8 žena podijelilo je svoja užasna iskustva s kontracepcijskim pilulama

Razgovori o tamnoj strani kontracepcijskih pilula sve više dobivaju na popularnosti, te su sada u javnost izašle priče 8 žena iz raznih dijelova svijeta koje govore o svojim negativnim iskustvima s pilulama, prenosi Lifesitnews.com.

U sklopu BBC-evog dokumentarca The Health Gap koji istražuje kakva „iskustva žene imaju sa zdravstvenim sustavom“ u odnosu na muškarce, objavljen je intervju sa 8 bivših korisnica kontracepcijskih pilula u kojem daju razloge zbog kojih su od njih odustale. Žene su iz raznih država kao što su SAD, Nepal, Tanzanija i Venezuela.

Žene opisuju razloge uzimanja pilula koji se odnose na prevenciju trudnoće, liječenje cisti i jakog menstrualnog krvarenja. Fizičke i mentalne posljedice konzumacije tableta bile su jednako raznolike.

„Boljelo me je cijelo tijelo i srce mi je užasno udaralo“, jedna je žena rekla. Druga se sjeća da joj je opao libido te da se počela osjećati depresivnom. Ostale su rekle da su im se na koži pojavile mrlje, da su se udebljale i primijetile „nakupine tkiva ispod ruku“, preskakanje srca i trombozu (koja može uzrokovati potencijalno smrtonosan krvni ugrušak).

PROČITAJTE: 10 stvari koje se dogode ženskom tijelu i umu nakon dugogodišnjeg uzimanja kontracepcijskih pilula

Prema BBC-u, tableta je povezana sa 80% većom mogućnosti od pojave depresije i 6 puta većom mogućnosti od pojave tromboze.

„Bilo je trenutaka kada nisam spavala 3 cijela dana jer sam imala tako snažne napadaje panike da nisam mogla usnuti“, objasnila je jedna žena, „Počela sam uzimati antidepresive i lijekove protiv tjeskobe, no i s tim sam imala napadaje panike, imala sam valove depresije tijekom kojih se ponekad ne bih mogla ustati iz kreveta i ići na nastavu. Bilo je užasno.“

Pilula je kod jedne od intervjuiranih žena uzrokovala „migrene koje bi potresle cijelo tijelo te bi uzrokovale bol koja dovodi do grčenja mišića“ što je dovelo do toga da se žena morala odreći predavanja.

Dobra je vijest što nije trebalo dugo da se vide poboljšanja nakon prestanka uzimanja pilule. Loša je vijest da su, prilikom traženja pomoći, liječnici zanemarili potencijalan učinak pilule na simptome koji su ih patili.

„Nitko ju nije gledao kao razlog. Niti jedan psiholog, terapeut ili ginekolog“, rekla je žena, „To je nešto s čime su oni trebali biti upoznati.“ Žena koja je imala snažne grčeve mišića i migrene je rekla da je bila kod 9 neurologa koji su joj pripisali 32 različita lijeka unutar 2 godine.

„Kao i cigareta, i pilula bi na kutiji trebala imati napisane pozitivne i negativne strane“, jedna je žena predložila, „Sve što vam se može dogoditi ako uzimate pilulu.“

PROČITAJTE: Najnovije istraživanje bi moglo šokirati žene koje piju kontracepcijske pilule

30% od 45 milijuna korisnica pilule u Americi prestalo ju je konzumirati zbog nezadovoljstva s „posljedicama“. Daljnja su istraživanja povezala uzimanje pilule s povećanom mogućnošću pojave krvnih ugrušaka, gubljenja kose, Crohnove bolesti, smanjenja mozga, raka dojke, glaukoma i raka grlića maternice.

Zanimljivo je da su intervjuirane žene izjavile da muške kontracepcijske pilule „koje uzrokuju iste ili slične simptome kod muškaraca“ nikada nisu stavljene na tržište jer su muškarci privilegirani: „Zašto bi muškarac morao patiti od svih tih simptoma?“

Zapravo, organizacija Planned Parenthood koju vode žene je jedan od najvećih zagovornika pilule te se zalaže za to da ona bude dostupna svima, čak i maloljetnicima koji bi ju mogli kupiti bez znanja roditelja. Mrežna stranica zagovornika pobačaja priznaje da postoje neke posljedice te da pilula „nije za svakoga“, ali i dalje propagira poruku da „je moguće da će pilula biti potpuno sigurna za tebe“ i da „većina ljudi ne iskusi nikakve posljedice.“

Povećana svijest o tamnoj strani pilule može biti dio šireg kulturnog trenda. Feministkinje koje zagovaraju pobačaj su izjavile da je njihovo istraživanje pokazalo da se manje od pola mladih žena rođenih u 80-ima smatra feministkinjama jer smatraju da moderni feminizam stavlja prioritet na pobačaj i kontrolu trudnoće.