Učiteljica Natalie Ringold iz Minnesote želi svoje učenike, uz znanja iz udžbenika, naučiti pravim vrijednostima i dobrim navikama na inovativan i zanimljiv način.

Budući da želi da i drugi učitelji ili roditelji mogu koristiti njezine metode, počela je na Instagramu dijeliti videa svog rada s djecom. U jednoj od objava možemo vidjeti kako je svojim učenicima objasnila što se događa kada smo grubi prema drugima.

Naše riječi imaju veliku moć

Na jednom od satova učiteljica Natalie izrezala je veliko srce od papira i objasnila učenicima da naše srce ostaje isto ako nas netko pohvali, kaže nam nešto lijepo i učini da se osjećamo dobro.

Potom je zamolila učenike da se sjete događaja kada im je netko rekao upravo suprotno – nešto ružno, nepristojno … Dok je govorila, zgužvala je papirnato srce i rekla da to srce predstavlja naše emocije.

Nastavila je kako se svakome kad-tad dogodi da drugome kaže nešto neprimjereno. Tada se trebamo ispričati, “povući” ono što smo rekli, dati drugoj osobi malo prostora i vremena da se oporavi. Pritom je raširila zgužvano srce, ali ono nije bilo ravno kao prije. Pitala je učenike: “Izgleda li srce isto kao prije? Ne baš. Čak i ako se ispričamo i kažemo da nam je žao, ostavljamo neke posljedice na srce.”

Natalie je objasnila da su naše riječi vrlo važne i imaju veliku snagu. Pogledajte u videu u nastavku.

Puno puta, i nakon dugo vremena, sjetimo se komplimenata ili ružnih riječi koje smo čuli od drugih. Pamtimo oboje jer i jednom i drugom pridajemo veliku težinu.

Pravilo 30 sekundi

Nakon uvodnog izlaganja teme, učiteljica Natalie je učenike upoznala s pravilom 30 sekundi koje je vrlo prikladno ako djeci želimo objasniti temu prijateljske komunikacije, ali nema ništa loše i vrlo korisno da i odrasli razmisli o tome.

“Ako netko ne može promijeniti nešto na sebi u manje od 30 sekundi, ne biste mu to trebali spominjati. Na primjer, ako nekome kažete: ‘Odvezale su ti se vezice, zaveži ih’, ta osoba to vjerojatno može promijeniti za manje od trideset sekundi i neće biti tužna zbog toga.

Ali ako komentirate koju boju kose ili frizuru netko ima, ne može to promijeniti u 30 sekundi ili manje. Dakle, to nije komentar koji možete dati jer je to nešto što oni ne mogu jednostavno promijeniti na sebi. Naše riječi imaju težinu. Napisat ćemo to usred ovog srca. Objesit ćemo ga na ploču da se podsjetimo da naše riječi imaju veliku moć. Naš je posao razmisliti o tome što ćemo reći prije nego to izgovorimo.”

Nikome ne trebamo željeti loše stvari i namjerno mu ‘lomiti’ srce. Ono što zaista želimo je da se druga osoba nakon razgovora s nama osjeća bolje nego prije. Sigurno želite obasipati ljude ljubaznošću i komplimentima. To je naš cilj. Širite ljubaznost, širite komplimente. Širite stvari zbog kojih se ljudi osjećaju dobro i bolje.

Neka nas ovo jednostavno pravilo potakne da razmislimo o tome što i kako komuniciramo u svakom razgovoru te kako će druga osoba na to reagirati. Preuzmimo inicijativu učiteljice i širimo dobrotu!

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare