‘Ne dirajte Jeruzalem, bit će pakao’: Trump priznaje Jeruzalem glavnim gradom Izraela

Donald Trump je u predizbornoj kampanji obećao da će priznati Jeruzalem glavnim gradom Jeruzalemom, a sutra će to i učiniti.

Donald Trump donosi kontroverznu odluku koja bi mogla destabilizirati cijeli Bliski istok – planira sutra priznati Jeruzalem kao prijestolnicu države Izrael.

Trump je još u predizbornoj kampanji, kako bi pridobio jaki židovski lobi u SAD-u, obećao je da će preseliti američko veleposlanstvo iz Tel Aviva u Jeruzalem.

Arapska liga upozorava da bi Trumpovo priznavanje Jeruzalema moglo razbuktati nasilje.

– Bilo kakav potez Sjedinjenih Država u smjeru priznavanja Jeruzalema kao izraelske prijestolnice potaknuo bi ekstremizam i nasilje – izjavio je glavni tajnik Arapske lige Aboul Gheit nakon što je jedan visoki američki dužnosnik najavio Trumpove namjere.

Trumpova najava prvi je put ujedinila gotovo sve Palestince pa čak i zaraćene Fatah i Hamas. Najavljena je nova pobuna koja bi se mogla pretvoriti u nasilje poput onog 80-ih godina kada je cijela palestinska samouprava bila paralizirana u svakodnevnim sukobima s izraelskom vojskom.

Trump ima blagoslov Saudijske Arabije čiji je prijestolonasljednik Mohammad bin Salman već pokrenuo proces normalizacije odnosa s Izraelom, a zauzvrat dobit će savezništvo s Izraelom protiv Irana. U prilog tome ide i izjava muftije Saudijske Arabije Abdula Aziza Al Sheikha koji je izdao fetvu da je grijeh napadati Izraelce.

S druge strane, Iran je osudio takav čin i najavio da će se boriti svim sredstvima kako bi Jeruzalem postao glavni grad Palestine. Iza ideje o Jeruzalemu kao prijestolnici Izraela stoji Trumpov zet i savjetnik Jared Kushner, ortodoksni Židov, čiji su djed i baka preživjeli holokaust i koji poštuje šabat i od zalaska Sunca u petak do zalaska Sunca u subotu odmara se odričući se tehnologije i rada.

Suprotno rezoluciji UN-a Jeruzalem ima posebno važno mjesto u predaji triju monoteističkih religija: judaizma, kršćanstva i islama, što je u povijesti izazivalo brojne sukobe, piše Vecernji.hr.