Tijelo puno toksina
Foto: Unsplash

Koji su znakovi da je tijelo puno toksina? Toksini se, inače, nalaze svuda oko nas, bilo da se radi o zraku kojeg udišemo, vodi koju pijemo ili hrani koju jedemo.

Čak je i vaš mobitel leglo prljavštine koje je toliko puno bakterija da vam pozlije. U vašem se tijelu svakog dana nakupljaju toksini, a ako situacija dođe do kritične točke, možete se i ozbiljno razboljeti.

Kako biste prepoznali kada je pravo vrijeme za detoksikaciju, Brightside donosi popis simptoma koji mogu biti znak da je vaše tijelo preplavljeno toksinima. Da biste znali kako se detoksicirati pročitajte i bonus sekciju pri dnu.

1. Patite od zatvora

Kada jedemo hranu neminovno je da ćemo u tijelo unijeti i niz kemikalija koje dolaze uz hranu, poput konzervansa, bojila i umjetnih okusa. Crijeva, koja su zadužena za preradu hrane, nalaze se pod napadom tih toksina. Nakupljanje ovih toksina može dovesti do boli u stomaku i začepljenja.

Konzumacija organske hrane, ograničena konzumacija alkohola te puno vode načini su kojima možete riješiti ovaj problem.

2. Mutna glava

Ako osjećate vrtoglavicu, zbunjenost i ne možete se koncentrirati čak ni u jutro, nakon dobrog sna, moguće je da su uzrok štetni toksini. Ovi toksini uzrokuju niz reakcija koje izvlače iz tijela potrebne vitamine i minerale. To je slično kao da u auto stavite loše ulje.

3. Dezodoransi ne pomažu i osjećate se smrdljivo

Otuširali ste se u jutro, stavili dezodorans, ali ljudi u autobusu prave grimase kada im se približite. Dobro ste pogodili – moguće je da ste smrdljivi zbog toksina! Kada se ovi toksini probave, oni proizvode plinove i mirise koji bježe kroz pore vašeg tijela, i daju vam miris koji je ravan najgorim plinovima koje ste ikada doživjeli.

4. Bol u zglobovima i mišićima

Ako se niste izmorili u teretani ili radili kakav fizički posao, a svejedno imate bolove u zglobovima i mišićima, moguće je da se radi o nakupljanju toksina. Bol u tijelu može biti znak da imate kakvu upalu, pa ako ne znate kakva bi to upala mogla biti, možete probati detoksikaciju.

5. Na vašoj se koži pojavljuju nove mrlje

Koža je najveći organ na tijelu i često je izložena zagađenju. Isto tako, proizvodi poput šampona, regeneratori, sapun i losioni koje koristimo mogu sadržavati štetne kemikalije. Izloženost tolikim toksičnim kemikalijama može dovesti do simptoma poput akni, svrbeža i ekcema.

6. Teško vam je zaspati

S jedne strane nakupljanje toksina u vašem tijelu čini vas umornijim, dok s druge strane, da stvar bude gora, mogu vam pokvariti i san. Visoka razina toksina u tijelu može poremetiti razinu kortizola, hormona koji je zadužen za regulaciju sna, što može negativno utjecati na vaš san. Nesanica može dovesti do velikih zdravstvenih problema. Stoga, ako vam se čini da imate problema sa spavanjem, razmislite o detoksikaciji.

7. Nabijate kile

Unatoč sjajnim vježbama u teretani, ako i dalje dobivate kile, moguće je da nešto nije u redu s vašim hormonima. Toksini mogu negativno utjecati na neke hormone u tijelu, uključujući i one koji su zaduženi za održavanje vaše težine. Prelazak na zdraviju, organsku dijetu, kao i detoksikacija mogu pomoći.

8. Imate loš zadah koji smeta čak i vama

Loš zadah obično je posljedica problema u probavi. Javlja se kada se vaš probavni sustav muči sa probavljanjem svega što ste pojeli. No problemi u probavi isto se tako mogu javiti kada se jetra bori kako bi očistila sve one toksine koji su se akumulirali. Uklanjanje toksina jedini je način da se riješite i problema zadaha.

9. Vaši su nokti na nogama krhki i izgledaju ružno.

Gravitacija toksine vuče dolje kroz vaše tijelo, a nokti na nogama mogu završiti kao žrtve. Prsti na nogama veći su dio dana u tami, ispod čarapa i cipela, a to je okoliš kakvog gljivice obožavaju. Ovi faktori čine prste na nogama idealnim kandidatom za gljivice. Iako postoje propisani medicinski preparati za gljivice, rješavanje gljivica putem detoksikacije pruža cjelovito rješavanje problema.

10. Brzo gubite kosu

Gubitak kose nije simptom prekomjerne toksikacije koju uzrokuju svakodnevni toksini. Moguće je da se radi o zloćudnijim toksinima poput arsena, olova, talijuma (nalazi se u dimu cigarete), među ostalima, a mogu biti i smrtonosni. Stoga gubitak kose nemojte olako shvaćati, nego požurite svom doktoru.

Bonus: kako napraviti detoksikaciju

Ako imate jedan ili više simptoma koji su navedeni, bila bi dobra ideja odraditi detoksikaciju. Iako postoje kompleksniji procesi detoksikacije, mogu pomoći i neke jednostavne promjene u životnom stilu.

Pijte puno vode, to će pomoći u čišćenju od toksina.

Toksini rade kaos jetri. Da bi jetra bila snažna, pijte čaj od maslačka ili dodajte peršin, mlijeko čička, ili korijandar svojim jelima.

Istežite se. Ono pomaže u cirkulaciji tijela i čišćenju od toksina.

Perite zube poslije večere i ne zaboravite očistiti i jezik.

Jedite samo čistu, prirodnu, organsku hranu.

Dodajte probiotike svojoj prehrani.

Koristite samo prirodne kozmetičke proizvode koji nemaju dodane mirise i druge toksine.

IZVORBrightside.me