Unuci na nevjerojatan način utječu na zdravlje i dugovječnost bake i djeda, a osobito ako dosta vremena provode s njima.

Skupina znanstvenika iz Njemačke i Švicarske otkrila je kako bake i djedovi koji provode puno vremena s unucima žive čak pet godina duže od onih koji nisu uključeni u život svojih unuka.

Istraživači su proučavali više od 500 baka i djedova između 70 i 103 godine te izostavili one koji su bili primarni skrbnici svojim unucima. Oni su se fokusirali na bake i djedove koji su pružali dodatnu podršku i pomoć roditeljima i one koji uopće nisu pružali podršku i pomoć.

VIDI OVO: Zbog čega bake pružaju više ljubavi unucima nego svojoj djeci?

Bake i djedovi koji provode vrijeme s unucima su zdraviji i duže žive

Rezultati su pokazali kako je više od polovice onih baka i djedova koji su pomagali roditeljima oko djece živjeli još desetljeće nakon provedenog istraživanja dok je polovica onih koji to nisu radili, umrla unutar pet godina nakon istraživanja, prenosi Missmama.

Ralph Hertwig, jedan od autora istraživanja upozorio je kako se pomoć baka i djedova ne smije pogrešno shvatiti kao lijek za dulji život, ali dodao je kako se čini da umjerena razina angažiranosti ipak ima pozitivan utjecaj na zdravlje.

“Za dobar i kvalitetan život najvažnije je osjećati se potrebnim. U procesu starenja važno je osjećati se cijenjenim i potrebnim te imati osjećaj vrijednosti bez obzira na to ispunjava li bake i djedove čuvanje unuka ili neki drugi angažman”, zaključio je Hertwig.