Švicarci rade morbidne stvari s tijelima svojih mrtvaca

U krematoriju Nordheim u Zürichu godišnje se kremira više od 6.000 tijela pokojnika, a grumeni zlata, srebra i platine koji prežive temperaturu od 700 stupnjeva Celzijusa sve je što ostane od tijela nakon procesa kremiranja.

Međutim, ”poduzetni” Švicarci su od ovog mjeseca pustili u pogon stroj koji filtrira dragocjene metale koje kasnije prodati. Oni će tako pokupiti krunice, zlatne zube, implantate i nakit koji ostanu od pokojnika.

Pojavile su se i neke polemike o tome treba li novac od prodaje vratiti obitelji pokojnika ili ga uplatiti u državnu blagajnu.

https://www.facebook.com/swisscom.bluewin/posts/2665221987036742

Procjenjuje se da će grad Zürich na ovaj način od krematorija zaraditi oko 100.000 švicarskih franaka (oko 87.000 eura) godišnje.

PROČITAJTE: Kako prepoznati smrt? Ovo su znakovi da je kraj blizu

Obitelji pokojnika koji žele biti kremirani mogu odbiti filtriranje pepela, i tada će pepeo sa svim eventualnim dragocjenim metalima biti zajedno položeni u urnu.

Međutim, švicarski mediji javljaju da je pepeo trećine kremiranih ipak podvrgnut filtriranju.

Sličnu tehnologiju filtriranja uveo je i još jedan švicarski krematorij, Zoloturn, smješten između Basela i Berna. Otkada su počeli s tom aktivnošću još 2013., od recikliranja metala zarađuju oko 40.000 franaka (34.100 eura) godišnje.