Upomoć! Udala sam se za duhovno nezrelog muškarca!

Možda ste se udali za duhovno nezrelog muškarca i osjećate se zaglavljeno, ponekad i beznadno. Ohrabrite se! Bog vas nije ostavio.

Vjenčani ste, no vaš suprug nije duhovni vođa, ne inicira vrijeme za molitvu ili iskazivanje pobožnosti, ne preuzima vodstvo u dovođenju obitelji u crkvu, ne pokazuje spremnost za duhovno blagostanje vas ili djece. Ne mari za vjeru i ne pokazuje sklonost tome. Kao pastor savjetovao sam mnoge žene u ovoj teškoj situaciji. 

Možda ste, nakon čitanja ovoga pomislili: To je upravo moja situacija. Također sam savjetovao slobodne žene koje su mi rekle: To mi se nikada neće dogoditi. Bez obzira na to tko ste, u Kristu postoji nada.

Nikada nemojte pristati na manje 

Kako se osobe nađu zarobljene u ovakvom braku?

Zamislite ovo: Peter i Sarah se upoznaju na poslu. On je marljiv, zabavan, cijenjen u uredu i zgodan. Prije nekoliko mjeseci primijetio je Saru. Počeli su razgovarati. Ležerni čavrljanje pretvorilo se u duge razgovore. Ručkovi. Komunikacija putem društvenih mreža. Dopisivanje. Njegova naklonost prema njoj bila je jasna i bio je izravan, a ne nejasan poput ostalih tipova s kojima je izlazila. 

Evo problema: ona je kršćanka, on nije. Sarah je odrasla u čvrstoj kršćanskoj obitelji i crkvi gdje se propovijeda evanđelje, a obratila se u srednjoj školi. Plod Duha bio je očit u njoj. Peter nikada nije išao u crkvu i u najboljem je slučaju bio agnostik. Svaki put kad je pokrenula temu religije, on ju je odbijao: “To je dobro za tebe, ali mene to ne zanima.”

Što su dulje bili zajedno, ona se sve više emocionalno vezala za njega i teže joj je bilo prekinuti odnos. Kad su njezini roditelji i najbliži prijatelji izrazili zabrinutost, ona ga je branila. Iako je njezina savjest često postavljala pitanja: „Je li to točno? Trebam li ovo raditi?” No njoj je bilo lakše zanemariti riječi njezine savjesti i kritičara nego odreći se Petera. 

Možda ćete čuti ovu priču i pomisliti: to nikada neću biti ja. Ali budite pažljive. Postoji mnoštvo razloga zbog kojeg mnoge žene nasjedaju na ovakve brakove. Pogledajmo ukratko četiri. 

Iskušenja koja nas navode na brak s takvom osobom 

1. Ljubav je slijepa 

Budući da je veza zabavna, momak je uljudan i ljubazan i obraća pažnju kao nitko drugi, žena se emocionalno veže i dopusti promjenu prioriteta. 

2. Idolopoklonstvo braka 

Dobra i pobožna želja za brakom ima težinu i važnost koju institucija braka nikada ne zaslužuje. Brak postaje idol: „Neću biti zadovoljan/zadovoljna dok ne nađem supružnika.“ Također: „Ako me Bog voli dat će mi muža.“ 

3. Strah 

Briga može doprinijeti lošem izboru: „Bojim se da ću do kraja života biti usamljena ili se bojim da nikada neću imati djece.“ Neke žene žive pod tiranijom tjeskobe. Strah od drugih, strah od neuspjeha, strah od nelagode ili poteškoća, strah da nećete dobiti ono što želite. Sve je tu. Budući da strahovi ovoga svijeta postanu gospodari vašega srca, oni također postanu gospodari vašega života. 

4. Potraga za pogrešnim stvarima 

Umjesto pobožnosti, ono što postaje najvažnije jest tjelesna i seksualna privlačnost. 

Sada, usporite i razmislite: opisuje li vas bilo što od ovoga? Čak i samo malo? Ako je tako, morate se nositi s lošim motivacijama, koje su vas dovele do situacije u kojoj ste sada. Štoviše, ako ne tražite Krista, niste povezani s crkvom koja propovijeda evanđelje, niste iskreni u vezi sa srčanim željama ili niste spremni u svemu se pokoriti Kristu, vrlo je lako da ćete, možda je i vjerojatno da će te napraviti loš izbor. 

Priznavanje vaše slabosti omogućit će vam traženje pomoći od Duha, kao i božanskog savjeta u vezi vašeg odnosa. 

Udana sam za njega. Što sada?

Možda ste se udali za duhovno nezrelog muškarca i osjećate se zaglavljeno, ponekad i beznadno. Ohrabrite se! Bog vas nije ostavio. Kako ja to znam? Ako je poslao Krista na Kalvariju radi vas, neće vas zaboraviti. Čvrsto se držite ove činjenice, jer će vam trebati u najtežim danima. Duhovno vodstvo vašeg muža promijenit će se proporcionalno s njegovim rastom u vjeri. Zrelost dolazi spoznavanjem Krista, ne tretiranjem kršćanstva kao religije koja se prakticira samo u nedjelju ili nečega što izvlačite iz ladice kada su stvari teške. Vaš cilj kao supruge, bez obzira na duhovno stanje vašeg muža, je potaknuti njegov rast u pravoj vjeri. 

Pomozite vašem suprugu da raste 

Kako biste pomogli svom mužu u duhovnom rastu, morate govoriti o svojoj vjeri. Šutnja većinu vremena nije dobra opcija. Postoje dani kada biste trebali tiho dopustiti svjedoku cijelog života da svjedoči tko je Krist i što je učinio za vas. (1. Petrova 3, 1–5) Ali postoje i dani kada vaše riječi mogu potaknuti vašeg supruga na ozbiljno razmišljanje o svom odnosu s Kristom. Dok govorite, Duh vas može koristiti kao oruđe milosti u njegovom životu. 

Treba vam crkva koja propovijeda evanđelje. To će vam biti spas. Poučavanje, molitve, pjesme, odgovornost, zajednica, sve je to od vitalnog značaja za vaš opstanak. No potrebni su vam i partneri koji će pomoći vašem mužu da postane vođa. Ne možete to učiniti sami. Zajednica bogata evanđeljem imat će članove koji slijede jedni druge radi općeg duhovnog dobra. Kad vaš muž dođe nedjeljom, drugi će muškarci razgovarati s njime. Neće ostati duhovno uspavan, jer je nemoguće ostati anoniman u toj crkvi. Iz tog razloga, pronađite crkvu koja vas neće ostaviti na miru, nego će angažirati vašu obitelj i dobro će se brinuti za vaše duše. Konačno, ako se vaš muž ne želi duhovno brinuti za vas ili djecu, morate preuzeti inicijativu zbog svoje obitelji. Ako neće pjevati, moliti ili čitati Bibliju s djecom, vi biste trebali, imajući na umu prikladno vrijeme kao i to da to činite na način koji njemu neće biti uvredljiv. Isto vrijedi i za odlazak u crkvu. Ne napuštajte bogoslužje ako suprug ne pokazuje dosljedan interes za to. Odvedite djecu u crkvu radi njihovog spasenja. 

Muž koji ne vodi zanemaruje svoju odgovornost pred Bogom i samo ga Duh može osuditi za ovaj grijeh. Idite Gospodinu. Zatražite Njegovu milost. Bog je milostiv i moćan. On vam može pomoći u vrijeme potrebe. 

Autor: Deepak Reju; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Thegospelcoalition.org; Prevedeno i objavljeno uz dopuštenje portala Thegospelcoalition.org koje vrijedi samo za Novizivot.net.

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE!