Umjetnik Ra Paulette proveo je posljednje desetljeće tako što je svaki dan sam odlazio u špilje od pješčanog kamena u Novom Meksiku i provodio vrijeme unutra. On je godinama od mračnih špilja pravio prelijepa mjesta u kojima se igraju svjetlost i oblici.

Ra je sve radio rukom, bez ičije pomoći i mašinerije. Inspirirala ga je, prije svega, priroda i želio je da je u potpunosti istraži. On je pravio različite sobe, probijao ih da bi dopirala prirodna svjetlost te iscrtavao različite oblike i stukture na zidovima.

Bez tunela, u ovim špiljama bi bio mrkli mrak. Kako kaže, tijekom rada na ovim špiljama, on je istraživao ne samo prirodu, već i samog sebe.

VIDI OVO: Umjetnik pretvorio tisuće starih guma u predivne krevete za pse lutalice

– Kako biste učinili nešto dobro i lijepo. potrebno je cijelog sebe uložiti. Potrebno je imati emotivnu, mentalnu i fizičku snagu. Posvetio sam pozornost i najsitnijim detaljima. Sve sam radio svojim rukama i zato je najvažnije da se dobro zabavljate na svakom poslu koji radite – rekao je umjetnik.

Ipak, Paulette smatra da će ovo ipak biti njegov posljednji projekt. Osim što je istraživao prirodu i sebe, on je otkrio i što znači biti sam i udaljen od ljudi i civilizacije. Umjetnik se nada da će njegove špilje naći i korisnu svrhu, osim one umjetničke koju već ima.

Umjetnik potiče iz područja Rio Ariba, gdje su stalno prisutne tenzije između bijelaca i Latinoamerikanaca. On se nada da će ove špilje pomoći ljudima da nađu mir i da ih ujedine.

Pogledajte njegova nevjerojatna djela!