Je li tuna iz konzerve zdrava ili pogubna za organizam?
Foto: Pixabay

Tuna je odličan je izvor proteina i hranjivih sastojaka koje vam pomažu da obnovite organizam.

Međutim, sigurno ste čuli da tuna nije baš zdrava. Postavlja se vječno pitanje: koliko štete tuna iz konzerve može nanijeti našem organizmu?

Je li tuna iz konzerve zdrava? 

Tuna, kao i druge morske ribe, u sebi sadrži malu količinu žive. Svi znamo da je živa nevjerojatno otrovna i opasna po ljudski život.

Na sreću, ribe u sebi sadrže male količine žive. Problem nastaje kada ljudi počnu unositi preveliku količinu tunjevine. Dakle, ako previše konzumirate tunjevinu postoji šansa da se otrujete živom i na taj način ugrozite sebi život.

Naravno, unos tune mora biti ogroman kako bi došlo do ovakvog trovanja.

VIDI OVO: 6 nevjerojatnih stvari koje riba čini našim organima

Jedna konzerva tune u sebi sadrži 18.11 mikrograma žive, dok ista količina Albakor tune sadrži 49.53 miligrama žive.


Živa je jedan od najzastupljenijih toksina u ribljim proizvodima i izuzetno je štetna za sve, osobito za žene koje planiraju trudnoću, trudnice i djecu. Dozvoljen maksimalni unos žive je 1.6 µg po kilogramu tjelesne mase i to tjedno.

Konzervirana tuna u malim količinama nije opasna

Zapanjujući je podatak da tuna, u ovisnosti o vrsti i mjestu sabiranja u prosjeku sadrži oko 30 µg žive u 100 g konzerviranog proizvoda, a maksimalno može sadržavati čak i dva i pol puta više. Nasuprot tome, konzervirana sardina sadrži oko 10x manje žive tj. oko 3 µg u 100 g proizvoda i taj odnos je više-manje konstantan.

Porcija tunjevine sadrži oko 75 µg vitamina K što je oko 60% preporučenog dnevnog unosa i 83% za žene dok porcija sardine sadrži svega 4.4 µg.

Zaključak je da konzervirana tuna u malim količinama nije opasna, međutim ako volite jesti ribu i ograničeni ste na one iz konzerve, ipak se opredijelite za sardinu.