Surfate prije spavanja? Nakon ovoga ćete dobro razmisliti hoćete li to nastaviti činiti!

Surfanje prije spavanja, osobito u krevetu, potpuno zbunjuje mozak. Umjesto da ulazimo u fazu odmaranja i spavanja, kada se usporava i zaustavlja proizvodnja melatonina, hormona koji poručuje mozgu da je vrijeme za spavanje, mi ostajemo budni potpuno nesvjesni vremena koje protječe.

Ometajući proizvodnju melatonina, svjetlo mobitela značajno utječe na spavanje i raspored. Nastaje stanje slično kao umjetno izazvani jet lag. Zbog toga vam je kasnije teže zaspati i spavati, što može voditi do brojnih problema sa zdravljem, piše Business Insider.

Evo kako nam sve šteti svjetlo mobitela:

1. Dugo gledanje u mobitel smanjuje broj treptaja i uzrokuje jako naprezanje oka, zbog čega nam oči postaju iziritirane, suhe i općenito imamo dojam smetnji u očima.

2. Ometanje spavanja pogoršava memoriju i smetenost tijekom sljedećeg dana.

Foto: jbsa.mil
Foto: jbsa.mil

3. Svjetlo mobitela može ometati i hormone koji kontroliraju glad, potencijalno povećavajući rizik od pretilosti. Sve to povezano je s ometanjem rada hormona melatonina.

4. Dugoročno, smanjenje sna može voditi nakupljanju neurotoksina zbog čega ćete sve teže i teže usnivati.

5. Zbog lošeg spavanja teže pamtimo i učimo.

6. Postoji povezanost između izlaganja svjetlu noću i pogoršanog sna s povećanim rizikom od raka dojke i prostate.

7. Ljudi kod kojih je razina melatonina snižena i čiji je biološki sat “izbačen iz tračnica” skloniji su depresiji.

Ako se pokušavate koncentrirati na nešto, prisustvo mobitela smanjuje vaš kognitivni kapacitet i sposobnost fokusiranja, pokazala su istraživanja.