Što oko ne vidje, i uho ne ču, i u srce čovječje ne uđe, to pripravi Bog onima koji ga ljube. (1. Korinćanima 2,9)

Jeste li ikada zabrinuti kako bi vam u Nebu moglo postati dosadno, da stvari mogu izgubiti svoj sjaj i okus, da cijela primamljivost novine Neba može nestati kao i većina stvari na zemlji? Kad pjevajte “Kad tamo budemo bili deset tisuća godina… neće nam ponestati dana da Mu pjevamo hvalu…. ” pitate li se da li su ovakve izjave ohrabrujuće ili ne?

Naravno, vječni život zvuči divno na početku. Ali, osim ako dobro ne razumijete što Biblija ima za reći o vječnom životu, možete se početi pitati. Možda mislite: “Vječnost je stvarno dugo vremena, je li to nešto što ja stvarno želim? Nakon deset milijuna godina hoću li doista imati istu želju da nastavim biti ovdje?” U srcu tih egzistencijalnih pitanja leži duboka zabrinutost postoji li doista vječna radost.

U tom trenutku, da je Jonathan Edwards je još uvijek živ i da zna to što mislite, vjerojatno bi vam stavio ruku na rame i uvjerio vas da nije tako.

U svojoj propovijedi “Nebo, svijet ljubavi”, Jonathan Edwards – na nevjerojatan način – briljantno prikazuje stupnjevanje zapanjujuće stvarnosti naše radosti u nebu.

Ovdje su samo neke od tih stvarnosti:

  1. Imat ćete veću sposobnost za radovanje

U nebu, vaše uskrslo tijelo bit će opremljeno s nezamislivim kapacitetom za radost (1 Korinćanima 15, 42-44).

Biblija kaže da ćete imati uskrslo tijelo daleko bolje od bilo čega što ste imali na zemlji. Pavao, u 1 Korinćanima 15, kaže da će vaše tijelo biti jače, punije, duhovnije, slavnije i vječno. Vaš užitak, vaše znanje, vaš intelekt, i svi vaši osjećaji će biti obnovljeni i restaurirani, tako da možete uživati u Kristu putem savršenog tijela. Edwards kaže: “[Naša zemaljska duša] koja je imala u sebi samo malu iskru božanske ljubavi, u Nebu će biti pretvorena u svijetli i žarki plamen, kao Sunce u punom sjaju, kada na njemu nema pjege.”

Ovo je dobro. Ogromna količina radosti. No, to još uvijek ne rješava problem dosade. Nije li ipak moguće da će radost nestati? Edwards će opet reći: “Nema šanse!”

  1. Vaš kapacitet za radost će se povećavati

U Nebu, vaša sposobnost za radost nikada neće prestati rasti.

Nikada. Prema Edwardsu, bit ćete “oduševljeni s radostima koje su zauvijek u porastu, i uvijek vas u potpunosti ispunjavaju.”

Sam Storms tvrdi da su vaše sposobnosti za ljubav, znanje, razumijevanje, i radost “uvijek u ekspanziji, progresivne, inkrementalne”. Beskrajne. Posljedica toga su zapanjujuće.

Prvo, to stavlja točku na bilo kakvu ideju da u Nebu postaje dosadno, statično, odnosno da se od svega zasitimo. Kako bi to i bilo moguće? Ako se vaša sposobnost da uživate u Bogu i njegovim darovima uvijek  širi, vaša percepcija o

Nebu će uvijek biti punija, dublja i bogatija. Nikada neće gledati istu stvarnost iznova bez nekog novog načina da u njoj uživate. Svaki dan ćete gledati kroz neki novi objektiv, vidjeti jasnije, razumjeti potpunije, i dublje osjećati najistinskiju radost – uvijek rastuću, uvijek puniju radost za svu vječnost.

Možete pitati kako je to moguće? Neće li vam nakon 10 milijuna godina ponestati stvari za uživanje? Edwards bi vam opet odgovorio ’’Ne!’’. Zašto ne?

  1. Obožavat ćete beskonačnog Boga

Budući da je Bog beskonačan, u Njemu možete beskonačno uživati. Isus Krist nije zabrinut time da će mu ponestati načina da ispuni vaš vječno rastući kapacitet za užitak. Njegov lik je beskrajan dubok, neistraživ i neiscrpan. Zamislite opseg cijelog svemira: trilijuni sjajnih zvijezda, koje gore sjajnije od Sunca; veličanstvena zviježđa; milijarde galaksija koje se okreću, sve veličanstvene i ogromne, šarene i tajanstvene. Ipak, sve je ovo ograničeno. Iako je sve ovo nevjerojatno, ono je ništa u odnosu na širinu, duljinu, visinu i dubinu Kristove ljubavi. Njegova ljubav, milost, dobrota, mudrost, moć i milosrđe su svi beskonačni svemiri u koje možete uroniti i u njima uživati.

Evo još nečeg. Ako je Bog najviše proslavljen u vama kada ste najzadovoljniji u Njemu, ona će vaš sve veći užitak Boga za svu vječnost istovremeno Njemu davati sve veću slavu. Ovo je genijalno!

Sada, kada pjevate “Kad tamo budemo bili deset tisuća godina…” nemate potrebu za strah ili sumnju. Nećete biti ista osoba kao što ste nekad bili. Nakon 10.000 godina, što više budete rasli u ovom, vi ćete se osvrnuti i reći: “Koliko sam malo znao o Njemu onda. Koliko sam samo odrastao u mojoj ljubavi za Njega. Ipak, koliko još imam naučiti o Njegovom karakteru!”

Autor: Dave Radford; Prijevod: Aleksandar J.

IZVORDesiringGod.org