NaslovnicaDuhovnostKoje je značenje riječi ''tako mi Bog pomogao''?

Koje je značenje riječi ”tako mi Bog pomogao”?

Tako mi Bog pomogao” riječi su koje često dolaze na završetku prisege, što je svečana prisega ili zavjet, koji potvrđuje istinitost nečijih riječi, iskrenost nečijeg obećanja ili vjernost osobe koja se posvetila da će obaviti neku dužnost.

Prisege koje sadrže ove riječi obično izgovaraju čelnici u političkom, crkvenom ili pravnom svijetu. Kod pravnih zakletvi, poput one kada svjedok priseže prije svjedočenja na sudu, osoba izgovara: „Kunem se da ću govoriti istini, samo i istinu i ništa osim istine, tako mi Bog pomogao.“

Svrha izgovaranja riječi ”tako mi Bog pomogao”

Ključna svrha izgovaranja riječi ”tako mi Bog pomogao” jest izražavanje iskrenosti ili naglašavanje velikog opreza: „Mislim to što govorim, moje svjedočanstvo je istinito i učinit ću sve što mogu, uz Božju pomoć, kako bih izvršio svoju dužnost izvršio potpuno predano i u integritetu.“

Prizivanje Božje pomoći priznaje postojanje Boga kao vrhovnog autoriteta i poziva na Njegovu kaznu, u slučaju da prisega ne bude ispunjena. Značaj izgovaranja riječi ”tako mi Bog pomogao” kreće od malene riječi ”tako”, koja zakletvi dodaje posebnu vrstu energije, koja proglašava: „Pod uvjetom mog izgovaranja istine ili ispunjavanja obećanoga, a ne drugačije, neka mi Bog pomogne!“ (Watson, R. ”Prisega”, Biblijski i teološki rječnik, Lane & Scott, 1851., 709. str.)

U mnogim državama prisege završavaju ovim riječima

U mnogim državama, prisege za državljanstvo, regrutaciju, svečane prisege i prisege na služenje za javno dobro završavaju riječima ”tako mi Bog pomogao”. Druge prisege, koje daju svećenici, profesori, biskupi i drugi nazivaju se prisege na poslušnost i suradnju. One isto tako završavaju riječima ”tako mi Bog pomogao”.

VIDI OVO: “Kunem se Bogom”: Je li grijeh zaklinjati se Bogom?

Neki povjesničari tvrde da je George Washington, nakon što je izrekao svečanu prisegu 1792. spontano dodao riječi ”tako mi Bog pomogao” i nakon toga maknuo riječi s Biblije. U to vrijeme u povijesti Sjedinjenih Američkih Država ”izraz nije bio u prisezi, nego je od tada bio redovit dio prisege”. (Kling, D. W., Christian History Magazine, broj 50: Kršćanstvo i Američka revolucija, 1996.) Danas, unutar pravila koja ne uključuju vjersku klauzulu, ove riječi nije obavezno izgovoriti u većini vrsta prisega, koje se prisežu u SAD-u.

Mnoge prisege se daju bez razmišljanja o važnosti

Neke kršćanske skupine, kao što su kvekeri citiraju Matejevo evanđelje 5, 34 i na temelju tih stihova odbijaju dati prisegu. No, u tom stihu Isus nije izgovarao apsolutnu osudu nad svim vrstama prisega. Kroz Bibliju vidimo da Bog potiče na ozbiljno i oštroumno održavanje zavjeta, prisega i obećanja. (Brojevi 30, 2; Ponovljeni zakon 6, 13; 10, 20; 23, 21; Propovjednik 5, 4; Psalam 15, 4; 50, 14; 66, 13-14; Rimljanima 1, 9; Galaćanima 1, 20; Hebrejima 6, 13-17; Jakovljeva 5, 12)

Psalmist piše sljedeće: „Kunem se i čvrsto odlučujem, i riječ ću održati: pravedne ću tvoje slijediti odluke. Podupri me po riječi svojoj, da živim, i nemoj me osramotiti u nadanju mojem!“ (Psalam 119, 106; 116) Sam Bog je potvrdio svoj savez sa svojim odabranim narodom na temelju prisege. (Hebrejima 6, 17; 7, 20-22)

Ono na što je Krist upozoravao, a što je zabilježeno u Mateju 5, 34 jest prakticiranje prisega koje su date bez razmišljanja o njihovoj važnosti. Krist svoje sljedbenike poziva na življenje života kojeg će obilježiti iskrenost, integritet i vjerodostojnost, kako ispred Njega tako i ispred drugih ljudi. Nažalost, ”tako mi Bog pomogao” riječi su koje su postale dijelom bezobzirnih prisega ljudi, koji ove riječi često izgovaraju u obliku ljutitih prijetnji.

Izvor: Gotquestions.org; Prijevod: Ivan H.