NaslovnicaVideoKirurg objavio snimku pluća nakon 30 godina pušenja

Kirurg objavio snimku pluća nakon 30 godina pušenja

Dr. Chen je objavio snimku pluća nakon 30 godina pušenja uz mandarinsku riječ “jieyan”, u prijevodu: “Prestanite pušiti.”

Muškarac je preminuo zbog zatajenja pluća. Video kojeg su snimili tijekom operacije pogledalo je više od 25 milijuna ljudi na društvenim mrežama, a komentirali su kako je riječ o najboljoj antipušačkoj kampanji koju su dosad vidjeli, prenosi Daily Mail.

– Muškarac je pušio više od 30 godina! Proglasili su moždanu smrt, a nedugo nakon toga njegova su pluća bila donirana. Inicijalni testovi zasićenosti kisikom bili su dobri, no kad smo eksplantirali organe, shvatili smo da ih ne možemo iskoristiti. – ističe transplantacijskih kirurg dr. Chen pojašnjavajući koji su to standardi kad je o plućima riječ.

VIDI OVO: Rak pluća ne dobiju samo pušači: Dva velika mita u koja vjerujemo

Prof. Peter Openshaw iz Nacionalnog instituta za srce i pluća kaže kako je ovaj pacijent vjerojatno patio od plućnog emfizema. To je bolest koja vodi do upale organa. Zračni prostori u plućima se povećavaju i disanje se otežava. Pacijenti s ovom bolesti često su uspuhani i kašlju, a sve to zbog cigareta.

Dr. Chen je objavio snimku na društvenim mrežama uz mandarinsku riječ “jieyan”, u prijevodu: “Prestanite pušiti.” Kineski centar za kontrolu bolesti 2018. godine je proveo studiju koja je pokazala da 350 milijuna odraslih (oko 27 posto stanovništva) redovito puši.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u Hrvatskoj puši 28 posto stanovnika, a od pušenja godišnje umire oko 14.000 ljudi. Oko 95 posto umrlih od raka pluća bili su pušači, piše Večernji.