Jeste li u toksičnom prijateljstvu? Tri znaka prepoznavanja

Za one koji pokazuju barem jedan od ovih znakova, to prijateljstvo stavite pred Boga.

U posljednjem desetljeću svjedočila sam tragičnim situacijama slomljenih prijateljstava i štetnih raspada unutar različitih zajednica: školskih, crkvenih, susjedstva, obitelji i radnih mjesta.

Mnogi od nas su često puta na prepad uhvaćeni, nakon čega se prekoravamo što nismo ranije opazili ove znakove. Osjećaji žaljenja, ljutnje i nevjerice sudaraju se u jednom trenutku shvaćanja: Kako bi ta osoba mogla mene tračati i ogovarati? Kako bi ta osoba mogla doći do pogrešnih zaključaka u vezi mene? Kako bi se ta osoba mogla zavaravati, misleći da to jednoga dana neću otkriti?

VIDI OVO: Što Biblija kaže o toksičnim vezama?

Prije nego što udarimo čekićem i izreknemo presudu, istražimo tri pokazatelja za razumijevanje kako se odnos, bez nečijeg znanja, vrlo brzo može postati toksičan.

Postoji neravnoteža u prijateljstvu.

Zdrav odnos postoji kada su dvoje ljudi posvećeni izgradnji i njegovom razvoju. Ako vidite da ste vi neprestano ti koji daju i savjetuju, onda ste u nevolji. Vi niste ničiji spasitelj. Ne možete pružiti sve odgovore, koje osoba traži. Nije u redu da vi u tom odnosu postanete roditelj ili zaštitnik.

Prepoznajte svoja vlastita ograničenja i ovo prijateljstvo donesite pred Boga.

Kako biste se dokazali u tom prijateljstvu, postoji osjećaj krivnje.

Apostol Pavao to najbolje objašnjava svojom uputom: „Budite posvećeni jedni drugima u ljubavi. Smatrajte druge bolje od sebe samih i častite druge“.

Biblijski smisao časti ne ukazuje na pognutih leđa samoporicanje i kompromitiranje vlastitih uvjerenja, vrijednosti i zamisli, kako biste osvojili još jednog brata ili sestru.

VIDI OVO: 10 načina kako se zaštititi od utjecaja toksičnih i pokvarenih ljudi

Biblija isto tako ne uči da iskazivanje časti znači slijepo potčinjavanje drugoj osobi, pogotovo ako je Božja Riječ izvađena iz konteksta ili je dovedena u pitanje. Ako vidite da ste sada u odnosu koji se zasniva na krivnji, vrijeme je to otvoreno reći. Prije nego što se suočite s drugom osobom, suočite se sa samima sobom u vezi onoga što časti Krista.

Pratite i procijenite korijen uzroka vašeg straha i krivnje u tom odnosu. Nakon toga pokušajte komunicirati sa svojim prijateljem, pozivajući pritom Duha Svetoga da preuzme u svoje ruke tu situaciju.

U tom odnosu postoji pasivno-agresivno ponašanje.

Sukladno engleskom oksfordskom riječniku, pasivno-agresivna osoba je definirana kao: „Osobnost koju karakterizira neizravan otpor prema zahtjevima drugih, kako bi se izbjegla izravna konfrontacija, kao kod odgađanja, durenja ili izbjegavanja važnih tema“.

Pasivno-agresivno ponašanje je nagovještaj toksičnosti i uništenja u bilo kojem odnosu. Ovakva vrsta ponašanja, koje navodnjava sjeme tračanja, vodi do začaranog kruga širenja tračeva i ogovaranja; puno je ”zgodnije” razgovarati iza leđa druge osobe i tako tražiti utočište i utjehu od drugih vjernika.

Puno je ”prikladnije” glumiti žrtvu i na taj način dobiti simpatije i podršku drugih. Puno je prikladnije kritizirati iza leđa druge osobe, umjesto skupiti hrabrosti da im se kaže ijedna riječ. Ne dajte se zavarati. Za trenutak, uvjerili ste sami sebe da iskazujete čast svome prijatelju tako što ga ne izvrgavate sramu izravno. To je lažna čast.

VIDI OVO: 9 osobina otrovnog prijateljstva

To je početak okrutnosti, stavljanje odnosa na lomaču. „Tako i jezik: malen je ud, a velikim se može ponositi. Evo: kolicna vatra koliku šumu zapali! I jezik je vatra, svijet nepravda jezik je među našim udovima, kalja cijelo tijelo te, zapaljen od pakla, zapaljuje kotač života“. (Jakovljeva 3, 5-6)

Dajte si vrijeme za molitvu i razmišljanje o ovim trima stvarima. Za one koji pokazuju barem jedan od ovih znakova, to prijateljstvo stavite pred Boga. Zamolite Boga za smjer u razgovoru s vašim prijateljem. Ako niste sigurni kako pristupiti ovom prijateljstvu, okružite se snažnom zajednicom Duhom ispunjenih vjernika, koji vas mogu podržati i komunicirati s vama i vašim prijateljem.

Ako grizete svoj jezik dok ovo čitate, onda je vrijeme da ozbiljno procijenite svoj odnos s tom osobom. Vrijeme je za poniznu molitvu i predavanje tog prijateljstva Bogu.

Ako vas Gospodin poziva na to da pustite tu osobu i da odete iz tog prijateljstva (a da ste se izmiriti, ali bez uspjeha), dajte si vremena za tugovanje i nakon toga krenite naprijed.

Za vrijeme ovog procesa, ne prestajte moliti, razlikujte i tražite Božje potvrde iz Biblije, crkve i braće i sestara od povjerenja. Imajte na umu da je služba pomirenja u srcu Oca i evanđelja Isusa Krista. Što god da odlučite učiniti, govorite i djelujte na način da Otac na nebu bude proslavljen.

Autorica: Grace Lin; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Relevantmagazine.com

NAJNOVIJE!