Tihi ubojica braka
Foto: Pexels

Postoji jedan tihi ubojica braka, smrtonosniji od seksa, novca i nedostatka zdrave komunikacije. Nitko na njega nije imun.

Nedugo nakon što smo se ja i moja supruga vjenčali, pohađali smo seminar o načinima pomaganja žrtvama trgovine ljudima, pogotovo žrtvama seksualnog izrabljivanja. (Neću previše ulaziti u to… to je priča za neki drugi dan.)

U jednom od izlaganja izlagač je pitao publiku što misle koji je jedan od najčešćih uzroka razvoda braka? Budući da sam tek nedavno završio bračno savjetovanje osjećao sam se kao stručnjak kada je riječ o braku. Brzo sam dignuo ruku kako bi odgovorio na pitanje i rekao: „Seks, novac i komunikacija!“ Tada sam se okrenuo prema svojoj ženi sa smiješkom. Prelagano pitanje.

„Krivo.“ Izlagač je uzviknuo, „To su simptomi pravog problema.“

Jao. Osramoćen sam.

Ne samo da sam dobio lekciju o poniznosti, nego je ono što je uslijedilo promijenilo moj život. Tada sam dobio najbolji bračni savjeti koji sam kao mlad, ponosan i svježe oženjen čovjek mogao poželjeti.

Nastavio je…

„Jedan je razlog zbog čega dolazi do rastave braka… Neispunjena očekivanja.“

Moj svježe oženjeni i još ne toliko zreo mozak nije to mogao podnijeti. Ne sjećam se dosta toga što je uslijedilo. Bio sam prezaposlen razmišljanjem o svim neispunjenim očekivanjima koja sam već iskusio nakon samo jednog mjeseca braka.

Od tog seminara prije šest godina, vidio sam bol i frustracije koji nastaju zbog neispunjenih očekivanja, ne samo u braku, nego u svim vezama. To je smrtonosan otrov koji udara u samo srce i donosi pošast vezama.

No, imati neispunjena očekivanja nije problem samo kada je riječ o braku. Problem je i kada je riječ o životu općenito.

Nije važno jeste li samci, oženjeni, zaposleni, nezaposleni, stari, mladi ili (umetnite status ovdje). Neispunjena očekivanja su smrtonosna za svakoga. Nitko na njih nije imun.

Pa… Koje je rješenje?

Ja sam čovjek koji voli matematiku. I volim jednadžbe. Volio sam duge brojeve, algebru i matematiku tijekom cijele srednje škole (iako sada ne bih mogao pola toga izračunati da mi život o tome ovisi). Tako sam došao do jednadžbe.

VIDI OVO: 7 loših vrsta ponašanja koja uzrokuju razvod braka

ubojica braka
Foto: Stocksnap

OČEKIVANJA – OPSERVACIJA = FRUSTRACIJA

Ovo je objašnjenje te jednadžbe kroz dva hipotetska scenarija..

OČEKIVANJA

Kada dođem kući nakon napornog dana na poslu, OČEKUJEM da će moja supruga već imati skuhanu večeru kako bismo mogli sjesti zajedno i jesti kao obitelj. Ona će nositi pregaču bez ikakvih mrlja (jer je ona tako savršena) i njezina će kosa biti savršeno počešljana. Uz to, moja će 16-mjesečna kćer sjediti u svojoj hranilici i jesti priborom za jelo… nikada neće promašiti usta pa za njom neće biti teško počistiti. Nakon što svi završimo s jelom u isto vrijeme, svi ćemo zajedno izaći na sunce Colorada na lijepu obiteljsku šetnju, dok služavka (da, dobro ste pročitali, služavka) čisti kuhinju i priprema naš dom za večernje aktivnosti.

OPSERVACIJA

Dolazim kući s posla pola sata kasnije, a na večeru ne mogu ni pomisliti, a još manje ju okusiti. Zbog toga, moje dijete vrišti i dere se „VIŠE! MOLIM! JESTI!“ Kako tražim svoju suprugu, pronalazim ju kako radi na projektu nastojeći sve završiti prije roka koji je već ionako prošao. Kada ju pitam što je za večeru, ona me pogleda onim pogledom kojim može pogledati samo iscrpljena osoba/majka koja radi od kuće (taj pogled može progorjeti kroz vaše oči… kaže legenda). Nakon što pokupim svoje dijete, uspijem nekako doći do kuhinje gdje me dočekaju papiri s natpisima NEMA NAMIRNICA. Tako da, kao ovakav muževan kuhar, pogled mi skrene na sir i kruh. „Sendviči od sira“, uzviknem. Stavim kćer u njezinu stolicu dok ona počinje vrištati od bijesa. Brzo dohvatim malo kaše od jabuka kako bih ju smirio. Za sada uspijeva. Počinjem praviti sendviče od sira. Svi jedu. Kuhinja je užasno neuredna. Igračke su pobacane po dnevnoj sobi i samo čekaju da netko iščaši zglob na njih. Moja žena i ja se bacimo na ležaj izbjegavajući pogledati jedno drugo i volontirati za čišćenje kuhinje. Mogu nastaviti… ali mislim da shvaćate.

FRUSTRACIJA = razlika između ta dva scenarija

Vrlo detaljna ilustracija, znam. No, pokušavam prikazati sliku naših očekivanja nasuprot onoga kakav je život uistinu… ono što mi vidimo. (NAPOMENA: ni u kojem slučaju prethodna ilustracija ne prikazuje moj stvaran život. Nije uopće istina, ili pretjerana istina… ili potpuna istina. Porota još vijeća).

Antonio Banderas najbolje je sve ovo sročio:

„Očekivanje je korijen svih frustracija.“

Istina je ovo: u životu često imamo očekivanja koja se jednostavno ne ispune, a mi smo kao rezultat toga frustrirani.

No ne moramo biti.

Ovo je odgovor: Neka vaše opservacije preuzmu primat nad vašim očekivanjima. Točka.

Drugim riječima, idite gdje vas voda nosi.

VIDI OVO: Molitva za brak: 9 jednostavnih molitvi koje možete moliti za svoj brak

Neki bi rekli da ne treba uopće imati očekivanja. No ja ne bih išao tako daleko. Smatram da je dobro imati zdrava i realistična očekivanja o kojima se otvoreno komunicira. Tim očekivanjima treba stremiti.

No kada se nađete u situaciji u kojoj vaša očekivanja nisu ispunjena, neka ono što vidite preuzme kormilo. Odmah odbacite svoja očekivanja i nosite se kako god znate sa stvarnom situacijom.

Jeste li umorni od osjećaja frustriranosti? Onda odbacite svoja očekivanja i počnite živjeti u stvarnosti. Tada, nakon što to shvatite, razgovarajte s osobom koja je u toj situaciji s vama o onome što ste očekivali i zašto.

Kako ste se vi nosili s neispunjenim očekivanjima? Jeste li se dobro ponijeli u stvarnosti? Kako se još borite protiv frustracija?

Autor: Derek Harvey; Prijevod: Ida U.; Izvor: Faithit.com