Tri karakteristike drugog dolaska Isusa Krista

Koje su karakteristike Isusovog drugog dolaska? Postoje najmanje tri:

  1. Njegov dolazak se ne može predvidjeti.

Što se tiče vremena Njegovog dolaska, Isus sam kaže: ”Što se tiče onog dana i časa, o tome nitko ništa ne zna: ni anđeli nebeski, ni Sin, već jedino Otac.”(Mt 24,36)

Drugim riječima, oni koji pokušavaju odrediti datum ili proračunavaju točno vrijeme Isusovog dolaska u izravnoj su kontradikciji s Isusovim riječima. Njegov dolazak ne možemo predvidjeti.

Pošto ga ne možemo predvidjeti, to znači da Ga trebamo, konstantno, svakodnevno čekati – očekivati ​! Očekivati ​​znači biti na oprezu, biti budan – to je na neki način – aktivno stanje. Očekuješ li aktivno Krista? Tako što rasteš u milosti, u spoznanju Riječi Božje, razvijaš svoj​​molitveni život, svjedočiš drugima, činiš dobra djela ljubavi … Ili je tvoj duhovno – kršćanskiživot čista pasivnost i forma: u crkvu – iz crkve, Biblija nepoznata knjiga, moć molitve strana …

Vjerujem da će Krista, kada bude dolazio po svoju Crkvu, najviše obradovati činjenica: DA GA NETKO ČEKA, OČEKUJE. Da li tebe to raduje kada dolaziš s dalekog puta, izlaziš iz vlaka i na stanici vidiš tvoju obitelj kako te čeka i traži u gomilu ljudi, ne bi li te uočili, zagrlili i poželjeli ti dobrodošlicu.

Čekaš li Krista …? Čeka li Crkva Krista …?

  1. Njegov dolazak će biti neočekivan.

Isus kaže u Mateju 24,44: “Zato i vi budite spremni jer će Sin čovječji doći u čas u koji ga ne očekujete.”

Pavao piše u 1 Solunjanima 5,2, sljedeće: “I sami dobro znate da će ”Dan Gospodnji” doći kao lopov u noći.”

Znate li kako lopovi kradu? Onda kada su najmanje očekivani. Oni nikada neće doći da vas pokradu ako znaju da ih čekate spremni u zasjedi. Ne, oni će doći kad ni ne pomišljate da ćete biti pokradeni.

Slično tome, Isus će doći po Crkvu, Crkva će doslovno biti zatečena Njegovim dolaskom! To nas uči da za Njegov dolazak moramo uvijek biti spremni! Naši životi uvijek trebaju biti čisti – kroz pokajanje “oprani” od grijeha krvlju Kristovom. Trebamo žvijeti u stalnom posvećenju.

Apostol Ivan u vezi s drugim Kristovim dolaskom i praktičnim posvećenjem nalaže: “Tko god je položio ovu nadu u njega, čisti se od grijeha kao što je on čist.” (1 Iv 3,3)

  1. Njegov dolazak je siguran.

Pogledajmo opet u 1 Solunjanima 4,16-17:

“Jer će sam Gospodin sa zapovjedničkim zovom, s glasom arkanđela i sa zvukom trube Božje sići s neba, i najprije će uskrsnuti umrli u Kristu. Zatim ćemo mi živi, mi preostali, biti skupa s njima odneseni u zrak na oblacima u susret Gospodinu. I tako ćemo zauvijek biti s Gospodinom.”

Ovdje piše da će Isus sigurno doći i da će to biti događaj kakav čovječanstvo nije “vidjelo”. Ne smijemo sumnjati u Njegov dolazak, nipošto. Tako možemo sebe dovesti u opasnost!

Autor: Jan Vareca

IZVOR:Siont.net

NAJNOVIJE!