Ako se OVAKO ponašate, ne morate se bojati da će vam se brak raspasti!

Brak je savez. U Bibliji riječ savez znači „sječi.“ Savez se ne sklapa, on se siječe. Svaki puta kada se savez spomene u Bibliji, ono uključuje i krv. Isus je rekao: „Ovo je krv moja, krv Saveza koja se za mnoge prolijeva na otpuštenje grijeha.“ (Matej 26, 28).

To znači da je žrtva ključna za savez. Ono je žrtveno i trajno savezništvo.

Obveze u braku koje preuzimamo su savez. Kada kažemo „u dobru i u zlu“ tada govorimo zavjete svoga saveza u vezi.

Na žalost, naše je društvo okrenulo brak iz veze kao saveza u vezu kao ugovor. Žrtveni savez kaže: „Predajem svoja prava i preuzimam svu odgovornost.“ Ugovor kaže „Štitim svoja prava i ograničavam svoju odgovornost.“

Tim postupkom pretvaramo se kao da brak ne zahtjeva žrtvu. Varamo se.

Savezni brak izgrađen je na temelju dva pojedinca koji zasuku rukave i kažu „Učinit ću sve da ovaj brak bude uspješan.“

Zato je mentalitet saveza nužan za dugotrajan i uspješan brak. Koji god da su problemi u vezi, oba pojedinca će se truditi. Oba su se posvetila na boljitak. Oba će podnijeti žrtvu da ga održe.

Volim usporediti taj mentalitet s razlikom između osobe koja kupi kuću i osobe koja ju unajmljuje. Ako unajmite kuću i saznate da ima probleme s temeljima, nećete dati nekoliko desetaka tisuća kuna da biste ju popravili. To je preskupo. Iselit ćete se i pronaći nešto drugo.

No ako posjedujete kuću, svoj dom, gdje leže sva sjećanja, tada ćete vjerojatno platiti trošak. Ipak ste vi vlasnik, vi cijenite svoj dom. Učinit ćete sve da on bude siguran.

Par sa brakom u savezu zahvaljuje Bogu na dobrim vremenima, no kada dođu loša vremena, oni će i dalje biti posvećeni štićenju svoga „doma“. Oni ne unajmljuju, oni nisu jednom nogom van kuće.

U jednom istraživanju Sveučilišta u Chicagu, sociolog je ispitao skupinu parova koji su smatrali da su nesretni. Bili su očajni u svom braku. No 85% tih parova nakon 5 godina je i dalje bilo u braku, stoga su proučili što im je to zajedničko.

Prvo, smatrali su da se radi o jakoj radnoj navici. Nije im bio problem odraditi težak posao kako bi unaprijedili brak.

Druga je stvar bila prijateljstva koja su dijelili. Imali su prijatelje koji nisu cijenili rastavu, nego su ih prijatelji poticali da poboljšaju brak.

Najgora stvar u životu kada imate loš brak je kada vas netko nagovara da viđate druge osobe, da idete u striptiz klubove ili da odustanete od braka. U lošim vremenima trebaju vam dobri prijatelji.

Brak je žrtva, težak posao. Ono je žrtveni savez koji kaže „U dobru i u zlu, računaj na mene. Možda neće biti lako, no vrijedi. Posvećen sam da ti služim. Posvećen sam tome da nam brak uspije.“

Takav stav o savezništvu i braku tajna je sretnog i uspješnog braka.

Autor: Jimmy Evans; Prijevod: Mislav U.; Izvor: Faithit.com