Što je Isus mislio kada je rekao: ”Tko je moja majka i tko su moja braća?”

Jer tko god izvrši volju Oca mojega koji je na nebesima, on mi je brat i sestra i majka.’ Matej 12,50

Posjeta majke i braće

Dok je Isus govorio skupini svojih učenika, netko je rekao da su njegova majka i braća vani i traže ga da s njim razgovaraju (Matej 12,46). Tipično, očekivali bismo da bi se većina ljudi ispričala i rekla: “Vraćam se za tren. Moja majka želi razgovarati sa mnom”, međutim, Isus ni na koji način nije tipičan. Umjesto da se zaustavi i izađe van razgovarati sa svojom majkom i braćom koji ga traže, on ovo okreće, te postavlja pitanje čovjeku koji ga je o ovome obavijestio. Retorički pita: Tko je moja majka i tko su moja braća (Matej 12,48)? Sigurno nije govorio o svojoj biološkoj majci i braći (koji su mu zapravo bili samo polubraća po majci). Govorio je o onima koji vjeruju u njega, te vjerujući u njega, oni čine ono što on od njih želi. Isus ovdje nije bio nepristojan ili neuljudan prema majci i braći. Možda je nakon što je ovo izgovorio i otišao razgovarati s njima. Ovi stihovi ne kažu da ih je u potpunosti ignorirao. Ne smijemo čitati ono što u tekstu nije napisano.

U srodstvu po poslušnosti

Kada bi Isus pogledao vaše i moje živote, po čemu bi znao da smo u srodstvu s Njegovim Ocem? Naša poslušnost Njegovom Ocu na nebesima ovo bi učinila očitim. Kada ni na koji način ne bismo bili poput nebeskog Oca i kada bismo bili neposlušni onome što je Bog naredio, onda očigledno ne bismo bili Isusova braća i sestre, jer Isus kaže da su oni koji vrše Očevu volju zapravo njegovi majka, braća i sestre (Matej 12,50). Drugim riječima, postoji obiteljska sličnost koja se ne očituje u fizičkom izgledu, već u obiteljskim običajima: u činjenju volje Boga Oca. Ako činimo volju Oca, mi smo s Njim u srodstvu, te ako smo posvojenjem u srodstvu s Bogom Ocem (Efežanima 1,5), onda smo svakako u srodstvu s Isusom.

Tko je vaš otac?

Ako se ponašamo kao djeca Božja, onda ćemo piti iz iste čaše iz koje je Isus pio (Matej 20,22). Činit ćemo ono što Bog Otac želi da činimo (Matej 12,50). Činit ćemo stvari slične onima koje je Isus činio (Matej 25,40). Tada će Isus, kao što je to učinio i tada, ispružiti ruku, pokazati na nas i reći da smo mi uistinu njegova majka i braća (Matej 12,49). To nije stvar porijekla, već stvar sljedbeništva. Ako smo u srodstvu s Bogom Ocem time što činimo njegovu volju, u srodstvu smo i sa Isusom. To je toliko je jednostavno.

Molitva za kraj

Oče na nebesima, molim te pokaži mi svoju volju. Znam da je tvoja volja otkrivena u Bibliji (Rimljanima 12; 1. Korinćanima 13), te ako mi je tvoja pisana volja objavljena, znam da je moram vršiti jer je to tebi ugodno. Oče, poput Isusa, želim uvijek vršiti tvoju volju i vršiti je samo tebi na slavu. Ovo molim u Isusovo ime. Amen.

Autor: Jack Wellman

NAJNOVIJE!