NaslovnicaVijestiTurska zabranila kršćanskim radnicima da se vrate u zemlju

Turska zabranila kršćanskim radnicima da se vrate u zemlju

Turska poduzima različite mjere kako bi zabranila kršćanskim radnicima, osobito crkvenim službenicima, da se vrate u tu zemlju.

Jednom je američkom pastoru zabranjeno da se vrati u Tursku u jeku rastućeg neprijateljstva ove države prema strancima kršćanima.

Mike Platt, koji volontira u Kadikoy međunarodnoj crkvi u Istanbulu, ne može se više vratiti u zemlju nakon što je u srijedu otputovao u inozemstvo.

Udruga Middle Eastern Concern (Problem Bliskog istoka) objasnila je kako je pastoru pogranična policija pri izlasku rekla kako se neće moći vratiti u zemlju zbog zabrane ponovnog ulaska.

Zabrana je primijenjena kada se prošlog tjedna pokušao vratiti u zemlju. Nakon toga su ga zadržali na aerodromu te su ga deportirali.

Iz udruge kažu kako nije došlo objašnjenje za zabranu pastoru Plattu koji je u Turskoj živio 21 godinu.

U posljednjih nekoliko mjeseci, još su tri građanina kršćanske vjere dobila zabranu povratka u Tursku.

Kako navodi MEC, još je jednom volonteru crkve u Kadikoyu zabranjen povratak u zemlju 24. veljače, unatoč tome što su ga njegov odvjetnik i vlasti uvjerili da će mu povratak biti omogućen. Nije dano objašnjenje za zabranu.

David i Pamela Wilson, koji su obavljali misionarsku službu U Turskoj, isto su tako bili pod zabranom povratka u zemlju 7. veljače, te su zadržani na aerodromu prije deportacije.

Drugi su kršćani iz Sjeverne Amerike isto tako bili prisiljeni napustiti Tursku u protekloj godini.

Prošlog je listopada u Ankari tako uhićen David Boyle, kršćanin kanadsko-američkog porijekla koji je dobio ultimatum da u roku od 15 dana napusti zemlju.

Boyle je uhićen jedan dan nakon što je turski sud naredio oslobođenje Amerikanca Andrewa Brunsona, koji je u pritvoru proveo dvije godine. Prije uhićenja i optužbi za špijunažu i terorizam u državi je proveo 20 godina.