Velika laž u koju svi vjeruju kada dođu djeca

Velika laž u koju mnogi vjeruju kada dođu djeca je da se u potpunosti njima moraju posvetiti, a sve druge odnose zapostaviti ili staviti po strani. 

Nekih tjedan dana prije nego što sam saznala da sam trudna s mojim prvim djetetom, jedna od mojih cimerica s faksa i najboljih prijateljica zamolila me da budem djeveruša na njezinom vjenčanju. Bila sam toliko dirnuta i oduševljeno se složila. Tada sam saznala termin poroda.

Bio je to doslovno dan njezinog vjenčanja, koje je, nažalost, trebalo biti udaljeno oko 1.000 milja. Naravno, bila je milostiva i puna razumijevanja, ali to me iskustvo na brzinu pripremilo na istinu s kojom sam se uvijek iznova suočavala: Dijete mijenja prijateljstva. Na bolje ili za gore, jednostavno ih mijenja.

Moja nekolicina prijatelja trenutno je usred baby booma. U posljednje vrijeme naši poslijepodnevni vikendi ispunjeni su kupanjem beba, otkrivanjem spola i prvim rođendanskim zabavama (koje su, budimo iskreni, puno zabavnije odraslima nego jednogodišnjacima).

To je uzbudljivo vrijeme našeg zajedništva, ali ne tako davno našla sam se na drugoj strani priče. Nije prošlo mnogo vremena otkako sam bila bez djece i da, voljela sam slobodu, ali osjećam da su se mnoga moja prijateljstva raspala pod težinom novih beba i stvaranja obitelji.

Sada kad sam i sama postala majka, dobro razumijem zašto se odnosi moraju promijeniti kada beba dođe. Djeca su apsolutno darovi od Boga. Bebe su doista mali uvidi u Božji svijet. Sve je to istina.

Međutim, ona su također iscrpljujuća. I zahtjevna. I zahtijevaju tonu vašeg vremena i resursa, često zauzimajući prostor koji je nekad bio rezerviran za vaše prijatelje. No, sada kada sam 10 mjeseci u ovom novom životu, postoje neke stvari koje sam naučila o tome kako održavati i njegovati odnose kao novi roditelj:

DRŽITE KALENDAR BLIZU.

Čak i ako ste netko tko voli spontanost u vezi rasporeda i rutine (poput mene), ako želite vidjeti prijatelje izvan zidova vašeg doma, morat ćete to vrijeme isplanirati. Protivila sam se tome u početku, ali moj muž i ja smo brzo shvatili da nakon što imate bebu prijateljstva zahtijevaju mnogo više promišljenosti.

Štoviše, planirajte ono za što znate da se možete obvezati. Roditeljstvo može biti stvarno izolirajuće, osobito u prvoj godini. Dakle, iako planiranje unaprijed može biti zahtjevno, ono je važno kako bi se planovi i ostvarili.

PRILAGODITE VAŠA OČEKIVANJA.

Ne možete očekivati da će ​​vrijeme s prijateljima izgledati isto kao i prije djece. Vi ste se promijenili, a time će se i vaši odnosi promijeniti. No, promjena ne mora uvijek biti nešto negativno. Pronađite nove verzije svojih starih omiljenih mjesta prilagođene bebama. Planirajte aktivnosti koje će zadovoljiti potrebe vas i vaših prijatelja. Normalno je i zdravo za vas i vaše prijatelje da se prisjećate svojih prošlih zajedničkih života, ali kroz iskreni razgovor i spremnost na kompromis na kraju ćete pronaći svoj novi kolosijek.

VIDI OVO: Molitva u trudnoći

PRIORITET I MAKSIMIZIRANJE.

Shvativši da će zdravi odnosi zahtijevati malo više truda nakon djece, otkrila sam da je jako važno dati prioritet ne samo onima kojima posvećujem svoje vrijeme, nego i tome kako to vrijeme provesti. Ovo je vrijeme za stvarno ulaganje u ona prijateljstva koja vam donose život i energiju. U tom smislu, ovo nije vrijeme da ulažemo u toksične ili mrtve odnose.

Povećajte svoje vrijeme s prijateljima i zapamtite da prijateljstvo nije jednosmjerna ulica. Nastojite se organizirati da vam netko ponekad pričuva dijete kako biste mogli posvetiti punu pažnju onima s kojima se nalazite. Zanimajte se za njihove živote čak i ako mislite da vas više ništa ne povezuje. Odvojite vrijeme za ulazak u njihov svijet. Znate ono, svijet odraslih razgovora i večera bez djece. Mjesto na kojem si nekad živjela. Bit će dobro za tvoj razum.

PRIHVATITE KADA JE VRIJEME ZA PUSTITI.

Shvatite da odnosi dolaze i prolaze, kao i većina dobrih stvari u životu. Budite otvoreni i iskreni u vezi promjene vaših prijateljstava. Ponekad se prijatelji udalje kada su u različitim životnim fazama, pogotovo kada prirodno ne idete u istom smjeru. Ovo nije ničija krivnja, iako može biti teško prihvatiti. Za sve postoji vrijeme, a istina je da je nemoguće jako dugo održavati sve upravo onako kako je nekada bilo.

VIDI OVO: Molitva za djecu: Za zaštitu i blagoslov djece

BUDITE OTVORENI ZA NOVA PRIJATELJSTVA.

Neka od najboljih prijateljstva upravo sada u mom životu su ona koje smo stvorili otkad imamo našeg sina. Jasno, dijete ne znači da možete biti prijatelji samo s drugim roditeljima, ali svakako je lijepo povezati se s drugima koji su u istoj fazi života i dijeliti ono što prolazite (i kojima je normalno noć nazivati prije 19 sati). Stara poslovica je istinita, stvarno je potrebno selo kako bi se podigla obitelj. Stoga, iako će održavanje i njegovanje prijateljstva nakon što dođu djeca zasigurno zahtijevati dodatan napor, trud da se izgradi zajedništvo uvijek se isplati.

Autorica: Erin McNeely; Prijevod: Vesna L.; Izvor: Relevantmagazine.com