NaslovnicaDuhovnostTko su ''najmanji'' koje Isus spominje u Mateju 18, 6?

Tko su ”najmanji” koje Isus spominje u Mateju 18, 6?

"Najmanji" su istinski Isusovi učenici, stari i mladi, koje obilježava njihova vjera u Boga, koja podsjeća na vjeru male djece.

U Matejevom evanđelju 18, 6 Isus daje jasno upozorenje za one koji uzrokuju da drugi čine grijeh: „Onomu, naprotiv, tko bi sablaznio jednoga od ovih najmanjih što vjeruju u mene bilo bi bolje da mu se o vrat objesi mlinski kamen pa da potone u dubinu morsku.“ (Pročitajte i Marko 9, 42 i Luku 17, 1-2)

Najmanji” su istinski Isusovi učenici, stari i mladi, koje obilježava njihova vjera u Boga, koja podsjeća na vjeru male djece. Ovo tumačenje potkrijepljeno je jasnim i širim kontekstom Matejevog evanđelja. 

Tko je, dakle, najveći u kraljevstvu nebeskom?“

Matej 18 započinje s pitanjem kojeg postavljaju učenici: „Tko je, dakle, najveći u kraljevstvu nebeskom?“ (Matej 18, 1) Nakon što je pored njih stavio dijete, o čemu čitamo u 2. stihu, Isus odgovara: „Zaista, kažem vam, ako se ne obratite i ne postanete kao djeca, nećete ući u kraljevstvo nebesko. Tko god se dakle ponizi kao ovo dijete, taj je najveći u kraljevstvu nebeskom.“ (Matej 18, 3-4)

Isus je upotrijebio dijete kako bi na vidljiv način mogao prikazati ono što je želio reći o poniznosti i vjeri. Stoga, ovaj tekst ne govori nužno o djeci, iako može govoriti i o njima. Umjesto toga, radi se o tome da trebamo postati poput djece i o ulasku u Kraljevstvo nebesko. Radi se o tome što znači biti istinski Kristov učenik. 

Širi kontekst također potkrjepljuje ovo tumačenje. U Mateju 10, 42 Isus govori: „Tko napoji jednoga od ovih najmanjih samo čašom hladne vode zato što je moj učenik, zaista, kažem vam, neće mu propasti plaća.“

Istinski učenici pokazuju ljubaznost i dobročinstvo jedni prema drugima. (Galaćanima 6, 10) To se odnosi čak i na malene stvari, kao što je kada nekome ponudimo čašu vode. Ovo dobro djelo može izgledati beznačajno, no Isus nam govori da čak ni ono neće biti zanemareno i da će i ono biti nagrađeno. 

VIDI OVO: Što je Kraljevstvo Božje? 10 stvari koje trebamo znati

Pozitivne nagrade i teške posljedice

Kao što postoje pozitivne nagrade za svakoga tko pokaže dobrotu i dobročinstvo prema drugim učenicima, tako postoje i teške posljedice, koje će osjetiti svatko onaj tko uzrokuje da se bilo tko o malenih, odnosno onih koji vjeruju u Krista, spotakne. Kazna je teška i vrlo jasno objašnjena. Isus kaže da bi za tu osobu bilo bolje da oko svoga vrata objesi mlinski kamen i da se baci u dubine mora.

Mlinski kamen je ogroman, težak i okrugao kamen, koji se u drevna vremena koristio kako bi se pšenica usitnjavala u brašno. Za ovaj proces koristila su se dva kamena: donji i gornji, kružni kamen. Donji kamen ostajao bi na mjestu, dok bi se kružni ili gornji kamen okretao; njega bi okretala životinja, kao što je bik ili magarac, tako što bi hodala ukrug oko donjeg kamena. 

Prikaz osobe koja tone do dna mora s mlinskim kamenom oko vrata, vrlo je ozbiljno upozorenje. Ako druge vodimo dalje od Boga i ako uzrokujemo da čine grijehe, time činimo veliko zlo i njima i nama samima. Isus obećava da takva djela neće biti nekažnjena i da će biti primijećena. U stvari, kazna bi bila toliko grozna da bi bilo bolje utopiti se u moru nego se suočiti s njom. 

Kako naša djela utječu na ljude oko nas?

Kao kršćani, trebamo biti vrlo oprezni u vezi toga kako naša djela utječu na ljude oko nas, pogotovo na one koji također vjeruju u Boga. Naša je odgovornost pozitivno utjecati na živote jedni drugih. Trebamo priznavati grijehe koje činimo i tražiti oprost, kako od Boga tako i od onih prema kojima smo učinili zlo. Čineći tako, prikazujemo da smo istinski Kristovi učenici. (Ivan 13, 35) 

Izvor: Gotquestions.org; Prijevod: Ivan H.