9 biblijskih stihova za teška razdoblja

Ne moramo se pitati hoćemo li imati iskušenja; rečeno nam je da ih očekujemo. No dobre su vijesti da se ne moramo suočiti s tim iskušenjima sami. Bog svemira pazi na nas.

Kada je moja sestra nestala 1982., zazvala sam Boga i On me ohrabrio kroz Njegovu Riječ. Mnogi će od tih stihova učiniti isto i za vas, bez obzira na iskušenje s kojim se suočavate.

1. Jeremija 32, 27

Gle, ja sam Jahve, Bog svakoga tijela! Meni ništa nije nemoguće“!

Često mislimo da ako je iskušenje veliko za nas, da je preveliko i za svemogućeg Boga. No Bog može riješiti sve kroz što prolazimo i On to čini svakome onome tko Ga zazove.

2. 1. Petrova 4, 12-13

Ljubljeni! Ne čudite se požaru što bukti među vama da vas iskuša, kao da vam se događa štogod neobično! Naprotiv, radujte se kao zajedničari Kristovih patnja da i o Objavljenju njegove slave mognete radosno klicati“.

VIDI OVO: Bog može upotrijebiti teška vremena za naše dobro

Kada prolazimo kroz iskušenje, izgleda kako ono nikada neće završiti. No Bog je Bog svo vrijeme; On zna točno koliko dugo će naše iskušenje trajati i On nam daje snagu koju trebamo kako bismo prošli kroz iskušenje.

3. Ponovljeni zakon 31, 6

Ohrabrite se i budite odlučni! Ne bojte se i nemojte predati pred njima. Ta sam Jahve, Bog tvoj, ide s tobom; neće te zapustiti niti će te ostaviti“.

Često kada se suočavamo s nevoljama, jer ne znamo što donosi budućnost zaboravimo da Bog zna. Bog je iznad vremena. Bog je Bog naše sadašnjosti, ali i budućnosti. Dopustiti Bogu da vodi naše živote ima savršenog smisla, budući da On zna neograničeno više o našim životima od nas.

4. Mudre izreke 3, 5-6

Uzdaj se u Jahvu svim srcem i ne oslanjaj se na vlastiti razbor. Misli na nj na svim svojim putovima i on će ispraviti tvoje staze“.

Često provedemo puno vremena i energije u pokušavanju shvaćanja onoga što bismo trebali činiti kada imamo teškoće. Oslanjamo se na sve i svakoga, osim na Boga. No ovi stihovi nas uvjeravaju da ako se oslonimo na Boga, On će poravnati naše staze. On će nas usmjeriti. On može ispraviti naše puteve. Kakvo je to pouzdanje. Ne postoji neravnine koju Bog ne može ispraviti.

5. Izaija 41, 10

Ne boj se jer ja sam s tobom; ne obaziri se plaho jer ja sam Bog tvoj. Ja te krijepim i pomažem ti, podupirem te pobjedničkom desnicom“.

VIDI OVO: DESET MOĆNIH PSALAMA: podsjetnici na nadu u teškim vremenima

Iskušenja nas mogu iscrpiti i prije nego što smo toga svjesni, nismo sposobni ići dalje. Neprijatelj naših duša šapuće nam kako smo sami i kako nećemo uspjeti. Bog nas uvjerava kako je On s nama. Bog će nam dati potrebnu snagu. On će nam pomoći i podržati nas. Ako nas Bog podrži, bit ćemo dobro.

6. Ivan 14, 26-27

Branitelj – Duh Sveti, koga će Otac poslati u moje ime, poučavat će vas o svemu i dozivati vam u pamet sve što vam ja rekoh. Mir vam ostavljam, mir vam svoj dajem. Dajem vam ga, ali ne kao što svijet daje. Neka se ne uznemiruje vaše srce i neka se ne straši“.

Bog nas nije ostavio same u ovome svijetu. Onima od nas koji poznaju Isusa kao Spasitelja, Bog nam je dao Duha Svetoga. Taj Duh nas podsjeća na ono što Bog kaže u Njegovoj Riječi. Mir kojeg Bog daje je mir koji ovaj svijet ne može razumjeti. To je mir koji umiruje naša srca i umove.

7. Psalam 55, 23

Povjeri Jahvi svu svoju brigu, i on će te okrijepiti: neće dati da ikada posrne pravednik“.

Bog čeka da sve nevolje koje nas muče bacimo na Njega. Problem je u tome što kada to učinimo, dopustimo brizi da se vrati, nakon čega briga od Gospodina ”preotme” taj problem. Ako zaista svoje probleme odlažemo Gospodinu, onda trebamo znati kako je On sposoban riješiti sve ono s čime se nosimo. Bog razumije da ćemo ponekad imati sumnje. Čak je i Toma posumnjao. Ipak, Bog nas ohrabruje na to da Mu vjerujemo da će nas On održati. Bog će nam pomoći, bez obzira na to s čime se nosimo.

8. Matej 6, 25-27

Zato vam kažem: Ne budite zabrinuti za život svoj: što ćete jesti, što ćete piti; ni za tijelo svoje: u što ćete se obući. Zar život nije vredniji od jela i tijelo od odijela? “Pogledajte ptice nebeske! Ne siju, ne žanju niti sabiru u žitnice, pa ipak ih hrani vaš nebeski Otac. Zar niste vi vredniji od njih? A tko od vas zabrinutošću može svome stasu dodati jedan lakat“?

VIDI OVO: 7 biblijskih stihova koji će vam pomoći kada se nađete u nevolji

Bog često govori o vrapcima koji su oko nas. On nam govori kako smo Mu mi vrijedniji puno više od tih malenih ptica. Ovo nam govori kako bismo iz toga nešto shvatili. Ako Bog svemira brine za tako malene ptice, koliko više brine za nas, one koji su stvoreni na Njegovu sliku? Bog nam govori da se ne trebamo brinuti, kao što se ni te ptičice niti na sekundu ne brinu oko toga što će jesti. Umjesto toga, one vjeruju Bogu.

9. Psalam 91, 14-16

Izbavit ću ga jer me ljubi, zakrilit ga jer poznaje ime moje. Zazvat će me, a ja ću ga uslišiti, s njim ću biti u nevolji, spasit ću ga i proslaviti. Nasitit ću ga danima mnogim, pokazat` mu spasenje svoje“.

Bog je naš Spasitelj. Onaj koji će doći kada Ga zazovemo i koji će nas odvesti u sigurnost. Priznajemo da Ga poznajemo i da nam Bog daje zaštitu. Zazivamo Ga i On odgovara. Bog nas neće promatrati dok smo u nevolji; On nas izbavlja iz nevolje. Nakon toga, Bog nam odaje čas i blagoslivlja nas dugim životom. Bog nam pokazuje da se brine za nas i od nas želi da Ga zazovemo.

VIDI OVO: 4 razloga za zahvaliti Bogu usred nevolje

Molitva za teška vremena

Molitva za teška razdoblja: Gospodine, pomozi nam kada se suočavamo s poteškoćama u ovome životu. Pomozi nam da te možemo zazvati, znajući da nas Ti uvijek čuješ. Pomozi nam da se oslonimo na Tebe umjesto na naše vlastito razumijevanje. Daj nam snagu koju trebamo i uvijek nas podsjećaj na to da si Ti svjestan svega što s čime se borimo. Ti čak i vidiš vrapce koji umiru, a mi smo vrijedniji od vrabaca. Hvala Ti Gospodine što nas tješiš. Hvala Ti na Tvojoj velikoj ljubavi. Molimo ovo u Isusovo dragocjeno ime, amen.

Autorica: Anne Peterson; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Crosswalk.com