NaslovnicaZanimljivostiTAJNO DRUŠTVO MOĆI: Što se krije u pozadini scijentologije?

TAJNO DRUŠTVO MOĆI: Što se krije u pozadini scijentologije?

Scijentološku crkvu još nazivaju i “Kalifornijska crkva”. Scijentološka crkva je organizacija o kojoj se puno govori, ali se o njoj u suštini malo zna, jer je ona zatvorena za javnost (svijet), jedino članovi imaju uvid u tajne ove “crkve” a o kojima im nije dozvoljeno da govore pred nevjernicima. Sama organizacija ima složenu strukturu i članovi moraju napredovati s niže razine na višu, kako u znanju tako i u hijerarhiji.

Stručnjaci za pitanja sekti i kultova jasno ističu činjenicu da scijentološka organizacija je isključivo stvorena radi stjecanja novca i moći. Osoba koja jednom uđe u njezine redove ima zadatak da se bez pogovora podvrgne unutarnjoj hijerarhiji, a vođe imaju pravo raspolagati psihom (voljom) i imovinom članova.

Zbog toga svjetski stručnjaci Scijentološku crkvu ne definiraju kao vjersku, već kao čisto profitabilnu organizaciju, a nekim državama ona je zbog svog načina djelovanja zakonom zabranjena. Poznato je da su u Americi, Kanadi i Italiji osuđeni brojni pripadnici Scijentološke crkve zbog poreznih pronevjera, kriminalnih radnji i uzimanja novca.

Postoji podatak FBI-a, iz 1977. godine o dokazima da scijentolozi imaju razvijenu špijunsku mrežu koja ima zadatak da kontrolira rad (život) članova. Unatoč ovakvim crnim saznanjima njihov utjecaj se ne umanjuje. Primjerice, kada je Njemačka vlada zabranila njihov rad proglašavajući ih sektom koja destruktivno utječe na društvo i pojedince, odmah je uslijedila burna reakcija američke vlade. Tadašnja državna tajnica Madeleine Albright je oštro reagirala kod kancelara Helmuta Kohla zbog ugrožavanja ljudskih prava. Ovo samo pokazuje da njihov utjecaj vodi sve do vrha same vlasti, što i ne treba čuditi pošto scijentološka organizacija obrće ogromne sume novca.

Scijentologija je počela 1953. godine od strane L. Ron Hubbarda, koji je bio pisac znanstveno fantastičnih romana. Točnije, 1950. godine Hubard je objavio knjigu “Dijanetika – moderna znanost o mentalnom zdravlju”, koja je odmah postala bestseler. Zbog velikog interesa javnosti, Hubert osniva dijanetičke organizacije po cijeloj Americi, iz kojih je kasnije nastala scijentologija – Scijentološka crkva. Danas scijentologija u Americi ima status priznate religije, tako da je oslobođena plaćanja poreza državi.

Nekoliko godina poslije osnivanja svoje crkve, Hubbard je javno priznao razlog zašto je to učio: “Ja sam želio da započnem novu religiju, jer to donosi novac.” Zahvaljujući svom religioznom izumu Hubbard je postao multimilijunaš. Od Hubbarda ustvari vodi ona poznata izreka: “Ako želiš postati milijunaš, onda napravi svoju religiju.”

Poslije Hubbardove smrti 1986. godine lidersku ulogu u organizaciji je preuzeo David Miscavige. Međutim, on nema njegovu karizmu, tako da se za učenje i dalje koriste Hubbardove knjige i videozapisi, koji naravno donose veliki profit organizaciji.

Nemoguće je scijentologiju ukratko opisati. To je vrlo složena religija, ako se to uopće može nazvati religijom u klasičnom smislu. Jer ova “religija”, točnije “kult klub”, svoja uvjerenja temelji na čistoj mašti (fantazijama) svoga osnivača. Sam kult je postao popularan zahvaljujući nekim poznatim holivudskim zvijezdama koje su mu pristupile i u javnosti ga otvoreno promoviraju. Najpoznatiji su: Tom Cruise, John Travolta, Nicol Kiddman, itd.

“Sveta knjiga” scijentologije su svi spisi i učenja njenog osnivača L. Rona Hubbarda. Knjiga “Dijanetika” je polazna osnova Hubbardovog učenja. Ona promovira način izbavljenja od kompleksa i prethodnih loših navika što vodi ka “duhovnom ozdravljenju”. Postoje posebni tečajevi gdje se vode dugi razgovori s “duhovnim učiteljima” gdje se pojedinac oslobađa zabluda, sjećanja se brišu, a čovjek postaje čist. Iz sjećanja se brišu iskustva iz prošlosti, čime čovjek postaje duhovno biće koje snagom uma može izliječiti i ostvariti sve što želi u životu. Primjenjuje se i hipnotička metoda “dijanetičko sanjarenje”, kada se kandidat prisjeća čak i događaja iz prenatalnog razdoblja.

Scijentologija uči da je čovjek besmrtno biće (zvano Thetan) i da izvorno ne potječe s planeta Zemlje, već da je čovjek uhvaćen u zamku od materije, energije, svemira i vremena (mest). Spasenje po učenju scijentologa je moguće kroz proces zvani “revizija” (auditing), pri čemu se “engrams”, tj. sjećanja na prošlu patnju i bol, a nesvjesnost koja je stvorila energetsku blokadu biva uklonjena. Revizija je dugačak proces i ona se plaća, i to vrlo skupo (npr. Može osobu koštati i više od 100.000 dolara). Kada je sav “engrams” konačno uklonjen, onda Thetan (osoba) dobiva natrag kontrolu nas mest, tj. ona nije više pod zlim utjecajem i kontrolom mesta. Svaki Thetan koji ne postigne spasenje u svom životu, po smrti biva ponovno utjelovljen reinkarniran i može ponovno pokušati reviziju.

Dakle, po Habertvom učenju, odnosno scijentolozima, znanje i mentalne sposobnosti ljudske rase potječu od izvanzemaljske civilizacije. Učenje je bazirano na SF priči o Xenu – kozmičkom vladaru konfederacije koja obuhvaća 21 sunce i 76 planeta. Zbog prenapučenosti ovog kozmičkog prostora poslao je bića na Zemlju koja se nalaze skrivena u svijesti ljudi. Kako bi ljudska rasa spoznala znanja tih bića neophodno je da se čovjek oslobodi – očisti od stečenih navika, lažnih predrasuda koje blokiraju um (tu se misli i na kršćanska vjerovanja). Pročišćavanje se odvija kroz sedam razina uz pomoć svojevrsnog detektora laži (E-metar) koji dokazuje je li se kanditat Scijentologije uspio osloboditi predrasuda. Tako se pojedinac, čiste svijesti spaja s besmrtnim duhom u kome leži bezmjerna snaga. Kada se poslije ovog obreda postane član, prvi zadatak je širenje učenja i privlačenje novih imućnih članova. Suštinu učenja otkriva i sam naziv scijentologija koji u prijevodu znači – “znanost o znanju”. Istinsko znanje se pronalazi kroz niz stupnjeva duhovnog samouzdizanja koje se zove “most ka bezgraničnoj slobodi”.

Da bi se pristupilo organizaciji treba prvo platiti članarinu (100 dolara), a poslije toga novi član se mjeri E-metrom. To je sprava koju je izmislio Hub ard, osoba se rukama drži za nešto slično elektrodama i govori o svojim prošlim događajima u životu, a E-metar mjeri E-razinu, tj. razinu snage duše u osobi. Sve ovo je ustvari “predračun” koji kaže osobi koliko joj tečajeva i tretmana valja proći (koji se plaćaju) da bi joj se duša ojačala i očistila.

Dakle, scijentologija je vrlo skupa i zahtjevna, svaki njezin vid sudjelovanja traži od sljedbenika plaćanje nekog uloga (računa). To je razlog zašto ova religija okuplja samo bogataše. Također, scijentologija je vrlo stroga i provodi kažnjavanje onih koji pokušaju napustiti članstvo ili su nedosljedni (neposlušni) u prakticiranju njezinih učenja. Često u javnost procure vijesti o prebijanjima neposlušnih članova, a takve glasine npr. prate Toma Cruisea kao jednog od glavnih izvršitelja kazni nad aljkavim članovima. Možda je ovo objašnjenje zašto je scijentologija tako popularna među bogatima, jer ljudi u organizaciju pristupaju kako zbog prestiža (pomodarstva), biti u društvu bogatih i slavnih, tako i zbog toga da kroz nju mogu zadovoljiti svoje ekscentrične požude – dominirati i vladaju nad drugima ili da budu ponižavani (sado-mazohizam).

Scijentolozi tvrde da je scijentologija kompatibilna s kršćanstvom, tj. da Biblija podržava svako njihovo učenje. Međutim, ova izjava nema veze s istinom i ona služi samo za obmanjivanje neupućenih. Primjerice, evo nekoliko usporedbi …

BOG: Scijentologija uči da postoji mnoštvo bogova, i da među njima vlada hijerarhija, da iznad bogova postoje drugi bogovi. Biblijsko kršćanstvo na drugoj strani prepoznaje samo jednog istinskog Boga, koji je sebe objavio čovjeku kroz Bibliju i osobu Isusa Krista. Biblija uči da nije moguće istinskom Bogu ugoditi ako se pored njega vjeruje još u nekog boga, ona to naziva grijehom idolopoklonstva. Dakle, bogovi scijentologije i Bog Biblije uopće ne mogu biti kompatibilini, to su dva nepomirljiva pogleda.

ISUS KRIST: Kao iu mnogim drugim sektama i kultovima, sajentologija poriče božanstvo Isusa Krista. Krist je samo jedan on nižih bogova koji je do tog položaja došao tijekom mnogih godina. Biblija, opet jasno kaže da je Isus Krist Bog u tjelesnom obličju, i da je On žrtva za ljudske grijehe. Samo kroz Kristovo djelo zastupničke smrti je moguće imati život vječni (Iv 3,16).

GRIJEH: Scijentologija propovijeda čovjekovu unutarnju dobrotu a poriče potrebu pokajanja ili ideje da je čovjek grešan – po prirodi pokvaren. No, Biblija jasno uči da je čovjek grešnik i da je njegova jedina nada i rješenje za to prihvaćanje žrtve Isusa Krista (Rim 6,23).

SPASENJE: Scijentologija vjeruje u reinkarnaciju i da osobno spasenje jeste oslobođenje iz tog kruga rađanja i smrti. Druge religije ovoga svijeta su univerzalni putevi koji vode u mudrost, razumijevanje i spasenje. Opet, Biblija uči drugačije, a to je da postoji samo jedan put spasenja i on vodi kroz Isusa Krista. Sam Isus je rekao: “… ja sam put, istina i život; nitko ne dolazi Ocu – osim po meni.” (Iv 14,6)

scijentološki križ
Scijentološki križ

Dakle, ako usporedimo samo neke od točaka scijentologije s učenjem Biblije onda je vrlo jasno da ova maštovita religija nema ničeg zajedničkog s tradicionalnim kršćanstvom. Istina je ustvari sljedeća: Scijentologija odvraća ljude od istinskog Boga i Božjeg dara vječnog života.

Za svoj znak Scijentološka crkva koristi križ sa četiri dodana kraka. Nije jasno da li ovaj njihov simbol predstavlja stiliziranu zvijezdu ili možda precrtani križ, u smislu poništenja kršćanstva, tj. kršćanskih učenja? No, rekli bi da odgovor na ovu nedoumicu je očit: scijentologija kategorički poriče postojanje Boga Biblije, grijeha, neba i pakla a Isus Krist je za scijentologe samo dobar čovjek, učitelj koji je nepravedno ubijen i ništa više od toga.

Prema podacima Europske federacije centara za istraživanje i informiranje o sektama (FECRIS), glavni cilj scijentologa je rekonfiguracija ličnosti ili što bi se reklo “ispiranje mozga”. Zbog toga scijentolozi najveću prijetnju svom radu vide u psihijatriji i psihologiji koje pojedincu mogu pomoći da izbjegnu i otrgnu se od njihovog utjecaja. Psihijatre čak nazivaju “crnom silom svijeta” a sebe “bijelom svjetskom silom” koja pomaže u oslobađanju čovjeka. Također, tvrde da su psihijatri krivi za ratove u svijetu, među njima i za rat na prostorima bivše Jugoslavije.

IZVOR:Siont.net