Tko je stvarno ubio Isusa?

Tko je ubio Isusa? Jesu li ga ubili Rimljani, Židovi ili religijske vođe? Istina je puno veća i dublja od onoga što mnogi misle.

Mnogi su zaintrigirani pričom o Isusovom raspeću. Dokumentarci, iskopavanja starih predmeta, obilje istraživanja se pojavljuje svake godine, osobito za vrijeme Uskrsa.

Možda si i ti očaran Isusom Kristom – Njegovim životom, smrću, pokopom i uskrsnućem – i fasciniran idejom čovjeka tako božanskog da je ustao iz mrtvih. Možda se pitaš tko ga je uopće ubio na početku.

Tko je ubio Isusa?

Odgovor se nalazi u Bibliji – i taj odgovor može promijeniti tvoj život zauvijek.

Možda si čuo za Poncija Pilata, rimskog upravitelja Izraela koji je osudio Isusa na smrt, unatoč nedostatku dokaza protiv Njega (Matej 27, 22-26).

Također su religijske vođe željele Isusa ubijenog, zato što je tvrdio da je Mesija – Spasitelj svijeta – i nije držao njihove zakone (Ivan 5,18). Onda je bio i Juda Iškariotski koji je izdao Isusa, predajući ga baš tim ljudima koji su htjeli da ga razapnu (Luka 22,3-6).

Ali ne možemo staviti odgovornost Kristove smrti na nijednu osobu ili skupinu. Naš grijeh je – sve stvari činimo protiv Boga – učinio Njegovu žrtvu neophodnom. Na kraju, to je bio Božji božanski plan za njegova Sina Isusa da umre na tom križu – i dogodilo se kao što je namjeravao.

Isus je poslan od Boga da živi na zemlju među grešnicima kao što smo mi, tako da bismo mi mogli vidjeti potrebu za Spasiteljem, nekoga da nas izbavi od naših grijeha.

Isus je znao da će ga ubiti

Isus je znao da će biti ubijen. Čak je i upozorio svoje učenike unaprijed, govoreći “..Sin Čovječji bit će predan glavarima svećeničkim i pismoznancima. Osudit će ga na smrt i predati poganima da ga izrugaju, izbičuju i razapnu, ali on će treći dan uskrsnuti. “(Matej 20,18-19).

Isus je svojevoljno žrtvovao svoj život. Ostao je na križu kako bi dokazao Božju ljubav prema nama. Nakon toga, pokazujući Božju pravu moć, ustao je iz mrtvih tri dana kasnije ostvariti pravo na pobjedu nad smrću – kao što je i rekao da će učiniti.

Bog nas voli, i On ne želi da budemo otrovani stiskom grijeha. On nas odvaja od Njega i vodi u duhovnu smrt, pakao i osudu.

Oslobođeni od grijeha

Zato je On došao s neba u osobi Isusa Krista da ponese grijehe čovječanstva jednim činom: smrću na križu. Zbog Njegove žrtve, možemo biti oslobođeni od našeg grijeha i smrti koju donosi.

Nije potrebno da upiremo prstom na one za koje mislimo da su ubili Isusa. Umjesto toga, usmjeri svoju pozornost na Jednog koji je znao da će biti ubijen te je dopustio da se to dogodi zbog svoje ljubavi prema nama.

Isus je danas živ i voli te više nego što možeš zamisliti. Hoćeš li prihvatiti Njegovu ljubav za tebe i pozvati ga danas u svoj život?

Autor: Billy Graham; Prijevod: Ivana R.; Izvor: Peacewithgod.net

PROČITAJTE JOŠ: