Tinejdžer razvio aplikaciju za sestru koja ne može pričati

16-godišnji tinejdžer je razvio posebnu aplikaciju za sestru koja ne može pričati kako bi čuo njezine misli. Htio je da njegova aplikacija bude najbolja i besplatna.

Ljudi često uzimaju sposobnost komuniciranja zdravo za gotovo, ali kada odrastete sa članom obitelji koji je neverbalan, to promijeni način na koji gledate na svijet. 

Archer Calder 16-godišnji je srednjoškolac iz Utaha. Njegova 14-godišnja sestra Della ima rijedak genetski poremećaj poznat kao Brainbridge-Ropers sindrom. Iako Della ne može pričati, ona i njezin brat dijele posebnu vezu.

2020. godine Archer je na internetu tražio aplikaciju koja bi pomogla Delli da izrazi svoje potrebe, želje, da kaže što voli, a što ne voli.

„Uvijek je bio moj san komunicirati s njom jednako kao i sa svima drugima“, rekao je. 

No, razočarao se onime što je pronašao na internetu. Aplikacije koje je pronašao bile su vrlo skupe, a nisu ni nudile ono što je njemu trebalo. Budući da je Archer imao ljubav prema programiranju, on je odlučio napraviti svoju aplikaciju. 

Ne samo to, nego je bio odlučan da njegova aplikacija bude najbolja na tržištu, da bude dostupna svima i da bude potpuno besplatna. Tako je rođen Freespeech.

Brat je razvio aplikaciju jer je htio čuti sestrine misli 

Archer kaže da je bio motiviran pomoći svojoj sestri jer je htio čuti njezine misli, ali je imao i jedan mnogo osobniji razlog. Dok je odrastao on je zamuckivao te mu je bilo teško izraziti se. Trebalo mu je 4 godine govorne terapije da prestane mucati, a osjećaj nemogućnosti izražavanja svojih misli je ostao s njim. 

Aplikacija za sestru
Snimka zaslona: YouTube

Freespeech je aplikacija za komunikaciju (AAC) koja pomaže ljudima komunicirati pritiskanjem vizualnih gumba koji predstavljaju riječi. Korisnici kao Della mogu stvarati rečenice pritiskanjem nekoliko gumba. Rezultat je jednostavna aplikacija koja otvara svijet komunikacije neverbalnim ljudima. 

VIDI OVO: Tinejdžer beskućnik proglašen “najboljim učenikom” svoje generacije

„Bilo je drugačije odrastati sa sestrom s kojom nisam mogao pričati“, objasnio je Archer, „Dok je koristila aplikaciju koju sam napravio za nju, mislim da sam po prvi put mogao komunicirati s njom, kao što komuniciram sa svima drugima. A ona je netko tko ne može pričati. Tako da je to za mene bio vrlo poseban trenutak.“ 

Archer je već uočio promjenu u sestrinom životu. 

„Definitivno vidim pomak otkako koristi Freespeech te može izraziti o čemu želi razgovarati, u čemu uživa, a može sve to reći kao bilo tko drugi, samo putem tableta“, dodao je. 

Želi da aplikacija bude besplatna

Della je odlična za testiranje te aplikacije pa Archer često mijenja kod da poboljša aplikaciju. Kod za aplikaciju je učinio javnim te potiče i druge razvojne inženjere da stvaraju svoje verzije i poboljšavaju aplikaciju. Ujedno želi držati tu aplikaciju besplatnom, bez obzira na sve. Prvo ju je otkrio na TikTok-u, a reakcije su bile tako pozitivne da ju je podijelio na GitHubu na kojem su ju poboljšali iskusni programeri. 

„Naša vizija je stvoriti besplatne alternative skupim programima za komunikaciju“, piše na njihovoj stranici, „Želimo stvoriti tipkovnicu koju bi mogle koristiti neverbalne osobe. Imamo i posebne tipke, ali aplikacija dolazi s iznimno bogatim vokabularom.“ 

Archer kaže da je sav trud koji je uložio u aplikaciju vrijedan ako pomogne makar jednoj osobi, napose njegovoj sestri. No, čini se da je ona samo prva od mnogih kojima će ta aplikacija promijeniti život.