Trčanje je lijek za mozak

Trčanje je lijek za mozak, tvrde znanstvenici. Trčanjem štitite dio mozga koji je zadužen za učenje i pamćenje od negativnih posljedica stresa.

“Ohrabrujuće je znati da možemo pobijediti negativne utjecaje stresa na naš mozak time što ćemo samo izaći van i trčati”, rekao je Jeff Edwards, voditelj istraživanja na Sveučilištu Brigham Young.

Unutar hipokampusa stvaranje memorije je najbolje kada se veze između neurona koji su zovu sinapse jačaju tokom vremena. Kronični ili “odgođeni” stres slabi sinapse i negativno utječe na naše pamćenje.

PROČITAJTE: 8 nevjerojatnih načina na koje trčanje može preobraziti vaše tijelo i mozak

“Idealna situacija da unaprijedimo sposobnosti učenja i pamćenja jeste da nemamo stres i vježbamo. Ne možemo kontrolirati razinu stresa u našim životima, ali možemo razinu vježbanja”, kazao je Edwards.

Istraživanje je napravljeno tako što su eksperimentalni miševi podijeljeni u četiri grupe: mirovanje bez stresa, vježbanje bez stresa, vježbanje sa stresom i mirovanje sa stresom.

Miševi su bili izloženi stresnim situacijama kao što je plivanje u hladnoj vodi ili hodanje na kosoj platformi te su stavljani na kotač da trče. Zatim se analiziralo kako su te situacije utjecale na njihov mozak.

Utvrđeno je da miševi koji su bili pod stresom imaju viši nivo LTP-a od onih koji nisu vježbali. Također, miševi koji su vježbali imali su dobro pamćenje, kao i oni koji su mirovali, ali nisu bili pod stresom, samo su pravili manje grešaka od onih koji su mirovali.

Istraživanje je pokazalo da vježbanje na efektivan način štiti mehanizme za učenje i pamćenje od negativnih kognitivnih utjecaja kroničnog stresa na mozak, prenosi Klix.