Tamna noć duše: Što se pod tim podrazumijeva?

”Tamna noć duše” je pjesma koju je napisao španjolski redovnik i mistik, sveti Ivan od Križa. U njoj opisuje duhovno putovanje od kaosa do mira, od svjetovnosti do pobožnosti.

Sveti Ivan od Križa, koji je živio od 1542. do 1591., usporedio je svoju ideju o tamnoj noći duše s uskim putem u Mateju 7,13-14 i kaže da će osoba koja traži Boga putovati tim putem boli, zbunjenosti i testiranja, ali da će, kad se pojavi na drugoj strani, uživati ​​u miru i mističnom sjedinjenju s Bogom.

Pjesma se završava riječima da će osoba koja je prošla mračnu noć duše biti nagrađena Božjom prisutnošću.

Iako je tamna noć duše prvenstveno katolička ideja, protestanti ponekad koriste ovu frazu kada se pozivaju na vremena sumnje ili propitivanja spasenja. Izraz se također u kolokvijalnom smislu odnosi na razdoblje mentalnih ili emocionalnih nevolja, piše Compellingtruth.org.

VIDI OVO: Ako prolazite kroz mračnu noć duše, Bog ima poruku upravo za vas

”Tamna noć duše” kroz koju vjernici prolaze

Istina je da vjernici prolaze kroz vrijeme testiranja i iskušenja te izlaze duhovno jači i bliži Bogu (Jakovljeva 1, 2-3; 2. Petrova 1, 3-11). Svi mi u životu ponekad prolazimo kroz takva razdoblja. Ali povezivanje specifične “tamne noći duše” s duhovnim prosvjetljenjem nije biblijska.

Suprotno tome, kada je vjernik bliži Bogu, grijeh nestaje i postoje manji, no on također osjeća više, a ne manje životne radosti (Ivan 15, 9-11; Galaćanima 5, 22-24; Rimljanima 8, 6; Izreke 3, 1-12).

Tamna noć duše slična je iskustvu koje bi duša trebala proći u Čistilištu – mjestu u katoličkoj doktrini na kojem se iskorjenjuju sve tjelesne strasti i želje, oslobađaju sve sumnje, pročišćavaju svi grijesi, nakon čega dolazi zaslužena nagrada u nebu.

Međutim, ideja Čistilišta je također nebiblijska, jer su spasenje i ulazak u nebo Božji dar u Kristu, te nisu rezultat ljudskog truda, izdržljivosti ili muke (Efežanima 2, 8-10; Rimljanima 3, 28). Kad podnosimo nevolje ili progone, podnosimo ih Kristovom snagom te osjećamo Njegov mir i prisutnost u njima (Ivan 15, 20; Ivan 14, 27).