Učitelji su primijetili da je dječak gladan

Dječakovi učitelji su primijetili kako je gladan i da ima nekih problema. Umro je u garaži od smrzavanja jer su ga otac i maćeha tamo zatvorili. 

Thomas Valva umro je od hipotermije (smrzavanja) 17. siječnja 2020. godine, nakon što je proveo noć na hladnom podu garaže svog oca njujorškog policajca. Imao je samo osam godina.

Thomasov otac, bivši njujorški policajac Michael Valva i njegova tadašnja zaručnica Angela Polina osuđeni su na doživotni zatvor ili 25 godina zatvora zbog dječakove smrti.

Thomas, kao i njegova braća Anthony i Andrew nakon razvoda roditelja polovicu su vremena po sudskoj odluci provodili s ocem, bivšim njujorškim policajcem Michaelom Valvom i njegovom tadašnjom zaručnicom Angelom Pollinom.

Dječakova majka Justina Zubko-Valva žestoko se borila protiv ove odluke nakon razvoda 2017. godine. Dokumentirala je modrice na tijelima svoje djece i poslala Odjelu za zaštitu djece flash pogon s 320 datoteka s dokazima o zlostavljanju.

Dječaka su zaključali u garažu i pustili da se smrzne na smrt

Međutim, jezivi razmjeri zlostavljanja koje su pretrpjeli Thomas i njegova braća shvaćeni su ozbiljno tek nakon što su Valva i Pollina optuženi za njegovo ubojstvo, nakon što su Thomasa zaključali u nezagrijanu garažu svoje kuće na Long Islandu i pustili da se smrzne na smrt.

Pollina je poslala video snimku Thomasa kako leži na hladnoći i smrzava se Valviju, koji je te noći bio na dužnosti, izvijestio je tada lokalni novinar.

Kad je hitna pomoć stigla sljedećeg jutra, vani je bilo 19 stupnjeva i pronašli su Thomasa golog, bez pokrivača i trenirke do koljena. Preminuo je u bolnici od zatajenja organa izazvanog hipotermijom.

Valva i Pollina su u međuvremenu proglašeni krivima za ubojstvo i ugrožavanje djece. Polinina kazna od 25 godina zatvora ovog tjedna dolazi skoro četiri mjeseca nakon što je Valva osuđen na doživotni zatvor s mogućnošću pomilovanja nakon što je odslužio 25 godina.

Tijekom izricanja presude Polliniji, sudac okružnog suda okruga Suffolk Timothy P. Mazei izrekao je nekoliko oštrih riječi.

“Jedino mi je žao, gospođice Polina, što nemaju garažu bez grijanja, bez madraca, bez deka i bez jastuka”, rekao je.

Thomas i njegova majka
Thomas i njegova majka; Foto: Facebook

Jeo je mrvice sa školskog poda

Nakon Thomasove smrti, gospođa Zubko-Valva podnijela je tužbu protiv nekoliko radnika CPS-a i istražitelja, školskih službenika, odvjetnika za skrbništvo i sutkinje Vrhovnog suda okruga Nassau Hope Schwartz Zimmerman.

Valva i Pollina također su imenovani u tužbi. Odjel za ljudske usluge okruga Suffolk podnio je zahtjev za odbacivanjem pritužbe, ali je sudac u lipnju presudio da se dijelovi tužbe mogu nastaviti. Optuženi nisu učinili ništa.

Svjedočeći na Okružnom sudu u Suffolku, Thomasovi učitelji su se prisjetili da su dječaku, koji je “bio tako mršav” da bi “jeo mrvice sa školskog poda”, davali grickalice, nadajući se da Pollina neće saznati i osvetiti se djetetu.

Ravnateljica škole također je tijekom suđenja posvjedočila da su djeca često dolazila u školu s ogrebotinama na licu, crvenim i hladnim obrazima na dodir, umrljana izmetom i urinom.

Michelle Cagliano, koja je podučavala Thomasa u 2. razredu osnovne škole, svjedočila je na Valvinom suđenju prošle godine. Rekla je da je Thomas bio toliko gladan da je odlučila zapisati svaki put kada je tražio hranu.

Često mu je davala grickalice i slala ga u kantinu, no kasnije je naišla na neodobravanje Polline, koja je Thomasa navodno nazvala “manipulativnim” i “lašcem”.

“Bio je tako mršav”, prisjetila se učiteljica Cagliano dok se borila protiv suza. “Mogla sam osjetiti kosti u njegovom tijelu.”

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare