježno, malo lice i osjeća više ljubavi nego što je mislila da na svijetu postoji.

Nosila vas je duže od 9 mjeseci

Morala je. Pa je to i učinila. Naučila je nositi vas dok čisti. Naučila je držati vas dok jede, dok spava, dok spavate. To je ponekad bio jedini način. Ruke su joj bile umorne, leđa su je boljela, ali vas je držala i tom ukočenom rukom, jer je htjela biti vam blizu. Mazila vas je, voljela, ljubila, igrala se s vama. Osjećali ste sigurnost u njezinim rukama. Bili ste sretni u njezinim rukama. Znali ste da ste voljeni u njezinim rukama – i zato vas je nosila, dokle god vam je to bilo potrebno.

Za svaku vašu suzu srce joj se slomilo

Nije bilo tužnog zvuka kao kad ste vi plakali ili ogromnih suza koje su se kotrljale niz vaše lice. Učinila je sve što je u njezinoj moći da zaustavi vaš plač, a kada nije mogla, srce joj se raspalo na milijun dijelova.

Stavila vas je na prvo mjesto

Bilo je dana kada nije jela, nije se kupala, nije spavala. Vaše potrebe su uvijek bile ispred njezinih. Po cijeli dan radila je ono što vama treba, a kad bi vi navečer zaspali, nije više imala snage učiniti nešto za sebe. Sljedećeg dana sve se ponavljalo. Zato što ste joj sve na svijetu.

I opet bi sve napravila isto

Biti majka je jedna od najtežih uloga u životu svake žene, koja vas ponekad vodi do vaših krajnjih granica. Plačete, povrijeđeni ste, pokušavate, ne uspijevate, pobjeđujete, učite … Ali, osjećate toliko radosti i ljubavi, da bi majke unatoč boli, dugim noćima i ranim jutrima, ponovo sve isto napravile. Vi vrijedite toliko svojoj majci. I još više.

Zato, kada je sljedeći put vidite, recite svojoj majci hvala. Pokažite joj da je volite. Nikad to neće čuti previše puta.