Dječak izumio test za rak gušterače koji daje 100% točne rezultate

Jack Andraka je imao samo 15 godina kada je izumio test za rak gušterače s kojim će spasiti nebrojene živote.

Andraka je stvorio uređaj koji rak gušterače može otkriti u ranim stadijima, što će mnogima značiti spas od smrti.

Kada je imao 13 godina, Andraka je izgubio bliskog prijatelja zbog raka gušterače. Tada je odlučio pronaći rješenje koje je moglo spasiti život prijatelju.

Objavljuje Jack AndrakaČetvrtak, 1. lipnja 2017.

Tijekom svog istraživanja shvatio je da je velik dio problema to što nema metode rane detekcije raka. Rak gušterače u kasnom stadiju je praktički osuda na smrt. Međutim, ako se rano otkrije, šanse za preživljavanjem su dobre.

Tijekom svog istraživanja saznao je da su metode otkrivanja stare 60 godina i da su uglavnom nepouzdane te im treba do 5 dana da se saznaju rezultati.

Jack je zato izmislio metodu koja je 168 puta brža, 26 000 puta jeftinija, 400 puta osjetljivija i 100% točna.

VIDI OVO: 8 vrsta hrane za zdravu gušteraču

„Do otkrića sam došao s laptopom, mobitelom i istraživanjem preko interneta“, otkrio je za National Geographic. 

Jack je prvo izolirao molekulu koja će služiti kao biomarker za rak gušterače, i to za rani stadij. Naziv proteina je mezotelin i pronašao ga je nakon 4000 pokušaja.

„Pronašao sam na internetu bazu podataka sa 8000 proteina koji su povezani sa rakom gušterače i počeo sam tražiti biomarker“, prisjetio se.

Dok je radio na istraživanju i išao u školu u isto vrijeme, a na jednom je satu biologije učio o antitijelima, molekulama koje se vežu sa specifičnim proteinom. Pomislio je kako može kombinirati ovo novo znanje sa svojim istraživanjem. Došao je na ideju da treba pronaći antitijelo koje će se povezati s njegovim biomarkerom. 

Postavio je teoriju da bi rak mogao otkriti ako antitijela stavi u nanocijevi. Kada bi stavio kaplju krvi na uređaj, ako osoba ima rak, proteinski biomarker bi reagirao sa antitijelima u uređaju te bi uređaj pokazao prisutnost raka.

Sve što mu je sada trebalo je laboratorij da testira svoju teoriju. Od 200 poslanih zahtjeva, samo je 1 laboratorij pristao dopustiti Jacku da provjeri ispravnost svog uređaja.

U laboratoriju medicinskog fakulteta Johns Hopkins Jack je naposlijetku razvio svoj uređaj koji sa 100% sigurnošću detektira rak gušterače.

On sada ima patent na uređaj i farmaceutske tvrtke pokazuju interes za njega.

Jack je rekao kako: „Nisam mogao spasiti svog prijatelja koji je preminuo od raka gušterače, ali nadam se da sam otkrio nešto zbog čega druge obitelji neće morati prolaziti kroz istu patnju“. On smatra da se uređaj može razviti za detektiranje drugih bolesti, poput Alzheimera, side, malarije i slično.

NAJNOVIJE!