Veliki grijeh koji kršćani čine na društvenim mrežama

Koji veliki grijeh kao kršćani činimo na društvenim mrežama, a ne želimo ga priznati? Mnogi nisu ni svjesni da imaju problema s njim.

Mislio sam da mogu pobjeći od njega. Uskočio sam na let za Argentinu, očekujući mir i tišinu od svih vrsta političkih previranja. Ali samo nekoliko dana nakon što sam stigao u Buenos Aires, nasilni prosvjedi su buknuli samo nekoliko ulica od našega stana. Činilo se kao da je je novoizabrani predsjednik Argentine doživljavao jednako mješovite ”ocjene” baš poput našega.

Otkrio sam kako naša zemlja nije jedina u kojoj se odvijaju neke poprilično nasilne političke debate, bilo uživo ili preko interneta. I ono što me žalosti i što nikako ne vidimo jest određeni grijeh kojeg ne želimo priznati. Društveni mediji su čini se plodno tlo za taj grijeh.

Grijeh

Većina nas neće krasti, ubijati ili ucjenjivati nekoga kako bismo bolje prošli u životu. Ali ono što ćemo raditi jest da ćemo jedni druge uništiti riječima. Svojom tvrdom retorikom ubijamo vlastitu braću i sestre.

Iako se taj grijeh neće možda ubrajati u ”velikih 10” ali Isus je vrlo jasno rekao da je to pogrešno. U Matejevom Evanđelju 5,22 Isus je rekao: „A ja vam kažem da će svatko tko se ljuti na drugoga čovjeka odgovarati. Tko drugoga uvrijedi odgovarati će za to pred Velikim vijećem. Ako ga nazove luđakom odgovarati će za to u ognju paklenom“.

Grijeh s društvenih mreža – onaj isti koji je nama prihvatljiv – se sastoji u tome da budemo ljuti, da napadamo i ne uvažavamo našu braću i sestre vjernike. To ne činimo samo kada se radi o politici. Svaki puta kada obečašćujemo našega brata ili sestru, odgovorni smo zbog toga. To je istoimeno ubojstvu na društvenim medijima.

To je uistinu podmuklo. Iskušenje da potkopamo druge je snažno. Nekoliko klikova prstom i to je to. Gotovo kao da se i nije dogodilo. Nakon svega, radi se samo o jedinicama i nulama na zaslonu. Nakon toga listamo do druge objave, zaboravljajući na svo ono uništenje koje smo poslali primatelju poruke (sve dok naravno, ne odgovore). Moram priznati – i sam podliježem iskušenju više nego što bih to htio priznati.

VIDI OVO: 10 grijeha koje Isus najsnažnije osuđuje

Šteta

Nažalost, slično kao i kod ”ne-digitalnih” grijeha i kod ovakvih ćemo žeti ono što smo posijali. Učenja su pokazala to kako nas društveni mediji vode sve više ka depresiji i kako nam oduzimaju zadovoljstvo. Iako za ovo mogli okriviti velik broj faktora, nije pogrešno ako kažemo kako se jednostavno radi o tome da žanjemo ono što smo posijali. Kada god ispustimo uništenje u okoliš i ako i mi bivamo u tom okolišu, iskusiti ćemo posljedice.

Mudre Izreke 18,21 kažu: „Jezik (ili prsti) mogu donijeti smrt ili život; oni koji vole govoriti ili (objavljivati) će žeti posljedice“. Radi se o načelu koje se primjenjuje bez obzira na to bili vi vjernik ili nevjernik, muškarac ili žena, mlad ili star.

Slično kao što je čovječanstvo izgubilo Edenski vrt zbog grijeha, mi gubimo vlastitu dobrotu kroz društvene medije. Jesmo li tako daleko stigli?

VIDI OVO: 15 stvari koje kršćani trebaju prestati činiti na društvenim mrežama

Nada

Vjerujem kako još uvijek postoji nada za društvene medije. Postoji skrivena opcija za pokajanje za sve nas i može se pronaći ondje gdje piše o smrti za svakoga tko ga izgovori. Obećanje jest da ako mi proklamiramo blagoslove, žeti ćemo i posljedice toga. Tako što ćemo graditi druge svojim riječima, posijati ćemo sjeme života u područje društvenih medija. Galaćanima 6,8 kaže: „Oni koji žive samo kako bi zadovoljili svoju grešnu prirodu će žeti propast i smrt iz te grešne prirode. Ali ono koji žive kako bi udovoljili Duhu će žeti vječan život iz Duha“.

Načini kako možemo živjeti da bismo udovoljili Duhu putem društvenih medija se ne svodi na to da govorimo ”neka te Bog blagoslovi” ili pak stavljanje sličnih kršćanskih fraza u ono što objavljujemo. Dijeljenje slike Isusa na vašu vremensku crtu neće nužno zadovoljiti Boga. Kako bismo želi vječan život preko društvenih medija, sve što trebamo je spojiti plodove Duha u sve ono što objavljujemo i na načine kako komentiramo: ljubav, radost, mir, strpljenje, ljubaznost, dobrotu, vjernost, pristojnost i samokontrolu. Ako vaši komentari ili objave ulaze u neku od ovih skupina, u tom slučaju žanjete sjeme života.

Zamislite kada bi vaše objave i komentari na društvenim medijima sjajili posebnom svjetlošću, koja bi se isticala u običnoj svjetlosti zaslona. Život koji vi dajete drugima će biti život kojega ćete vi zauzvrat žeti.

Autor: Jonathan Malm; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Relevantmagazine.com