Žena u vojsci
Foto: Canva

Trebaju li kćeri, žene i majke služiti u vojsci i boriti se u ratu? Je li takvo nešto prihvatljivo za kršćanke? Postoje li neka biblijska pravila?

Biblijski izvori rata

Podrijetlo rata može se pratiti unatrag do Postanka. Sotona je iskušao Adama i Evu, što je dovelo do grijeha i smrti (Postanak 2,17; 3,1–7, 19). Kain je ubio Abela (Postanak 4,1–8), a ljudska je zloća rasla, ispunjavajući zemlju nasiljem (Postanak 6,5, 11, 13). Ratovi su trajali zbog grijeha i nastavit će se sve dok Krist ne pobijedi u konačnoj bitci (Otkrivenje 20,8–10).

Zakon i žene u vojsci

Trenutno ne postoji obvezni vojni rok za mnoge europske zemlje, kao ni kod nas, dok se primjerice muškarci u SAD-u od 18 do 25 godina moraju registrirati za tzv. Selective Service System. Žene nikada nisu bile obvezne registrirati se niti su bile regrutirane. Međutim, sada kada su žene ovlaštene za borbene uloge, postoji spekulacija da bi jednog dana mogle biti obvezne registrirati se i možda služiti u borbenim ulogama.

Je li biblijski ići u rat? Što Bog misli o tome?

Biblijski i povijesni kontekst

U Bibliji su isključivo muškarci išli u rat (Brojevi 1,2–3; 1 Samuelova 8,11; Postanak 14,14–15), dok su žene održavale uloge domaćice (1 Samuelova 8,,13). Novi zavjet ne spominje izričito žene u vojsci, ali potiče vjernike da budu poslušni vlastima (Rimljanima 13,1–4; Titu 3,1).

Odluka o ženama u vojsci trebala bi uzeti u obzir dva ključna pitanja: primarne uloge žena prema Bibliji i moralnost rata.

Primarne uloge udane žene je poziv da ljubi i poštuje svog supruga i djecu (Postanak 2,18; Izreke 31,10–31; Titu 2,3–5). Neudane žene nemaju te obveze.

Za udane žene, vojna služba mogla bi biti u sukobu s biblijskim odgovornostima prema obitelji. Neudane žene mogu razmotriti neborbene uloge u vojsci (administracija, kuhanje i sl.), ali trebale bi tražiti Božje vodstvo i savjet roditelja, kao i svećenika ili pastora prije donošenja odluke.

Zaključak

Iako rana Crkva nije imala konsenzus o ovom pitanju, pomak od pacifizma prema pravednom ratu je značajan. U konačnici, neudane žene mogle bi služiti u neborbenim vojnim ulogama, ali osobno razlučivanje i duhovni savjet su ključni u donošenju ove odluke.

Što vi mislite o ženama u vojsci? Ostavite nam ispod svoj komentar!

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare