tajni neprijatelj braka
Foto: Videoblocks.com

Što zaista truje brak više od ičega?

Svaki put kada smo ja i moja supruga okrenuli leđa konfliktu umjesto da smo razgovarali o problemima, postali smo žrtve tajnog neprijatelja koji se skriva u svakom braku, piše bloger John Weirick.

Ne, to nije vaš supružnik; to je potisnuti i neriješeni konflikt, nešto što niste raščistili između sebe.

Možete biti neusuglašeni oko boje kuhinje, o najboljoj školi za vašu djecu, čak i o određenoj crkvenoj denominaciji ili političkoj stranci. Te neusuglašenosti mogu izazvati neugodnosti i žustre debate s vremena na vrijeme, no one neće uništiti vaš brak ako im vi to ne dopustite.

Taj neriješeni konflikt može trajati dok ste živi. Možete se složiti da se ne slažete i nastaviti dalje. Ali neriješeni konflikt je otrov koji polako i potajno ulazi u svaku poru vaše veze.

Ako mu ne posvetite pažnju, takav konflikt će pretvoriti pretpostavke u optužbe i optužbe u dokaze. To je slično kao da izričete presudu osobi koja nije ni znala da je trebala biti na sudu.

Neizraženi konflikt vrlo brzo može postati vrlo praktičan i osoban.

Napetosti rastu dan za danom, a uzrok su neizrečene iritacije koje će upropastiti dobra iskustva koja vaša obitelj želi stvoriti. Vaše raspoloženje opada kada se ne želite ispričati i zakopati ratnu sjekiru. Zaboravite na smijeh i seks kada se vi ili vaš supružnik osjećate zanemareno u braku.

Kada dozvolite da krivnja zbog prošlih pogrešaka preraste u sram, nećete željeti ni pokušati popraviti se i biti bolji supružnik. Sram razdvaja supružnike govoreći da ste vi loša osoba, a ne da je samo vaše djelo loše.

Taj sram se ovjekovječuje jer postaje kao zatvor. Vi ne znate put prema slobodi, a vaš vam supružnik ne pomaže da ga pronađete tako da vi počinjete vjerovati da ste zaslužili tu kaznu jer ste loša osoba.