NaslovnicaBiblijska arheologijaJe li Torinsko platno doista tkanina u kojoj je bio ukopan Isus...

Je li Torinsko platno doista tkanina u kojoj je bio ukopan Isus Krist?

Torinsko platno je laneno platno za koje neki vjeruju da je u njemu Isus Krist bio ukopan. Svako od četiri Evanđelja spominju da su Isusa umotali i ukopali u tkanini (Matej 27,59, Marko 15,46, Luka 23,53, Ivan 19,40). Torinsko platno bilo je „otkriveno“, ili barem izneseno u javnost, u 14. stoljeću. Torinsko platno ime je dobilo po gradu u kojem se čuva – Torinu, u Italiji.

Ovo je web stranica na kojoj se mogu pronaći neke fotografije / slike Torinskog platna: http://www.shroud.com/examine.htm. Prilikom proučavanja, pokazalo se da je Torinsko platno pripadalo čovjeku koji je bio raspet. Postoje biljezi na rukama i nogama koji su dosljedni ranama nastalim prilikom raspeća. Također, čini se da je čovjek imao i rane koje su slične onima koje se slažu s Isusovim mučenjem: oko glave, na leđima i na nogama.

Je li Torinsko platno doista tkanina u kojoj je bio ukopan Isus Krist? Puno se raspravljalo o autentičnosti Torinskog platna. Neki su apsolutno uvjereni da je to tkanina u kojoj je Krist bio ukopan. Drugi vjeruju da je krivotvorina ili pak umjetničko djelo. Neka su mjerenja Torinsko platno datirala u 10. stoljeće prije Krista, ili kasnije. Drugi testovi su pronašli spore / pelud koja je bila uobičajena u Izraelu i koju bi se moglo datirati u prvo stoljeće nakon Krista. Međutim, ni jedan od datuma nije konačan.

Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia

Protiv autentičnosti Torinskog platna govori potpuni izostanak biblijskih dokaza u prilog takvom platnu. Kao što smo ranije spomenuli, Biblija spominje cijeli komad lana koji se koristio da se Isusovo tijelo skine s križa. Ta se tkanina vjerojatno koristila kako bi se tijelo prenijelo u grob Josipa iz Arimateje, koji je bio blizu. U grobu su na brzinu pripremili tijelo za ukop, što znači da su oprali tijelo i ponovno ga umotali. Luka 24:12 spominje „povoje“. Isti ti povoji (množina) spominju se dvaput u Ivanu 20:5-6. Štoviše, Ivan 20:7 spominje „ubrus koji bijaše na glavi Isusovoj“. To je opis pravih tkanina za ukop – „povoji“, a ne jedan velik komad, te odvojena tkanina koja je prekrila glavu— i čini se da negira tvrdnju da je Krist bio ukopan u Torinskom platnu.

Dakle, što ćemo zaključiti u vezi Torinskog platna? Moguće je da je to bilo platno u koje je ukopan neki raspeti čovjek, ali najvjerojatnije ono nema nikakve veze s Kristovom smrću. Čak i ako bi Torinsko platno bilo autentično platno u kojem je Krist bio ukopan, nipošto ga se ne bi smjelo štovati niti obožavati. Zbog sumnjive naravi Torinskog platna, ne možemo ga koristiti kao dokaz Kristova uskrsnuća. Naša vjera ne počiva na Torinskom platnu, nego na pisanoj Božjoj riječi.

Izvor: Gotquestions.org