Umro David Yonggi Cho, kontroverzni osnivač najbrojnije crkve na svijetu

David Yonggi Cho, osnivač i pastor crkve Yoido Full Gospel Church, umro je u utorak. Imao je 85 godina.

Pastor emeritus preminuo je u 7:13 sati u Nacionalnoj sveučilišnoj bolnici u Seulu zbog krvarenja u mozgu, rekla je crkva. Cho je bio hospitaliziran zbog moždanog udara od srpnja prošle godine.

Rođen u obitelji budista, Cho je postao kršćanin u srednjoj školi

Rođen je 14. veljače 1936. u Ulju, Ulsan, provincija Južni Gyeongsang kao najstarije od devetero djece. Odrastao je u budističkoj obitelji. Chou je u drugoj godini srednje škole dijagnosticirana plućna tuberkuloza i rečeno mu je da neće još dugo živjeti.

U kršćanstvo ga je uveo prijatelj njegove sestre i odlučio je slijediti Krista. Cho se susreo s Kennethom Ticeom, misionarom iz Skupštine Božje (Assemblies of God), američke pentekostalne denominacije u Busanu i počeo mu pomagati. U rujnu 1956., u dobi od 20 godina, upisao je Full Gospel Theological Seminary of the Assembly of God.

Nakon što je diplomirao 1958., osnovao je šatorsku crkvu u sjeverozapadnom Seulu, koja je na kraju prerasla u veliku kršćansku crkvu s globalnim utjecajem.

Godine 1993. crkva je bila priznata od Guinnessove knjige svjetskih rekorda kao najveća pojedinačna vjerska zajednica na svijetu s oko 700.000 članova – trenutno ima 570.000. Bavio se mnogim crkvenim i društvenim aktivnostima dok je služio kao pastor i za to je primio mnoga priznanja.

Jedan od velikih vođa pentekostnog pokreta

Jedan od velikih vođa pentekostnog pokreta

Billy Wilson, predsjednik Sveučilišta Oral Roberts u Oklahomi, nazvao je Cho “jednim od velikih vođa pokreta osnaženog Duhom Svetim”.

“Žao mi je što čujem da je preminuo dr. David Yonggi Cho”, rekao je Wilson u izjavi na Twitteru. “Njegova služba i spisi blagoslovili su milijune. Nasljeđe i utjecaj dr. Choa nastavit će se kroz mnoge generacije.”

VIDI OVO: Pastor svjedoči kako je molitvom oživio svog mrtvog sina

Kršćani osnaženi Duhom općenito su poznati kao pentekostalci ili karizmatici, a naglašavaju djelovanje Duha Svetoga i izravno iskustvo prisutnosti Boga. Pentekostalne crkve također naglašavaju važnost obraćenja te krštenje u Duhu, koje se manifestira kroz govorenje u jezicima i drugim duhovnim manifestacijama.

Iako su mnogi cijenili Yonggi Choa zbog rada sa svojom crkvom, nije bio bez mana

Južnokorejski sud proglasio ga je 2014. krivim za korupciju u iznosu od 12 milijuna dolara, piše gospelherald.com. Dobio je uvjetnu kaznu od tri godine zatvora s petogodišnjom uvjetnom kaznom te mu je određena kazna od 4,7 milijuna dolara. Kritiziran je i zbog privatizacije crkvene imovine.

Jedan od Choovih sinova, Hee-jun, koji je bio glavni tajnik Kršćanskog kulturnog centra Yeongsan i predsjednik Next Media, osuđen je na tri godine zatvora.

Cho iza sebe ostavlja tri sina. Njegov sprovod zakazan je za subotu.

NAJNOVIJE!