Uspoređuješ li svoj život sa svojim bližnjima ili sa mnom?

S kime uspoređuješ svoj život? Sa svojim bližnjima ili s Bogom?

„Ne usuđujemo se, doista, izjednačiti ili usporediti s nekima koji sami sebe preporučuju, ali nisu razumni jer sami sebe sobom mjere i sami sebe sa sobom uspoređuju.“ (2. Korinćanima 10, 12)

U usporedbi s čime?

Čuo sam izraz ”u usporedbi s čime”, koji se koristi puno puta kada uspoređujemo stvari, okolnosti ili same sebe u pogledu naših života s gotovo bilo čime, no to je gotovo uvijek loša ideja. Kada se nešto loše dogodi i kada netko na to reagira sa ”pa nije tako loše”, reakcija koju često puta čujem na to glasi: ”U usporedbi s čime”? Jeste li i sami to čuli ili izgovarali? Ne volim uspoređivati svoje probleme s problemima drugih ljudi, jer smo svi različiti, nemamo iste stupnjeve boli koje možemo pretrpjeti te zbog toga ova usporedba nije poštena. Pavao je znao da je ne mudro uspoređivati se s drugima, jer zapravo ne shvaćamo s kime ili s čime se trebamo uspoređivati.

”Barem nisam kao…”

Kada sam prije nekoliko dana razgovarao sa strancem, on je bio uvjeren da je dobra osoba. No dobra osoba u usporedbi s kime? U usporedbi s njegovim vlastitim zamislima u vezi toga što je dobro, a što nije. Božja zamisao u vezi ovoga jest da trebamo biti savršeni, a to postižemo dobivanjem pravednosti u Kristu. Podsjetio sam ga na to da nitko od nas nije dobar, niti jedan čovjek. (Rimljanima 3, 10) Ono što je najbolje u svemu tome jest da nam je oprostio jedan jako dobar Bog. Na to mi je odgovorio: „Pa, barem nisam ubojica.“ Moj odgovor na to je bio da će svatko od nas trebati podnijeti račun za ono što smo činili u našim životima. (Rimljanima 14, 12; 1. Korinćanima 5, 10) Tada Bog neće reći: „U redu, u usporedbi s onim tamo čovjekom, ti si poprilično dobra osoba.“ Ne, na tom sudu stajat ćemo sami, a Bog neće reći: „Dobro, pričekat ću sve dok ne pronađeš nekoga tko je gori od tebe i tada ću tebi suditi na temelju onoga kako je ta osoba loša.“ Pokušajte s ovime i na zemaljskom sudu. Jamčim vam da to neće funkcionirati.

VIDI OVO: Nikada se nemojte uspoređivati s drugim ljudima, a evo i zašto!

Glupost uspoređivanja

Pavao je rekao ne samo da je ludo uspoređivati se s drugima, nego da se i ne trebamo usuditi pokušati klasificirati kako ćemo stajati ispred Boga, na temelju onoga što mislimo. (2. Korinćanima 10, 12) Krist je rekao da trebamo biti savršeni, kao što je naš nebeski Otac savršen (Matej 5, 48) i da naša pravednost mora biti veća od pravednosti farizeja. (Matej 5, 20) To predstavlja problem. Ništa što je nesavršeno ili grješno ne može ući u raj. (Otkrivenje 21, 27) Trebamo se uspoređivati s Kristom, a ne s drugim ljudima. To znači da je ljestvica poprilično visoko podignuta, no postoji rješenje. Svakoga tko se pokajao i tko je povjerovao u Krista Bog će smatrati pravednog ili pravednu kao što je i Krist. (2. Korinćanima 5, 21) Problem riješen.

Zaključna molitva

Oče, molim Te pomozi mi, kako ne bih uspoređivao/la svoje vlastito ponašanje ili život s ponašanjem ili životima drugih ljudi, jer to nije standard na temelju kojeg ćeš nam Ti suditi. Znam da moram posjedovati Kristovu pravednost i hvala Ti Bože, na tome što si Ti to učinio mogućim. U Kristovo ime molim za to.

Autor: Jack Wellman; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Rhetoricaljesus.com

NAJNOVIJE!