NaslovnicaSvjedočanstvaŽivotne priče''Ubio sam svog sina'': Otac koji je ostavio svog sina u vrućem...

”Ubio sam svog sina”: Otac koji je ostavio svog sina u vrućem automobilu upozorava roditelje

Otac koji je 2008. godine ostavio svog sina u vrućem automobilu upozorava roditelje da ne učine istu grešku. 

Niti jedan roditelj ne može pojmiti smrt djeteta, a kamoli svog djeteta. Na žalost, to je teret koji Miles i Carol Harrison nose sa sobom svaki dan. 

Nakon što su posvojili svog sina Chasea, Miles i Carol su bili presretni jer je njihova obitelj napokon bila potpuna. No, jednog vrućeg dana, na 32 stupnja 2008. godine, Miles je zaboravio ostaviti svog 21-mjesečnog sina u vrtiću te ga je slučajno ostavio u zagrijanom automobilu dok je on bio na poslu. 

Stručnjaci kažu da vanjska temperatura u automobilu može doseći čak dvadeset stupnjeva više u manje od sat vremena. 

Bez imalo razmišljanja, Miles je slučajno izazvao smrt svog voljenog sina. 

”Ja sam ubio svog sina”

„Nisam si oprostio“, rekao je Miles, „I slama mi srce jer sam ja kriv, ja sam ubio svog sina.“ 

Od tada je prošlo devet godina, no ovi roditelji žele znati opasnosti zaboravljanja djece u autima. 

„Nitko ne misli da će se to njima dogoditi, dok se ne dogodi“, rekla je Carol. 

Sada državnici predlažu zakon da novi automobili budu opremljeni senzorom koji će obavijestiti vozače da je dijete na stražnjem sjedalu nakon što je automobil ugašen. 

Mnoga djeca su zbog nepažnje roditelja stradala smrću

Samo ove godine je 11 djece u svijetu preminulo u automobilima zbog vrućine tijekom prošlog mjeseca. Od 1998. godine, više od 720 djece poginulo je od toplotnog udara u automobilu. To je 37 djece u prosjeku usmrćeno zbog nečeg što se moglo bez problema izbjeći. 

Neki smatraju da bi predloženi senzori mogli znatno smanjiti taj broj, dok drugi tvrde da ta tehnologija možda neće ni doći do roditelja koji ju najviše trebaju te da mnogi roditelji ne mogu kupiti nove automobile. 

Zato 11-godšnji Bishop Curry ima rješenje tog problema. 

Učenik 5. razreda iz Teksasa izumio je uređaj Oasis koji se stavlja na vrh dječje sjedalice za automobil. Senzor registrira dijete koje je zatočenu u automobilu i počinje ispuštati hladan zrak na njega dok uređaj upozorava policiju i roditelje djeteta porukom da je dijete ostavljeno u automobilu. Zrak će hladiti dijete dok pomoć ne stigne. 

Uređaj je još u razvojnoj fazi, no dječak ga je već uspio patentirati, a to može biti dio slagalice koji nedostaje u spašavanju života djece roditelja koji ne mogu kupiti nove automobile. 

No, predloženi zakon jest korak naprijed za roditelje diljem svijeta te može spasiti živote. 

Harrisoni se nadaju da će taj zakon i stupiti na snagu. 

„Trebamo spriječiti da se druge obitelji nose s onim što sam ja učinio svojoj obitelji. Ovaj zakon to može učiniti“, rekao je Miles zauzdavajući suze.