Tko je bio Tihik u Bibliji?

Tihik se u Bibliji spominje na nekoliko mjesto. Iako ne znamo puno o njemu, ono što je zapisano otkriva da je bio poseban Božji sluga.

Tihik se spominje 5 puta u Novom zavjetu. Pripadao je provinciji Aziji (Mala Azija). Luka je potvrdio ovu činjenicu kada je napisao: “Pratili su ga: Sopater Pirov, Berejac, Solunjani Aristarh i Sekund, Gaj Derbanin, Timotej i Azijci Tihik i Trofim” (Djela 20, 4). Vjerojatno je bio Efežanin.

Tihik u Bibliji

Tihik je bio vjerni suradnik apostola Pavla u službi evanđelja. Spominje se kao jedan od Pavlovih suputnika na putu iz Korinta u Jeruzalem da preda dar tamošnjoj crkvi (vidi Rimljanima 15, 25–26).

Pavao je govorio o Tihiku kao o “ljubljenom bratu” Kološanima kada je rekao: “Što je sa mnom – o svemu će vas obavijestiti Tihik, ljubljeni brat, vjerni poslužitelj i sa mnom sluga u Gospodinu. Njega šaljem k vama baš zato da znate kako smo i da ohrabri srca vaša” (Kološanima 4, 7-8). Dakle, Tihik je bio s Pavlom tijekom njegovog prvog zatočeništva u Rimu.

PROČITAJE: Apostol Pavao: Tko je on bio i što možemo naučiti iz Pavlova života?

Tijekom svog drugog zatočeništva u Rimu, Pavao je poslao Tihika u Efez sa svojom poslanicom (2. Timoteju 4, 12). Pavao je i Efežanima potvrdio blizak odnos s ovim bratom kada je napisao: “A da i vi znate što je sa mnom, kako mi je, o svemu će vas obavijestiti Tihik, ljubljeni brat i vjerni poslužitelj u Gospodinu. Njega šaljem k vama baš zato da znate kako smo i da ohrabri srca vaša” (Efežanima 6, 21-22). Na Kreti i u Efezu ovaj brat je bio “privremeni pastor” koji je služio umjesto Tita i Timoteja.

Tihik – vjerni poslužitelj

Pavao je Tihika smatrao jednim od svojih najpouzdanijih suradnika. S Trofimom je ovaj brat pratio Pavla na dijelu njegova putovanja od Makedonije do Jeruzalema. Pavao ga je spomenuo u poslanici Titu kao jednog od svojih pomagača u službi (Titu 3, 12).

U 2. Korinćanima 8, 22 aludira se na neimenovanog vjernika, opisanog kao “brata koji je, kako smo u mnogome često iskusili, gorljiv, a sada je još mnogo gorljiviji zbog velikoga pouzdanja u vas.” Mnogi komentatori pretpostavljaju da je ovo referenca na Tihika.

Možda o Tihiku ne znamo puno, ali ono što znamo je impresivno i hvale vrijedno. Bio je bio pouzdan suradnik, vjeran propovjednik i odani prijatelj. Očito je imao sposobnost služenja u raznim situacijama, donoseći ohrabrenje onima kojima je služio.