Tko je prvi vidio uskrslog Isusa

Tko je prvi vidio uskrslog Isusa? Marija Magdalena, učenici ili netko treći?

Izvještaji koja donose četiri Evanđelja nas mogu zbuniti kada su u pitanju osobe koje su prve vidjele uskrslog Isusa. Tko ga je prvi vidio? Marija Magdalena, učenici ili netko treći?

Marko 16,9 kaže da se prvo ukazao Mariji Magdaleni, što se slaže s Ivanovim izvještajem. U Luki nema ništa što se ovome suprotstavlja.

U Mateju 28,9 Isus se ukazuje Mariji Magdaleni (ključna osoba) i ”drugoj Mariji”. To je vjerojatno prvo ukazanje i prirodno je da se Marija Magdalena, kad se taj glas počeo širiti, spominje poimence a druga Marija zaboravlja (jednako kao što ostali pisci Evanđelja spominju Bartimeja, no ne i drugog slijepca; i Legiju, ali ne i druge demone – u svim tim slučajevima jedino Matej spominje obojicu).

VIDI OVO: Zašto je Isus rekao Mariji Magdaleni da ga se ne dotiče?

Ističe se da i Matej i Marko bilježe Isusova ukazanja učenicima u Galileji, a Luka i Ivan u Jeruzalemu. Ustvari, Ivan 21 nas zapravo vraća u Galileju, a Marko u postskriptumu spominje ukazanja u Jeruzalemu.

I Matej i Luka su dosljedni svrsi i ustrojstvu svojih Evanđelja: Luka zaključuje svoje Evanđelje gdje je i počeo – u Jeruzalemu, a Matej zaključuje s Kraljevom završnom objavom na gori (28, 16-20).

Autor: David Wheaton