DESET MOĆNIH PSALAMA: Podsjetnici na nadu u teškim vremenima

Knjiga Psalama sadrži neke od najsnažnijih stihova u cijeloj Bibliji. Ovih deset moćnih psalama će vam pomoći u teškim vremenima.

Knjiga Psalama sadrži neke od najviše citiranih i najsnažnijih stihova u cijeloj Bibliji. Ona je prepuna riječi slave, molitava kao i dubokih misli o životu i Bogu. Knjiga Psalama nas vodi kroz putovanje – iz dubina očaja do razdoblja proslava i zahvalnosti.

Možda je to jedan od razloga zbog kojih je veliki broj nas voli čitati i zbog čega se i danas možemo povezati s ovom knjigom. To je stvaran život. Zato što su neki dani jednostavno teški. Kada se suočavamo s teškoćama ili kada se osjećamo kao da smo prepušteni sami sebi možemo se pitati gdje je Bog. Drugi dani nas podsjećaju na stalnu brigu i dobrotu; Njegovi blagoslovi i zaštita su vidljivi u našim životima.

U ovoj najvećoj knjizi od svih knjiga iz Biblije, sa 150 poglavlja, velik broj nas se može otvoriti psalmima, ali se može pitati odakle početi. Možda smo i čuli neke stihove koji su s vremena na vrijeme citirani, ali ne znamo gdje da ih pronađemo. Ako ste u potrazi za riječima koje bi vas osnažile za situaciju kroz koju prolazite ili ako jednostavno trebate svježi šapat nade, ovih deset najpopularnijih psalama unutar kojih ćete pronaći i utjehu i ohrabrenje su baš za vas.

Psalam 23

Gospod je pastir moj: ništa mi neće nedostajati! Na poljanama zelenim pusti me da sjedim; na vodama odmorišta pusti me da počinem. On krijepi dušu moju, vodi me pravom stazom zbog imena svojega. Moram li i putovati smrtnom dolinom: ne bojim se nesreće, jer ti si s menom; štap tvoj i palica tvoja, oni su, koji me tješe. Pripremaš stol preda mnom, na pogled neprijateljima mojim; mažeš mi glavu uljem; čaša se moja prelijeva. Samo sreća i milost pratit će me kroz sav život; i prebivat ću u domu Gospodnjem zauvijek“.

Ovaj prekrasan psalam kojeg je napisao kralj David nas podsjeća na to da se Bog neprestano brine za nas i da nas vjerno vodi. Samo u Njemu je sva naša nada i u ovome životu i u vječnosti. Ovaj psalam je smatran općenito najpoznatijim psalmom od svih.

PROČITAJTE: 5 načina molitve po psalmima potpuno će promijeniti vaš život

Psalam 91

Ovaj snažan psalam, kao i cijelo Sveto Pismo, je nadahnuto od Boga iako se ne zna tko ga je točno napisao. Za ovaj psalam se često govori da se radi o ”112 pozivu upomoć Bogu”, jer je ovo jedan od psalama koje najčešće molimo kada trebamo Božju zaštitu i pomoć u vrijeme potrebe.

Onaj koji stanuje u zaštiti Svevišnjega, koji boravi u sjeni Svemoćnoga. Govorit ću ovako Gospodu: “Ti si utočište moje i branik moj, Bog moj, l kojega se uzdam! Krilima svojim pokriva te: pod perjem si njegovim skriven; i štit i oklop bit će tebi vjernost njegova. Jer je anđelima svojim zapovjedio za tebe, da te čuvaju na svim stazama tvojim. Jer on pristaje uza me, spasit ću ga, štitit ću ga, jer je poznaje ime moje. Kad me zazove, uslišit ću ga i iz njega ću stajati u nevolji; spasit ću ga i proslavit ću ga. Dat ću mu, da dugo živi, i pokazat ću mu spasenje svoje“. (Psalam 91, 1-2; 4, 11; 14-16)

Psalam 121

Ovaj psalam je nadom ispunjen podsjetnik koji govori da u potpunosti možemo ovisiti o Bogu kada nam treba pomoć, psalam koji nas podsjeća na to da Bog neprestano pazi na nas, da nas štiti kako odlazimo i dolazimo. Iako nije u cijelosti znano, biblijski učenjaci smatraju da je Hezekija (koji je isto tako bio poznat pod nadimkom ”kralj koji moli”) napisao ovaj psalam.

Podižem oči svoje gore prema gorama, odakle će mi doći pomoć. Pomoć mi dolazi od Gospoda, koji stvori nebo i zemlju. Ne da on, da popusti noga tvoja: ne spava čuvar tvoj. Gle, nikada ne spava, nikada ne drijema čuvar Izraelov. Gospod je čuvar tvoj, Gospod je sjena tvoja; on ti stoji s desne strane. Da ti danju sunce ne naudi, ni mjesec u noći. Gospod te štiti od svakoga zla, on čuva život tvoj. Gospod čuva izlazak tvoj i dolazak tvoj od sada i dovijeka“.

Psalam 27

Ovaj prekrasan psalam je napisao kralj David i podsjeća nas na istinitost toga da je Bog naša pomoć i naša utvrda. Bog nam daje svu snagu koja nam je potrebna za svaki dan ali isto tako nudi nam nadu za budućnost. Odabir Boga koji je uvijek isti nam može pomoći da nadvladamo strah u bitkama s kojima se danas moramo suočiti.

Gospod je svjetlost moja i spasenje moje: “koga da se bojim? Gospod je zaštitnik života mojega: od koga da predam? Tvrdo vjerujem, da ću gledati dobrotu Gospodnju zemlji živih. Čekaj Gospoda, budi utješen i hrabra srca: čekaj Gospoda“! (Psalam 27 1; 13-14)

Psalam 139

Još jedan psalam kojeg je napisao kralj David je snažan prikaz Božje sveznajuće, svevideće i stalne prisutnosti među nama. Još prije nego što smo rođeni Bog nas je poznavao kao i svakoga dana koji su nam određeni za život. Ovo bi nam trebalo biti velika utjeha bez obzira s čime se susretali u životu jer znamo da Bog svojom brigom neprestano pazi na nas, čuva nas, voli i vodi.

Jer si ti stvorio bubrege moje, satkao me u krilu matere moje. Zahvaljujem ti divno i čudesno ja sam stvoren; veoma su čudesna djela tvoja; duša moja to zna dobro. Postanje moje nije bilo skriveno od tebe; kad postadoh u tajnosti, otkan u dubinama zemaljskim. Oči me tvoje vidješe kao zametak bezličan; u knjizi su tvojoj zabilježeni svi dani, što su bili unaprijed određeni, kad ih još nije bilo ni jednoga. Istraži me, Bože, i upoznaj srce moje, ispitaj me i upoznaj pomisli moje! Vidi, jesam li na zlu putu, i vodi me na put vječnosti“! (Psalam 139 13-16; 23-24)

PROČITAJTE: 11 istina iz Psalma 91 koje mogu slomiti svaki strah

Psalam 119

Unatoč tomu što autor ovog psalam nije u cijelosti poznat, neki biblijski učenjaci nalažu da je ovaj psalam možda napisao svećenik Ezra. Kao najdulji psalam u cijeloj Bibliji, on sadrži 176 stihova koji su ispunjeni mudrošću i vodstvom za to kako živjeti život u skladu s istinitošću Božje Riječi.

Blagoslovljeni su oni, koji su čista života, koji idu po zakonu Gospodnjem. Kako mladić drži čist život svoj? Ako točno obdržava riječ tvoju. U srcu svojemu krijem riječi tvoje, da nikada ne pogriješim proti tebi. Putem zapovijedi tvojih idem, jer raširuješ srce moje. Riječ je tvoja svjetionica nozi mojoj, svjetlo na stazi mojoj. Tko ljubi zakon tvoj, velik mir ima, i u njega više nema spoticanja“. (Psalam 119 1, 9, 11, 32, 105, 165)

Psalam 37

David je napisao ovaj psalam kao akrostih započinjujući svaku strofu sa uzastopnim slovom hebrejskog alfabeta. Godinama je bježao od neprijatelja, gledao je kako mnogi bivaju izdignuti iznad njega, čak i oni koji su prema njemu bili nepravedni. U ovom stihovima David prikazuje Božju istinitost i to kako se možemo u potpunosti pouzdati u Njega i vjerovati da će se Bog zaista boriti za nas i da će na nas paziti, čak i dok gledamo kako zlo oko nas uspijeva.

Uzdaj se u Gospoda i čini, što je dobro, da ostaješ u zemlji i uživaš dobra njezina. Imaj svoju radost u Gospodu; on će ti ispuniti što ti želi srce! Prepusti Gospodu sudbinu svoju; pouzdaj se u njega: “on će već to urediti! On će dati, te pravednost tvoja zasja kao svjetlost, pravica tvoja kao podnevna svjetlost. Budi tih pred Gospodom i čekaj ga, nemoj se ljutiti na onoga, koji ima sreću u svojemu poslu, na čovjeka, koji samo kuje spletke! Gospod utvrđuje korak čovjeku, ako mu se dopada put njegov. Ako i posrne, ne padne, jer Gospod prihvati ruku njegovu“. (Psalam 37, 3-7; 23-24)

Psalam 51

Ovaj Davidov vapaj je bio napisan kao molitva za Božju milost, oproštenje i očišćenje, nakon što ga je prorok Natanael suočio s grijehom koji je počinio sa Bat-Šebom. Ovi stihovi su ”sirovi”, puni emocija i dubokog žalovanja zbog grijeha. U svojim životima i okolnostima svatko od nas se može povezati s ovim stihovima. Očajno nam treba Božja milost i dobrota i možemo vjerovati da su Božje uši uvijek otvorene za naše vapaje za pomoć. Bog nas privlači k sebi. On žudi za time da naša srca budu s Njime, a u molitvi ovoga psalma možemo dobiti veliku nadu i uvjerenje da Bog zaista pritječe onima koji Mu dođu u pokajanju i istini.

Smiluj mi se, Bože, po milosrđu svojem; po velikom milosrđu svojem uništi grijehe moje! Srce čisto stvori mi, Bože, duh pravi obnovi u meni! Ne odbacuj me od lica svojega, svetoga Duha svojega ne uzimaj od mene! Daj da ponovno iskusim radost spasenja tvojega; daj me okrijepi u duhu dobrovoljnom! Žrtva, što se dopada Bogu, skrušen je duh, srce skrušeno i poniženo, Bože, to ti ne prezireš nikada“. (Psalam 51,1; 10-12; 17)

PROČITAJTE: 3 psalma na koja se možemo osloniti kada nastupi nevolja

Psalam 1

Za ovaj psalam se često kaže da se radi o putokazu kako mudro živjeti. U stihovima psalma možemo jasno vidjeti blagoslove koji su namijenjeni onima koji su vjerni hodanju s Bogom. Iako pisac prvog psalma nije poznat, psalam obiluje snažnim istinama koje govore o važnosti mudrih izbora u ovome životu i o Božjoj zaštitničkoj, pažljivoj brizi za one koji Ga slijede.

Blagoslovljen je čovjek, koji ne stoji u vijeću bezbožnika i ne ide putem grješnika i ne sjedi u društvu opakih; Nego ima radost svoju u Zakonu Gospodnjem i o Zakonu njegovu razmišlja dan i noć! On je kao drvo usađeno na vodenim potocima, koje rod svoj donosi u pravo vrijeme, i kojemu lišće ne vene; što on radi, sve uspijeva. Jer Gospod zna za put dobrih, a put bezbožnika vodi u propast“. (Psalam 1, 1-3; 6)

Psalam 46

Ovaj populani psalam su napisali Korahovi sinovi koji su bili pomoćnici u hramu u stilu himne i zahvalnice, vjerojatno za vrijeme kada je asirska vojska prodrla i okupirala Jeruzalem. (2. Kraljevima 18, 13- 19; 37) Ove snažne riječi nas podsjećaju na to da bez obzira na to s čime se suočimo, Bog će na kraju pobijediti, stoga možemo Bogu vjerovati bez obzira na to što se događa oko nas. Psalam nas poziva da živimo bez straha i da tražimo tiho i snažno pouzdanje u Boga koji nas sam može spasiti.

Bog nam je utočište i zaštita pomoćnik u nevoljama, koji se brzo nalazi. Zato neka nas ne hvata strah, i da bi se zemlja potresla, i da bi se prevalile gore u srce mora. Da bi bučila i kipjela voda njegova, da bi se tresle gore od sile njegove. Bog prebiva u njem: ne može se pomaknuti; pomoć je njegova Bog, kad puca zora. Gospod nad vojskama s nama je, utočište je nama Bog Jakovljev! Prestanite i spoznajte, da sam ja Bog! Slavit će me među narodima i uzvisivati na zemlji“. (Psalam 46 1-3; 5; 7; 10)

*navedeni su samo najvažniji stihovi iz svakog psalma.

Autorica: Debbie McDaniel; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Crosswalk.com

NAJNOVIJE!