Parabola o ludom bogatašu: Saznajte vječnu mudrost koja se krije u toj priči

U paraboli o ludom bogatašu se krije vječna mudrost. Priča u videu dolje možda nije novijeg kova, ali zato njezine riječi sežu duboko i u današnje doba. 

Ova priča nas tjera na razmišljanje o tome što posjedujemo. Daje nam priliku da razmislimo koji su naši stavovi prema onome što posjedujemo, prema novcu, automobilu, kućama i drugim materijalnim stvarima. 

Ta je priča svoje korijene našla u Luki 12,15-21 te u njoj Isus pokušava pokazati da život nije u držanju koraka sa susjedima. 

Isus naučava

U to je vrijeme Isus naučavao kada ga je netko od prisutnih zamolio da kaže bratu te osobe da mora podijeliti svoje nasljedstvo s njim. Već nam to ukazuje na neke stvari. 

Prvo, taj je muškarac vjerojatno bio mlađi brat. U Isusovo vrijeme je najstariji sin dobivao dvostruke blagoslove i dvostruko nasljedstvo. Drugo, izjava tog muškarca nam mnogo govori o njegovu srcu. On je htio nešto što je pripadalo njegovom bratu. Žudio je za onim što je njegov brat imao! Isus je odbio kome bilo što narediti, ali je zato ljudima prenio veliku mudrost. 

Ispričao je priču o poljoprivredniku koji je imao jako dobar urod. Umjesto da je bio zahvalan i da je upotrijebio svoje blago i bogatstvo da blagoslovi druge, on je postao pohlepan te je odlučio napraviti veću farmu da zaradi još više. 

VIDI OVO: Je li biblijska priča o bogatašu i Lazaru parabola ili stvarni događaj?

On je sagradio veliku štalu na mjestu stare te je počeo planirati ranu mirovinu i lagodan život. No, on nije znao da je to bila njegova zadnja večer na zemlji. 

Farmer je preminuo sa siromašnim srcem. 

Isus je završio priču ovim riječima: „Ali Bog mu reče: ‘Bezumniče! Već noćas duša će se tvoja zaiskati od tebe! A što si pripravio, čije će biti?’ Tako biva s onim koji sebi zgrće blago, a ne bogati se u Bogu.«“ 

Isus podučava

Možda se sada pitamo što ima loše u tome da se bogatimo i možda štedimo za teža vremena. S time nema ništa loše. Mi bi zapravo trebali biti štedljivi i pažljivi sa svime što nam je Bog dao, uključujući i novac. 

No, ova priča nam zapravo daje dvije poruke. 

Prva poruka leži u tome da novac može lako postati naš gospodar. Ako se to dogodi, onda znači da nam Bog nije gospodar. Bog je rekao muškarcu u priči: „A što si pripravio, čije će biti?“ Drugim riječima, što će se dogoditi sa svim tvojim zemaljskim stvarima kada premineš? Bit će bačene onima koji ih nisu zaradili te ih zato neće cijeniti. 

Druga poruka u Bibliji kaže da, ako se naše bogatstvo poveća, ne moramo svoje srce usmjeriti prema tom bogatstvu (Psalmi 62,10). Bog želi da se naša srca bogate u Njemu. Jeste li ikada vidjeli lijes koji je imao sef za čuvanje novca? Mi dolazimo u ovaj svijet bez ičega, a tako i odlazimo – ono što nam ostaje nije materijalno, nego su to bogatstva koja imamo u našem srcu, ostaje nam samo Krist. 

Bezvremenska poruka 

Lako je vidjeti da ovo nije poruka koja se može primijeniti samo na ljude u Isusovo doba. Bog je onaj koji blagoslivlja naše ruke, On nam daje bogate blagoslove i trebamo biti zahvalni za sve što nam je On dao – bez obzira na našu plaću ili štednju. 

Ujedno, ova priča ukazuje na to da trebamo svakodnevno biti zahvalni za sve što nam je Bog dao i da Mu trebamo zahvaljivati zato što jako mari za nas. 

Ako vam je Bog i dao materijalna bogatstva, ne robujte im, nego, budite zahvalni Bogu i bogati u Njemu i prema Njemu. 

„Klonite se i čuvajte svake pohlepe: koliko god netko obilovao, život mu nije u onom što posjeduje.“ (Luka 12,15). 

NAJNOVIJE!