Učini me ženom po Tvojoj Riječi: Poruka za sve kršćanske žene

Podcijenila sam Božju Riječ. Tijekom proteklih nekoliko godina, proučavajući Bibliju s ostalim ženama, shvatila sam da nisam bila jedina. Mnoge su učinile slično.

Bila nam je važna, razgovarale smo o Njoj, razmišljale o njoj, primjenjivale smo je i željele smo je čitati češće nego što smo je čitale. Ipak, što više vremena provedem s Riječi i što više vremena provodim sa ženama koje su u Riječi, to mi Bog više pokazuje koliko je bila loša moja osobna procjena Riječi.

Čitam Bibliju poput nekoga tko stoji na promatračnici Grand Canyona, pritom pokušavajući procijeniti koliko vode stane u kanjon: „Do dvadeset tri ili dvadeset i četiri čaše, pretpostavljam! On je tako ogroman i nevjerojatan“!

Što je promijenilo moju perspektivu? Počela sam, s mnogim drugim ženama, više i pri većoj brzini čitati Bibliju. Skupina nas je počela čitati Riječ pri velikoj (ali ne prevelikoj) brzini; oko šest poglavlja dnevno, a tisuće žena su se pridružile izazovu. Čitanje više, brže i s drugima promijenilo je naše poglede na neke vrlo značajne načine. Želimo postati žene Riječi, ne žene koje povremeno prebivaju u Božjoj Riječi.

Potrebe zadovoljene na neočekivane načine

Prije svega, čitanje većih dijelova Pisma pri većim brzinama promijenilo je naš pogled. Ako bismo odabrale retke koji bi nama odgovarali u tom trenutku, naše čitanje Biblije bi bilo usredotočeno na same nas.

Naša primjena Biblije bila bi egocentrična, jer bismo bile previše usredotočene na naša srca, naše želje i naše osjećaje. Lako je odnositi se prema Riječi kao prema automatu za određene vrste ohrabrenja, umjesto dopustiti Riječi da nas oblikuje i mijenja.

VIDI OVO: DUHOVNA PORUKA ZA SVE ŽENE: Bog treba ovakve žene!

Kada se posvetimo čitanju cijele Biblije, mnogi od naših dana bit će neočekivano oblikovani bitkama Staroga zavjeta, proročkim vizijama, arhitektonskim detaljima i pričama o nježnoj milosti. Naš pogled sada je usmjeren na Boga, na Njegove priče, Njegove planove. Riječ miče poglede s naših osjećaja i naših dana i podiže ih na visoke brežuljke i na Božje stvari.

Ako čitamo Bibliju zajedno s drugim ženama, to također više nadahnjuje razgovore o Bogu i Njegovoj Riječi. Kada nam nešto ”iskoči” iz teksta i to spomenemo nekome tko je čitao isti tekst, iskusimo dragi (i neobičan) blagoslov.

Sjećam se mnoštva razgovora iz protekle jeseni o ljepoti toga kada je David zamolio Boga neka poštedi njegov narod od kazne zbog njegovih grijeha i neka kazna umjesto toga padne na njega i njegovo kućanstvo.

David je sagriješio time što je napravio popis (2. Samuelova 24, 1-2) i zaslužio je Božji sud. To je bilo jedini puta kojeg se mogu sjetiti kada je netko iz Biblije molio da se Božji gnjev izlije na njega. (2. Samuelova 24, 17) Anđeo je prestao s ubijanjem. (2. Samuelova 24, 16) Unatoč tome što je učinio, David je bio čovjek po Božjem srcu. Ne samo da je Božji gnjev zbog njegovog grijeha bio spriječen, već se Božji gnjev s vremenom zaista izlio na Davidovo kućanstvo. Sam Krist potječe iz Davidove loze i umro je za Božji narod; Sin Božji, Sin Davidov.

Smatram kako nitko ne bi pogledao na skupinu žena koje su zauzete vožnjom, kupovinom namirnica, poslom, trčanjem na ručak, koje su preplavljene različitim obavezama i pomislio: „Znaš što će ove žene danas zaista blagosloviti? Kazna koju je Bog stavio na Izrael zbog Davidovog popisa. Neka pročitaju što piše u 2. Samuelovoj 24 i neka ondje pronađu svoje ohrabrenje za njihova zauzeta popodneva“. Upravo je to ono što je Bog učinio.

Živa i aktivna kroz iskustvo

Kada se naš pogled makne s nas, počinjemo na život gledati kroz leće slavnih priča koje Bog pripovijeda. Često čitamo nešto što ne izgleda kao da se odnosi na našu trenutnu situaciju, stoga to jednostavno pročitamo i idemo dalje. Kasnije, ponekad tjednima kasnije, to nam se vrati sa žarkom važnošću.

VIDI OVO: 10 žena iz Biblije čije uzore ne treba slijediti

Bude nam odjednom jasno zbog čega je Bog želio da prošlog tjedna čitamo o prigovaranju u divljini. Sada znamo zašto nas je želio oblikovati tužaljkama iz Psalama. Shvaćamo da nas je osnaživao pravom nadom koju smo jedva primjećivali dok smo čitale.

žena čita Bibliju
Foto: Pixabay

Što se Riječ izravno odnosi na naše živote, to više vidimo koliko je Ona živa i aktivna. Što više vidimo naše prijateljice koje su bile osnažene u Gospodinu za njihove svakodnevne terete i odgovornosti, to više vidimo čuda koja nam je Bog dao u svojoj Riječi; ne zato što potvrđujemo priznanje koje kaže da je Riječ neprocjenjiva, već zato što znamo koliko je dragocjena iz osobnih iskustava.

Osjetile smo Njezino probadanje kroz zglobove i moždinu, kako ohrabruje, uvjerava i osnažuje naše duše. (Hebrejima 4, 12) Vidjele smo nježne ruke našeg Boga u onome što smo čitale i kako nas je Riječ opremila za svako dobro djelo. (2. Timoteju 3, 17) Iz prve ruke znamo da ova Riječ od Boga oživljava duše, čini mudre jednostavnima, raduje srca, prosvjetljuje oči i nagrađuje vjernog slušatelja. (Psalam 19, 7- 11)

Božji veličanstven prikaz Boga

Čitanje više Biblije također za učinak ima osnaživanje našeg duhovnog, imunološkog sustava. Kada nam netko ponudi neistinu, mi znamo! Mnoge žene s kojima sam čitala, na primjer susrele su se s Isusom za kojeg nemaju osjećaj da ga znaju. Naše rasprave su zvučale zastrašujuće slično razgovoru rulje koja je slijedila Isusa zbog evanđelja: „Je li zaista to rekao? To je bilo nepristojno! Kako je mogao na takav način razgovarati? Zašto ne mogu razumjeti usporedbe? Kako kršćanin ne bi mogao prepoznati Krista“? Ovo bi nam se događalo kada ne bismo slušale kako nam se On otkriva, kada bismo ovisile o drugima da nam kažu tko Bog jest, što Njega zanima, kakav je i što to sve znači za nas.

VIDI OVO: 4 snažne žene i heroine iz Biblije

Biblija koju imate na polici nije neka policijska skica, koju je načinio neki promatrač iz daljine. Biblija je ono kako nam se Bog odlučio otkriti. To je Božji crtež, kojeg je Bog nacrtao o sebi. Ovaj zdenac je daleko iznad bilo koje od naših sposobnosti da ga u potpunosti ispijemo. Bog u nama mora razviti sposobnosti da ga vidimo dok čitamo i neprestano nas treba obnavljati onim što čitamo. On mora, po svojoj Riječi, obnoviti naše umove, povećati naša srca, osnažiti našu vjeru i opremiti svoje svece.

Žene Njegove Riječi

Kada vjerno čitamo Riječ, ne kada smo površne nego kada je zaista čitamo, ona će nas promijeniti. Promijenit će nas zakoni i proroci. Promijenit će nas milosti i sudovi. Promijenit će nas stihovi koji nisu isprva odmah ispred nas i oni koji odmah učine naša srca mekanima.

VIDI OVO: BOG VAS MIJENJA: 7 znakova Božjeg djelovanja u vašem životu

Ako nam je Bog dao takav nevjerojatan dar, a mi svakoga dana svojimo na rubu prostranosti tog dara, zašto tako često jedne druge pokušavamo nagovoriti na sve manje i manje dijelove? Zašto se zadržavamo na stihovima koji izgledaju dobro? „Osjećate li se zbog ovog kanjona loše“, neki pitaju. „Probaj stih dana! To je dovoljno! Meditirajte nad jednom riječju, možda ”oprostom” ili ”suosjećanjem”! Poslušajte pjesmu slavljenja“! Zadovoljavamo se s manjim jer se bojimo što će ta prostranost kanjona reći o nama! Ona pokazuje našu malenost time što Boga pokazuje većim, našu slomljenost u tome što nas zacjeljuje i našu slabost u tome što nas čini snažnima.

Kada veličina kanjona čini to da se osjećate kao da niste ”dovoljni”, odgovor nije pobjeći već prepustiti se s molitvom:

Gospodine, učini da više budem poput tebe. Daj da Te bolje shvatim. Pokaži mi moje slabosti kako bih se mogla držati za Tvoju snagu. Gospodine, učini me ženom po Tvojoj Riječi i čineći tako, učini me sudionicom Tvog slavnog kraljevstva ovdje na Zemlji. Opremi me kako bih mogla vidjeti više Tebe svakoga dana, sve dok ne dođem u Tvoju prisutnost.

Autorica: Rachel Jankovic; Prijevod: Ivan H.; Izvor: DesiringGod.org