Uznesenje Isusa Krista: Važnost i značenje

Uznesenje Isusa Krista na nebo jedno je od najvažnijih događaja koje bilježi Novi zavjet. No iako zauzima vitalno mjesto u Pismu danas, čak niti među kršćanima ne dobiva puno pozornosti.

Moja pretpostavka je da vjerojatno niste pročitali puno knjiga o tome niti da ste čuli puno propovijedi na tu temu. Obično se usredotočimo na raspeće i uskrsnuće. No uznesenje je ključno, pogotovo u Lukinom evanđelju.

Luka je zapisao dvodijelnu povijest o podrijetlu kršćanstva. Prvi dio je evanđelje koje nosi njegovo ime. Drugi dio su Djela Apostolska.

Uznesenje je za Luku bilo toliko važno da je jedan dio završio njime (Luka 24, 50-51), a drugi dio započeo ponovno pišući o uznesenju (Djela 1, 9-11) nakon čega se nekoliko puta referirao na uznesenje u knjizi Djela.

Kao što Joel Green, učenjak Novog Zavjeta koji se specijalizirao za Lukine spise komentira: „Luka predstavlja uzlazak (odnosno uskrsnuće i uznesenje) kao spasonosni događaj“.

Zašto je to tako?

S jedne strane uznesenje je razlog zbog čega se Isus više nije pojavljivao nakon četrdeset dana od Njegova uskrsnuća. Uznesenje je isto tako najavilo posljednje događaje povijesti spasenja: Isusov osobni, tjelesni i slavni povratak.

Galilejci zašto stojite ovdje i gledate u nebo? Ovaj Isus, koji je na vaše oči podignut na nebo, vratit će se na isti način kao što ste vidjeli da odlazi“. (Djela 1, 11)

Ali postoji više od samo toga. Uznesenje Isusovo također je bio vrhunac, krunidbeni događaj njegova odlaska i nužni prethodnik Isusovog neprestanog djelovanja kroz Duha i crkvu.

U Djelima 2 apostol Petar govori o Isusovom uskrsnuću i uznesenju u svjetlu u Psalmu 16 i 110 i govori nam da je Isus bio podignut „da sjedi Bogu zdesna“. Kada ovaj izraz pratimo kroz Djela vidimo tri stvari koje uzneseni i okrunjeni Krist čini za svoju crkvu.

PROČITAJTE: Što kršćani trebaju znati o Uzašašću Gospodinovom (Spasovu)?

Značaj Isusova uznesenja

1. Uzneseni i okrunjeni Krist izlijeva svoga Duha na Crkvu.

Isus je sam rekao sljedbenicima da je dobro da On ode jer bi samo tako mogao poslati Pomoćnika, Duha Istine. (Ivan 16, 7-16) Upravo to je ono što se dogodilo na Dan Pedesetnice, deset dana nakon Isusova uznesenja. Duh se spustio na Crkvu sa snagom proglašavajući novo doba u povijesti spasenja.

Zato Petar povezuje Isusovo uznesenje i izlijevanje Duha u Djelima 2, 33:

Nakon što ga je Bog postavio sebi zdesna, Isus je od Oca primio obećanog Duha Svetog kojeg sada izlijeva na ovome mjestu. To je ono što sada vidite i čujete“.

2. Uzneseni i okrunjeni Krist primjenjuje blagoslove spasenja.

Nakon što je postigao otkupljenje kroz svoju patnju na križ, uskrsli i podignuti Krist sada primjenjuje spasenje koje je zadobio tako što jamči darove pokajanja i oproštenje grijeha.

Kao što Petar kaže u Djelima 5, 31:

Bog ga je uzdigao sebi zdesna kao Vođu i Spasitelja. Učinio je to kako bi dao svim Izraelcima priliku da se promijene i obrate i da im grijesi budu oprošteni“.

3. Uzneseni i okrunjeni Krist brine za svoj narod koji pati jer narod svjedoči za Njega.

Ovo vidimo u Djelima 7 kada Stjepan postaje prvi mučenik kršćanske Crkve.

A Stjepan, pun Duha Svetoga, pogledao je nebo i ugledao Božju slavu i Isusa kako stoji zdesna Bogu. I rekao je: „Pogledajte! Evo, nebo je otvoreno i Sin Čovječji stoji zdesna Bogu“!

Sve ovo bi nam trebalo dati veliko ohrabrenje! Kada se u sebi osjećamo slabima, Luka nas podsjeća da je uzneseni Krist dao svoga Duha koji nas oprema snagom, smjelošću i hrabrošću koji su nam potrebni kako bismo dovršili svoju misiju.

Kada se osjećamo sumnjičavo u vezi evangelizacije i kada se bojimo da nitko neće odgovoriti na našu poruku Luka nas podsjeća da je uzneseni Krist naš Vođa i Spasitelj koji jamči pokajanje i oproštenje grijeha. On je Kralj koji traži i spašava izgubljene. To znači da ne trebamo manipulirati i da možemo imati pouzdanja da će neki ljudi ustvari odgovoriti na poruku.

Kada se osjećamo paralizirani strahom zbog pomisli na rizik koji prati one koji govore o Isusu narodima i ljudima svijeta do kojih je teško doprijeti i kada dršćemo dok razmišljamo o potencijalnom odbijanju i progonima, Luka nas podsjeća da uzneseni Krist brine za svoj narod koji pati i stoji kako bi ih iskazao dobrodošlicu u novi dom.

Autor: Joel B. Green; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Christianity.com

NAJNOVIJE!