”Kunem se Bogom”: Je li grijeh zaklinjati se Bogom?

”Kunem se Bogom” ili ”Boga mi” je izjava koju često čujemo kod nekih ljudi. Je li grijeh zaklinjati se Bogom?

Koristiti rečenicu: „Kunem se Bogom“ može biti ispravno ili pogrešno ovisno o situaciji. 

Prema zakonu, oni koje se zove kako bi svjedočili stavljaju svoju ruku na Bibliju te se zaklinju pred Bogom da će govoriti istinu. U takvoj situaciji, moć i svetost Boga su svjedoci tog suđenja.

”Kunem se Bogom” kao poštapalica

Spominjanje Božje Riječi tako bi trebalo navesti svjedoka da istinito svjedoči svjestan Božje prisutnosti. No, u drugim slučajevima, rečenica „kunem se Bogom“ se koristi kao poštapalica ili u žaru trenutka te se ne obraća pozornost za ono što ona istinski znači. To je pogrešno. Vrlo je slično poviku: „O moj Bože“, koji je danas jako čest.

VIDI OVO: Što svaki kršćanin treba znati o proklinjanju i zaklinjanju?

Ne spominji ime Božje uzalud!

Jedna od prvih Božjih zapovijedi jest: „Ne uzimaj uzalud imena Jahve, Boga svoga, jer Jahve ne oprašta onome koji uzalud izgovara ime njegovo“ (Izlazak 20,7). Mi na mnogo načina izgovaramo Bože ime uzalud.

Jedan način je psovanje, a drugi preuveličavanje („Bože dragi, ne, neću to napraviti“). Takvi izrazi su puni nepoštovanja te ukazuju na to da govornik uopće nije svjestan Onoga čije ime tako olako koristi.

VIDI OVO: ISUSE – BOŽE: Što stvarno znači koristiti ime Gospodnje uzalud?

Ujedno, ne bismo trebali zazivati Božje ime na kraju nekakvih dramatičnih izjava, kao kada ubacimo Bože ime u rečenicu kako bismo ispali iskreni. Rečenice kao: „Bila je to najveća riba u jezeru. Kunem se Bogom“, su jako nepromišljene. Trebamo izbjegavati spominjanje Boga u takvim kontekstima kao i korištenje rečenica: „Bog mi je svjedok“, ili „Boga mi“.

Isus je jasno rekao: Ne kunite se nikako!

Isus je bio jasan o tome kada je rekao: „»Čuli ste još da je rečeno starima: Ne zaklinji se krivo, nego izvrši Gospodinu svoje zakletve. A ja vam kažem: Ne kunite se nikako! Ni nebom jer je prijestolje Božje. Ni zemljom jer je podnožje njegovim nogama. Ni Jeruzalemom jer grad je Kralja velikoga! Ni svojom se glavom ne zaklinji jer ni jedne vlasi ne možeš učiniti bijelom ili crnom. Vaša riječ neka bude: ‘Da, da, – ne, ne!’ Što je više od toga, od Zloga je.«“ (Matej 5,33-37).

VIDI OVO: Je li “bokte” psovka?

Isus je tako rekao da ako nešto kažete, onda ljudi trebaju pretpostaviti da je to istina bez da morate dodavati različite potvrde i zakletve. Sve što trebate reći jest „da“ ili „ne“ i vaša se riječ treba smatrati istinitom. Nema potrebe zaklinjati se na ovo ili ono, te posebice nema potrebe spominjati Boga na takav način.

Božje ime trebamo poštovati

Ništa u Pismu nas ne sprječava da dajemo formalne zakletve, obećanja ili da stvaramo ugovore. Korištenje rečenice: „Kunem se Bogom“, u takvim slučajevima je u redu. Nikada se ne trebamo libiti od davanja takvih obećanja kao što su vjenčani zavjeti u kojima spominjemo Božje ime.

„Nek’ slave ime tvoje veliko i strašno: ono je sveto!“ (Psalam 99,3). Božje se ime treba hvaliti, a ne koristiti kao dopunu rečenici. Ako se zaklinjemo Bogom, onda to treba biti samo u kontekstu formalnih i pravnih zakletvi budući da tada Njegovo Ime tretiramo sa svim dužnim poštovanjem (Hebrejima 12,28-29).

Izvor: Gotquestions.org; Prijevod: Ida U.

NAJNOVIJE!