sveci s neba
Foto: Stocksnap.io

U hit pjesmi Mariah Carey “One Sweet Day” se nalazi stih: “I znam da gledaš na mene s neba, kao i mnogi drugi prijatelji koje smo izgubili tijekom godina.”

Međutim, iako je ideja da sveci s neba gledaju svoje voljene na zemlji utješna, postoje brojne stvari koje bismo trebali imati na umu prije nego u potpunosti povjerujemo u ovo, kaže teolog John Piper, koji je u skorašnjem postu na svom blogu, podijelio pet objašnjenja o ovoj temi, prenosi Gospel Herald.

Prvo, ne znamo do koje mjere je svecima dozvoljeno vidjeti i znati što se događa na zemlji, kaže Piper: “Postoji makar jedan odjeljak u u Pismu koji bi se mogao protumačiti da znaju što se događa ovdje”, kaže on. “Mislim da ne bih mogao sa sigurnošću tvrditi, jer nisam siguran.”

Drugo, Biblija kaže da su sveci na nebu usavršeni (Hebrejima 12,23). Zato, ako i mogu nas vide, vjerojatno više na svijet ne gledaju kroz stare, nesavršene naočale.

“Oni bi vidjeli, razumjeli i doživljavali stvari na duhovan način, što uključuje sve potrebno saznanje koje bi ih spriječilo da pogriješe”, objašnjava. “I zato, ne bi ni najmanje sumnjali u Božju dobrotu u onome što vide, ili u mudrost Božju.”

Piper ukazuje na Hebrejima 12,1 kao na jedan stih koji pokazuje da sveci na nebu u stvari promatraju utrku u kojoj se natječemo na zemlji. Objašnjava: “To je kao da su sveci završili svoj maraton kada su umrli. Onda se penju na tribine i gledaju nas. A mi bismo se trebali ohrabriti zbog toga, jer bi u suštini oni govorili: “Izdrži. Vjeruj Bogu. Možeš ti to. Mi smo uspjeli. Ti ćeš također uspjeti. I ja smatram da je to vrlo, vrlo ohrabrujuće.”

Međutim, važno je sjetiti se da može biti “vrlo opasno za zdravlje naše vjere” ako mislimo previše na svece iznad nas, kaže Piper.

“Mnogi ljudi su zavedeni, na milijune njih, da gledaju na svece i Mariju u svojoj želji da dobiju pomoć, umjesto da se usredotoče na Krista i tron ​​milosti koji nam se otvorio”, kaže. “Krist je jedini posrednik između čovjeka i ljudi. A Novi zavjet nas ne ohrabruje da od svetaca tražimo da posreduju dok tražimo Božju pomoć. ”

Na kraju, teolog upozorava protiv sentimetalizma i uobičajne ideje da svatko tko umre ide u raj. Označava Mateja 7,22-23, gdje piše: “Mnogi će me u onaj dan pitati: ‘Gospodine, Gospodine! Nismo li mi u tvoje ime prorokovali, u tvoje ime đavle izgonili, u tvoje ime mnoga čudesa činili? ‘Tada ću im kazati:’ Nikad vas nisam poznavao! Nosite se od mene, vi bezakonici! ”

“Ovo upozorenje nije samo za nas, kako ne bi prevarili sebe da slijedimo Krista kada u stvari to ne radimo”, zaključuje Piper.” To je također upozorenje da ne budemo sentimentalni u smislu da sve dobre osobe koje su umrle idu u raj.”

Konačno, Piper je rekao da je važno da zapamtimo da “ako nas sveci vide, oni navijaju za nas da izdržimo kroz svaku kušnju ohrabrujući nas da se usredotočimo na Krista.”

U prethodnom postu na blogu, Piper je rekao da je nam nije od pomoći nagađati stanje preminulih koje smo voljeli: “Želim reći da utjeha koju Božja riječ daje nama koji smo izgubili voljene u Kristu je ogromna, i slavna, da je sramno da netko nagađa kako bi našao utjehu “, napisao je.

Dodao je kako kršćani na zemlji moraju vjerovati onome što nam je rečeno u Bibliji o svecima u nebu: “Svako nagađanje o ovakvim stvarima rada jačanja naših duša, je duhovni zaobilazni put od glavnog puta ka Božjom blagoslovu, utjesi, snazi ​​i nadi. Taj put je Bog otkrio u Bibliji i on je slavan izvan svake riječi”, zaključio je Piper.