Ubod ose ili nekog drugog insekta može biti vrlo bolan i neugodan. Postoji jednostavan trik koji može ublažiti bol i otekline. 

Ako se nađete u blizini ose, ostanite mirni. Ljetni odlasci na plažu ili boravak u vrtu vrlo lako mogu poremetiti ose. Stručnjaci kažu kako one neće “napasti” sve dok se ne osjećaju ugroženo ili dok ne dirate njihovo gnijezdo.

Baš kao i kod pčela, ubost će vas može samo ženka, ali za razliku od njih, ista osa može vas ubosti i nekoliko puta.

Kako izbjeći ubod ose?

Kako ne bi došlo do uboda, izbjegavajte nošenje šarene odjeće koja ih privlači. Ako se nađete u njezinoj blizini, ostanite mirni. Naravno nikada ne dirajte osinje gnezdo.

Ako ipak dođe do uboda ose, otrov može izazvati otekline i bolove, ali i anafilaktički šok ako ste alergični. Neki od simptoma su svrbež, vrtoglavica, mučnina i povraćanje, bolovi u trbuhu i nizak krvni tlak.

Ubod ose – kako postupiti?

Područje uboda ose isperite sapunom i vodom, stavite led ili hladni oblog na desetak minuta kako bi se smanjio otok.

Ako vas u prirodi ubode pčela ili osa, svakako pokušajte izvaditi žalac ako je ostao na mjestu uboda. Nemojte se češati i dirati ubod kako ne bi došlo do infekcije.

Također, nemojte stavljati nikakve obloge poput ulja, krema, octa, gelova… Ako se pojave jači simptomi, obavezno se javite liječniku.

Mjesto uboda ose možete dezinficirati tako što ćete na mjesto uboda utrljati limun, list rajčice, voćni ocat ili sok crvenog luka, piše Krenizdravo, no postoji i jedan izvrstan trik koji donosimo u nastavku.

Jednostavan trik koji vam može pomoći

Ubod ose ili nekog drugog insekta može biti neugodan i bolan. Postoji izvrstan trik koji vam može pomoći ako kod sebe andol ili aspirin u tableti (najbolje ga je uvijek nositi kad idete u prirodu). Ako nemate tablete, soda bikarbona vam također može pomoći.

Što činiti?

Jednostavno navlažite tabletu (andol ili aspirin) i stavite je na mjesto uboda. Držite tako jednu minutu, a zatim je sklonite s mjesta uboda. Na taj način ćete spriječiti oteklinu i bol, a izostat će i neugodni svrbež.

Ubod će vrlo brzo postati prošlost, a trag koji ostaje je neprimjetan.

Djeluje! Ako ovo smatrate korisnim, podijelite s prijateljima kako bi i njima bilo od koristi.